Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

A főváros csődjével játszik a DK

Irányított csődbe kerülhet jövő őszre a Karácsony Gergely vezette főváros. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője szerint a valós pártpolitikai támogatás nélkül álló főpolgármestert egy sajátos Fekete Péter-játékba vitte bele a Demokratikus Koalíció, amely már a 2024-es önkormányzati választási stratégiáját készíti elő.

Harangozó–Kreft-Horváth
2022. 12. 19. 5:55
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen csődközeli állapot soha nem volt még a fővárosban. Nehéz helyzetek mindig is voltak, a BKV-t egyszer a Medgyessy-kormány idején kellett már konszolidálni, majd 2011-ben minden önkormányzatot konszolidáltak. De ezek a helyzetek nem jelentettek csődközeli állapotot Budapest életében. Még a 2008-as nagy gazdasági válság utóhatásai miatt sem került ilyen helyzetbe a város, sőt folyamatos fejlesztések voltak Tarlós István első főpolgármesteri ciklusában is

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Wintermantel Zsolt. A Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője szerint nehezen hihető, hogy eltűnt az a kétszázmilliárd forintnyi többlet, amivel Tarlósék átadták a fővárost, de tény, hogy 57 milliárd forintos hiány lesz a jövő évi fővárosi költségvetésben.

– A DK-s Élő Norbert legutóbbi nyilatkozata egyértelmű üzenet, másra akarnak mutogatni, ki akarják jelölni a felelőst azért, hogy jövő őszre irányított csődbe viheti a fővárost a Gyurcsány-párt. Ugyanis egyáltalán nem magától értetődő, hogy a DK Karácsonyt fogja támogatni 2024-ben. Erre sem volt még példa, hogy egy városvezető koalíción belül ilyen Fekete Péter-játékba kezdenek.

 Karácsony Gergelyre és a kormányra egyszerre akarnak majd mutogatni, két legyet ütnének egy csapásra – világította meg a költségvetés kapcsán a baloldali koalíción belül zajló hatalmi intrikákat.

A kormánypárti politikus szerint a ciklusban számtalan olyan dolog és újdonság történt, ami korábban sosem. – Sem Demszky és sem Tarlós idején nem maradt el belső csatározások miatt Fővárosi Közgyűlés. Soha nem volt olyan, hogy egy megválasztott főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányba kezdett. És olyan sem történt még, hogy egy főpolgármester három év regnálás után egyetlen olyan beruházást sem tud felmutatni, amit az elejétől a végéig ő kivitelezett. Nemrég a Lánchíd és a Blaha átadása történt meg, mindkettőt Tarlós idején kezdték el, a megvalósítás pedig jóval drágábban történt meg, csökkentették a műszaki tartalmat – sorolta Wintermantel Zsolt, hozzátéve: vannak minden önkormányzatot érintő nehézségek, de a főváros vezetését teljes dilettantizmus jellemzi.

A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben, a költségvetés vitájában Bagdy Gábor, korábbi pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: elég nehéz helyzetben van a főváros, szerinte a tavalyi büdzsében kevesebb kockázat volt, mint a mostaniban. A kormánypárti képviselő emlékeztetett: a fővárosi vezetés akkor azt mondta, hogy fél évre tervezték a költségvetést az országgyűlési választások miatt. Úgy látja,

a főváros olyan helyzetbe kerül, hogy csak költ, és másoktól, elsősorban a kormánytól vár segítséget. Mint fogalmazott, kockázatos helyzetbe fog kerülni a városvezetés: ha nem terveznek takarékossági intézkedéseket, csődbe juthat Budapest.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, a költségvetés vitájában Élő Norbert úgy fogalmazott: nem ért egyet a DK a büdzsével, és azt csak Karácsony Gergely főpolgármester kifejezett kérésére szavazzák majd meg. – Én sem jó szívvel nyomom meg az igen gombot – reagált a vitában Karácsony Gergely. De szerinte legalább el kell indulni valamerre. Úgy véli, meg kell próbálni menedzselni a lehetetlennek látszó helyzetet.

A végül elfogadott költségvetési rendelet az önkormányzat költségvetési bevételeit 407 milliárd 766 millió 184 ezer forintban, kiadásait 465 milliárd 327 millió 392 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 57 milliárd 561 millió 207 ezer forintos hiányt a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 16 milliárd 582 millió 836 ezer forintból, belföldi értékpapírok 17 milliárd 411 millió 287 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek – 30 milliárd 434 millió 494 ezer forint – bevételeiből tervezi finanszírozni a főváros baloldali vezetése.

Közlekedési orosz rulett

A főváros a Dunán való kevés átkelési lehetőség közül venné el az egyiket, amennyiben legkésőbb jövő ősszel, a Lánchíd teljes elkészültével nem engedné meg a személyautók átkelését – hívta fel a figyelmet Kovács Kázmért az M1 aktuális csatorna szombati műsorában. A Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke úgy fogalmazott, a közlekedés annyira fontos, mint a kenyér, és ha ezzel problémák adódnának, akkor sokak élete lehetetlenülne el. Arra a kérdésre, mi történne, ha a pesti alsó rakpartot és a Lánchidat is lezárnák, azt válaszolta, reméli, ez nem fog megtörténni. Hozzátette, jelenleg hivatalosan több alternatívát is vizsgál a főváros: még a Szabadság híd lezárása is szóba jött, de a Magyar Autóklub ezt is ellenzi. A felújított Lánchidat pénteken a buszok, a taxik és a motorosok, kerékpárosok számára nyitották meg, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják. Karácsony Gergely főpolgármester az eseményen azt mondta, a híd végső forgalmi rendjéről a budapestiekkel együtt kívánnak dönteni, valódi közéleti viták lefolytatása után. A területfejlesztési minisztérium a kijelentés kapcsán úgy reagált: nem fizeti ki a kormány a Lánchíd beruházásának támogatására ígért hatmilliárd forintot, mert állításuk szerint azzal, hogy a hidat nem használhatják a személygépjárművek, a főváros nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Teknős Miklós/ Magyar Nemzet)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.