2023 más, mint a többi, száz éve nem volt ilyen esős januárunk

Idén egyes helyeken akár háromszor több csapadék hullott, mint egy átlagos januárban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 13:29
null
Szöul, 2022. augusztus 9. Combig érõ vízben gyalogolnak emberek Szöulban 2022. augusztus 8-án. A dél-koreai fõvárosban és térségében legalább heten meghaltak, és hatan eltûntek az özönvízszerû esõ okozta áradásban. A vízesésként lezúduló esõ közel 800 épületet rongált meg, több mint 400 ember otthona elhagyására kényszerült. MTI/EPA/YNA/Yonhap Fotó: Yonhap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben sok mediterrán ciklon keresztezte, illetve érintette az ország egy részét, a „ciklondömping” eredményeként országos viszonylatban bőven – egyes helyeken háromszor – több csapadék hullott, mint egy átlagos januárban.

Ez az év azonban más, mint a többi: országos átlagban – január 23-ig – az ideinél több csapadék csak 1915-ben hullott.

Budapesten legutóbb 1886 januárjában esett a mostaninál pár tized milliméterrel több csapadék, akkor 115,6 millimétert mértek. Azonban száz milliméter feletti mennyiséget is 1905-ben mértek utoljára. 2022 januárjában a fővárosban 2,9 milliméter csapadék esett.

Egyébként a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, hogy nemhogy felhőtlen, csapadékmentes sem lesz mostanában az időjárás, erről bővebben alább olvashat. 

Kissé tényleg rendhagyó az idei január időjárása, nem a szeszélyessége miatt, hanem azért, mert olyan hideg van a világ egyes pontjain, hogy eddig sokan meghaltak. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.