időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Főpolgármesteri ambíciói lennének Ferencváros polgármesterének?

Újabb levélváltás Fürjes Balázs és Baranyi Krisztina között

Kreft-Horváth Márk
2022.11.08. 10:43 2022.11.08. 11:05
Újabb levélváltás Fürjes Balázs és Baranyi Krisztina között

Nem tudok csatlakozni Önhöz abban, hogy politikusok – akár bal-, akár jobboldali politikusok – szabják meg, írják elő, határozzák meg, hogy ki minősül »valódi újságírónak«, ki kezelhető egyáltalán »sajtóként« (ezek az Ön kifejezései), hogy ki vehet részt a demokratikus diskurzusban

– írta a ferencvárosi polgármesternek címzett újabb nyílt levelében Fürjes Balázs. 

A kormány államtitkára szerint ahogy a politikusok esetében is a választók jogosultak választani, és ők osztják el az arányokat, úgy a sajtótermékek zsűrizése is az olvasókra, nézőkre és hallgatókra tartozik.  – A pluralizmus lényegének tartom, hogy különböző embereknek lehetnek különböző (érték)választásaik, lehet különböző ízlésük – tette hozzá Fürjes Balázs. Úgy fogalmazott: 

Meggyőződésem, hogy nekünk, közfeladattal megbízott politikusoknak nem dolgunk sem megítélni, sem nevelni Magyarország polgárait vagy a sajtó szereplőit. Valamint az is, hogy a sajtó működésének egyetlen korlátja Magyarország alkotmányos rendje.

Fürjes Balázs jelezte, hogy nem szeretne egy olyan világban élni, ahol ilyen vagy olyan oldali politikusok szükségképpen önkényes minősítésétől függne, hogy kit lehet rendes, igazi újságírónak tartani és ki az úgynevezett szennymédia képviselője. 

Emlékezetes, Baranyi Krisztina még múlt hét pénteken az ATV stúdiójában nem volt hajlandó válaszolni az egyik őt kérdező újságíró kérdéseire arra hivatkozva, hogy az illető a Pesti Srácok nevű portál munkatársa. 

Az ügy nagy felháborodást váltott ki, a polgármester viselkedése ellen tiltakozott a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is, a Miniszterelnökség államtitkára, Fürjes Balázs pedig nyílt levelet írt a szabadságjogok védelmében.

Baranyi Krisztina válaszolt is Fürjesnek, nyílt levelében elismerte, hogy korrekt munkakapcsolata van az államtitkárral (korábban egyébként a kormányról is pozitívan nyilatkozott az ellenzéki politikus), de 

levelében azt is állította, hogy a jobboldali médiában a Miniszterelnöki Kabinetiroda által lediktált kérdéseket tehetik csak fel bárkinek. – Ők nem újságírók, a munkájuk eredménye nem sajtó – jelentette ki újfent Baranyi Krisztina.

Erre a felvetésére reagált most Fürjes Balázs, aki azt ígérte, a többi pontra majd élőben kitérnek. Az államtitkár tájékoztatása szerint ugyanis az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, és Fiala János Keljfeljancsi című podcastjában is vitatkoznak a közeljövőben egymással. 

Fürjes Balázs legújabb nyílt levele alatt Deák Dániel politológus kommentben megjegyezte: 

Nem lepődnék meg, ha Baranyinak főpolgármesteri ambíciói lennének. Egy polgármesterhez képest feltűnően sokat nyilvánul meg országos ügyekben.

Borítókép: Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.