időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

„Orbán Viktornak mindig igaza lesz”

Magyar Nemzet
Forrás: Pesti Srácok
2022.12.02. 09:37 2022.12.02. 14:41
„Orbán Viktornak mindig igaza lesz”

Szankciós politika, külföldi befolyás Magyarországon és a V4-országok jövője – többek között ezekről a témákról is beszélt a Pesti Srácoknak adott videós interjújában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az interjú elején szóba került a Magyarországra akkreditált új amerikai nagykövet, David Pressman, aki élénk érdeklődést tanúsít – méghozzá meglehetősen sajátosan – a magyar belpolitika iránt.

Menczer Tamás úgy fogalmazott: a kölcsönös tiszteletet megadjuk a másiknak, tiszteletben tartjuk más országok döntését, a más országokban élő polgárok döntését, más országok belügyét, ebbe nem szólunk bele, de mindig azt várjuk el és azt kérjük, hogy a mi partnereink velünk szemben is így járjanak el. 

– Az látható, hogy az amerikai nagykövet nem okvetlenül így jár el, hogy finoman és diplomatikusan fogalmazzak. Nagyon bízunk benne, hogy visszatér ahhoz az úthoz, amelyet egyébként mi is járunk, és amely, mondom még egyszer, arról szól, hogy megadjuk a másiknak a tiszteletet, és nem szólunk bele a másik belügyeibe – tette hozzá az államtitkár.

 

Amerikai befolyás Magyarországon

A belügyekbe való beavatkozás kapcsán a PestiSrácok megjegyezte: Amerikából támogathatták a magyar baloldal választási kampányát.

Menczer Tamás a válaszában kifejtette, hogy bár az illetékes szerveknek előbb ki kell vizsgálniuk az ügyet, de egészen komoly, sőt óriási összegek érkeztek a választást megelőzően. A rendelkezésre álló információk alapján nyilvánvalóan pártpolitikai céllal.

Az államtitkár szerint ez a minta azt mutatja, hogy a baloldal demokratikus választás útján nem képes elnyerni a választópolgárok bizalmát, ilyen úton nem képes hatalmat szerezni. 

Ez a gyakorlat pedig a legrosszabb baloldali hagyományokat idézi – tette hozzá.

A magyar emberek világosan döntöttek, az Orbán-kormányt hatalmazták fel arra, hogy az országot vezesse tovább, a megkezdett úton továbbmenjen, és mindig azt mondjuk, hogy a magyar emberek döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania

– emelte ki Menczer Tamás.

Az államtitkár rámutatott a különbségre, miszerint a magyar kormány mindig a magyar emberek érdekei szerint cselekszik, míg a baloldal külföldi érdekeket tart szem előtt, s ennek meg is kérik az árát. – És nincsen ingyen pénz. Soha, soha, sehol. Hogyha valaki politikai céllal kap pénzt, annak is meg fogják kérni az árát – szögezte le.

 

Kapcsolat a környező országokkal és az Európai Unióval

A kárpátaljai magyarság és az ukrán kormány kapcsolatára vonatkozó kérdésre Menczer Tamás úgy reagált, hogy a magyar kormány álláspontja változatlan ezzel kapcsolatban: mindent megtesznek a két fél kapcsolatának javításáért. 

Ezért amíg az ukrán kormány nem korrigálja a kisebbségi sérelmeket, addig Magyarország sem támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját.

– Ha mi, a V4-es országok bölcsen felidézzük azt, hogy miért jött létre ez a szövetség, és képesek vagyunk félretenni azt, hogy egy adott geopolitikai kérdést másképpen látunk, akkor a közös munka folytatódni tud és folytatódni fog – jegyezte meg a V4-országok jövőjével kapcsolatban. Hozzátette: – Nagyon bízom benne, hogy mindannyian békét is akarunk, csak az odavezető utakat másképpen látjuk.

 

Orbán Viktornak mindig igaza lesz

A válságra adott magyar megoldások működtek, ellentétben sok esetben a brüsszeli megoldásokkal, és így szokták azt a mondást idézni, hogy 

Orbán Viktornak nem igaza van, hanem mindig igaza lesz

– utalt Menczer Tamás arra a tényre, miszerint a migrációval kapcsolatban is győzött uniós szinten a magyar álláspont, ennek alapján a szankciókat tekintve is ez a helyzet.

Ma már senki sem kételkedik abban, hogy a migráció veszélyes, és meg kell tőle védeni kontinensünket, de 2015-ben ez nem így volt – mondta az államtitkár.

– A Johannis nevű brüsszeli belügyi biztos nemrégiben kiadott egy állásfoglalást, ami arról szólt, hogy a válságnak akkor lesz vége, ha Oroszország vereséget szenved – fejtette ki Menczer Tamás, hozzátéve, hogy 

ez egy rendkívül veszélyes, háborúpárti hozzáállás az Európai Unió részéről, hiszen egy katonai eredményhez köti a válság végét, míg a magyar kormány az emberek érdekét előtérbe helyezve a mielőbbi béketárgyalásokat sürgeti.

– Emellett egy teljesen kudarcos szankciós politikát látunk, amit át kellene gondolni, és le kellene tekerni az energetikai szankciókat mindenképpen. Ezzel szemben most azt látjuk, hogy kilencedik csomagról beszélnek, és a nukleáris energiát akarják belevenni, ami nekünk szintén vörös vonal. 

Az államtitkár azt sem látja előrelépésnek, hogy az unió amerikai gázt hozatna be az orosz helyett, hiszen így egyik függőségből lépnénk a másikba.

 

A teljes interjú Menczer Tamás a PS-nek: Orbán Viktornak nem igaza van, hanem igaza lesz! (Videó + PS-interjú) címen olvasható a PestiSrácok oldalán.
 

Borítókép: Menczer Tamás (Forrás: Képernyőfotó/Pesti Srácok)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.