Második világháborús kézigránátok és lőszerek kerültek elő magyar tömegsírokból

Második világháborúban elhunyt, tömegsírban nyugvó katonák exhumálása közben kerültek elő kézigránátok, gyalogsági lőszerek – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 09. 9:37
null
Sandbostel, 2019. november 4. 2019. október 31-i kép jelöletlen hadisírokról az egykori Stalag X-B náci fogolytábor közelében levõ katonai temetõben, az alsó-szászországi Sandbostelnél. 1939 õszén háromezer lengyel hadifoglyot internáltak a tábor területére, ahol az elsõ hónapokban sátrakban húzták meg magukat a kényszermunkára fogott rabok, akik a következõ évben 30 ezer ember elszállásolására tervezett barakkokat építettek. A Barbarossa hadmûvelet révén 1941 õszétõl szovjet katonákkal és helyi gazdaságokban kényszermunkára ítélt rabokkal bõvült a tábor. A Stalagban a háború alatt több százezer foglyot szállásoltak el hosszabb-rövidebb ideig, és 8-50 ezerre teszik azok számát, akiket itt ért a halál. MTI/EPA/Focke Strangmann Fotó: Focke Strangmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, hogy a közelmúltban a Győr-Moson-Sopron megyei Csapod temetőjébe riasztották a tűzszerészeket, ahol egy tömegsírból került elő egy feltételezett robbanótest. A hadisírgondozók abbahagyták a feltárást, amíg a tűzszerészek átvizsgálják a sírgödröt.

A tűzszerészek végül egy RPG–40-es szovjet kézigránátot, fél kilogrammnyi 7,62 milliméteres szovjet gyalogsági lőszert és két gyutacsos detonátort szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.