Halálra fagyott emberek, balesetek, áramkimaradások – így pusztított az extrém időjárás a világban

Kínában mínusz 53 fokot mértek, Afganisztánban hetven ember vesztette életét. Magyarországon még viszonylag olcsón megúsztuk az elmúlt hetet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 23. 10:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a harmadik egymást követő napon süllyedt mínusz 50 fok alá a minimumhőmérséklet vasárnap a Hejlungcsiang tartományban lévő városban. A térség számos más településén is megdőltek az eddigi hidegrekordok a legújabb hideghullámban.

Mohóban a korábbi hidegrekord –52,3 fok volt. 

A városban évente akár nyolc hónapon át is tarthat a havas-jeges évszak, az éves átlaghőmérséklet pedig mínusz három fok.

Hetven emberrel végzett a kegyetlen időjárás Afganisztánban

A zord időjárás miatt ezen a télen már hetven ember meghalt Afganisztánban – jelentette múlt hét szerdán a helyi katasztrófavédelem. Kabulban helyenként akár mínusz 20 fokot is mértek. A fővárosban több helyen befagytak a vízvezetékek, és az erős havazás miatt számos főút is járhatatlanná vált. 

Több ezer haszonállat is elpusztult a szélsőséges hideg miatt.

Óriási károkat okoz a havazás

Sokfelé okozott áramkimaradásokat és baleseteket az erős havazás szombaton Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

Lengyelországban több mint százezer háztartás maradt áram nélkül – többnyire azért, mert fa dőlt a távvezetékekre. 

Wawrzka faluban meghalt egy 70 éves nő, akinek áramszünet miatt leállt az oxigénkészüléke. 

Az oxigénpótlást hozó tűzoltóautó útközben balesetet szenvedett a hóviharban. A csehországi Hertvikovice térségében egy autóvezető vesztette életét, mert egy kidőlő fa az autójára zuhant az országúton, és halálos közlekedési baleset történt az időjárás miatt Prágában is.

Szlovákiában háztartások ezreiben okozott áramkimaradást a havazás. Besztercebánya térségében egyes áramszünet sújtotta falvak szavazóhelyiségeiben gyertyafény mellett kezdték meg kora reggel a voksolást a szombati népszavazáson.

Magyarországon valamivel jobban jártak az emberek

Hazánkban is az ilyenkor megszokottnál extrémebb időjárási jelenségekkel kellett megküzdeni – igaz, a világ többi részéhez képest komolyabb katasztrófák nélkül úsztuk meg eddig a téli idő viszontagságait.

A legtöbb csapadékot a múlt hét során – összesen több mint 100 milliméternyit – Miskolc Diósgyőr városrészében mérték az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-bejegyzése szerint. Az ország északkelet-délnyugati tengelyében esett a legtöbb csapadék, ott a 30 napos csapadékmennyiség 50-100 milliméternyivel több a sokévi átlagnál.

Heves vármegyében kidőlt és veszélyesen megdőlt fák okoztak károkat. Péntek estétől szombat délig 14 alkalommal avatkoztak be a tűzoltók –tájékoztatott Nagy Csaba, a vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő. Bükkszék és Bátor, Szilvásvárad és Bélapátfalva között, illetve Bátor, Szilvásvárad, Szentdomonkos, Sirok és Mónosbél határában fák dőltek az útra, szalagkorlátra, valamint lelógó ágak veszélyeztették a közúti és a vasúti közlekedést.

Nem jártak a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvényei szombaton a szélsőséges, csapadékos időjárás és a Bükkben kidőlt fák miatt. A kisvasút további közlekedéséről az időjárás függvényében döntenek majd. Az Egererdő Zrt. mindenkit felszólított, hogy ne menjen hétvégén az erdőkbe, mert kockázatos a túrázás a Mátrában és a Bükkben is.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.