időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
A természetvédelmi őrszolgálat munkatársai 38 ezer régészeti lelőhelyet őriznek külterületen

Bemutatják a mohácsi csata közelmúltban feltárt tömegsírjait

Borsodi Attila
2022.12.02. 15:46
Bemutatják a mohácsi csata közelmúltban feltárt tömegsírjait

Rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban a Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén, ennek a bemutatása kiemelt célunk

– jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára pénteken, Pécsett, a Mohács500 konferencián. Az Agrárminisztérium sajtóirodája által lapunknak megküldött közleménye szerint az államtitkár köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az állami természetvédelem, az Országos Természetvédelmi Hivatal nyilvánította védett területté a mohácsi csata tömegsírjait körülvevő hét és fél hektár Bólyi Állami Gazdaság területét, a természetvédelmi oltalom által pedig biztonságba kerültek a sírhelyek. – Az emlékhely vagyonkezelője jelenleg is a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – tette hozzá Rácz András.

Az államtitkár arról beszélt, hogy a természetvédelem messze túlmutat a védett fajok és élőhelyek megőrzésén, olyan egyéb feladatokat foglal magában, mint kulturális és régészeti örökségünk, tájházak, várromok védelme, amely a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálatának feladata.

– Magyarországon 38 ezer nyilvántartott régészeti lelőhely található külterületen, amelyet az erre is kiképzett természetvédelmi őrszolgálat munkatársai őriznek. Ezt a munkát közösségben, együtt gondolkodva lehet hatékonyan végezni – emelte ki Rácz András. A politikus kifejtette, hogy a természetvédelem különleges műfaja az államigazgatásnak, hiszen az állami erőfeszítés nagyon fontos a területen, de önmagában nem elegendő.

Ezt a Mohácsi Nemzeti Emlékhely mentén kialakult összefogás is bizonyítja, ugyanis az ügyért felelős miniszteri biztos, több minisztérium, különböző szakterületek, helyben élők, polgármesterek, országgyűlési képviselők, társadalmi szervezetek, kutatóintézetek, egyetemek és múzeumok együttműködésére is szükség volt

– hívta fel a figyelmet az elvégzett közös munkára Rácz András.

Borítókép: Rácz András (Fotó: Agrárminisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.