időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo

Közös új generációs vadászgépet fejleszt Tokió, London és Róma

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.09. 08:37 2022.12.09. 08:41
Közös új generációs vadászgépet fejleszt Tokió, London és Róma

Közösen kezd harci repülőgép fejlesztésébe Japán, Olaszország és az Egyesült Királyság − jelentette be a három ország pénteken. Az új generációs harci gép fejlesztése a jelenlegi tervek szerint 2035-ben zárulhat le. Ez Japán első közös harcigép-fejlesztési programja európai országokkal. A program költségeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A japán védelmi tárca szerint 2030-ban vagy 2031-ben indulhat meg a gyártás, és az első prototípus 2035-ben készülhet el.

Az Egyesült Államoknak ott az F−35-ös, Európában pedig az Eurofighter. A célunk természetesen az lesz, hogy olyan harci gépet hozzunk létre, amely mindkettőt képes túlszárnyalni

− magyarázta egy japán kormányzati illetékes.

A Nikkei japán üzleti lap értesülése szerint a közös fejlesztés főszereplője a Mitsubishi Heavy Industries, a BAE Systems és a Leonardo lesz.

Japán pacifista alkotmánya tiltja haderő fenntartását, a japán fegyveres erőket tengeri, szárazföldi és légi önvédelmi erőnek hívják. A távol-keleti ország bruttó hazai termékének (GDP) egy százalékát fordítja védelmi célokra, és védelmi képességei biztosításában leginkább az Egyesült Államokra támaszkodik. A japán kormány tervei szerint a 2023 és 2027 közötti időszakban 56 százalékkal emelik a védelmi célokra fordított összeget, hogy 2027-ben a védelmi költségvetés elérje a GDP két százalékát. Japán a katonai képességeit folyamatosan fejlesztő Kína és a nukleáris fegyverekkel és rakétákkal kísérletező Észak-Korea részéről érzékel megnövekedett fenyegetést.

Borítókép: Az új generációs vadászgép látványtervei (Fotó: PA/Downing Street)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.