A Horizont Európa keretprogramra ezután is pályázhatnak a modellváltó egyetemek

A Horizont Európa keretprogramra is lehet pályázni az Európai Bizottság tájékoztató levele szerint. Megerősítették: a magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványok, illetve az általuk fenntartott egyetemek továbbra is jogosultak pályázatot benyújtani, azok befogadhatók, és el is bírálják őket.

Magyar Nemzet
2023. 01. 20. 14:45
null
Budapest, 2022. október 19. A Porsche Hungaria budaörsi innovációs és tréningcentruma az avatás napján, 2022. október 19-én. A több mint 2 milliárd forint beruházással kialakított központ a Porsche Hungaria hálózatához tartozó gépjármûipari értékesítési és mûszaki szakemberek képzését, valamint a flottaügyfelek kiszolgálását fogja végezni. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 95,5 milliárd eurós keretösszegű Horizont Európa keretprogramról az NKFI folyamatos szakmai egyeztetést folytat az Európai Bizottsággal a tavaly decemberi tanácsi határozat értelmezésével és végrehajtásával kapcsolatban – tájékoztatott honlapján a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKI). 

Az NKFI honlapján közzétett, az Európai Bizottság által írt angol nyelvű levélben úgy fogalmaztak: „Ha a pályázat továbbra is támogatható marad (a konzorcium összetétele megfelel a minimális jogosultsági feltételeknek anélkül is, hogy az adott magyar partner kedvezményezett lenne), a támogatási szerződés aláírható, és az adott magyar jogalany társult partnerként maradhat a projektben, feltéve, hogy a felhívás feltételei nem zárják ki társult partnereket.”

Kifejtették: „Ha a magyar szervezet nem kíván társult partnerként részt venni a projektben, a konzorciumnak vagy újra kell osztania a magyar partner feladatait a fennmaradó tagok között, vagy új partnert kell javasolnia a feladatok átvételére.” Hozzátették: „Ha a kilépés vagy a társult partner szerep miatt a konzorcium már nem felel meg a jogosultsági minimumkövetelményeknek, a pályázat csak akkor tekinthető támogathatónak, ha a konzorcium további támogatható szervezetet von be kedvezményezettként a támogatási szerződés aláírására.”

A Horizont Európa – az Európai Unió 2021 és 2027 közötti hétéves kutatási és innovációs keretprogramja – 2021 júniusában indult. Az új keretprogram a Horizont 2020-hoz képest harminc százalékkal több forrást biztosít az európai kutatási kiválóságok és az áttörést hozó innovációk támogatására, illetve a legfontosabb társadalmi kihívások kezelésére.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter már január 24-én tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a Magyarországtól igényelt igazságügyi vállalásokról. A tárca arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ezzel kapcsolatos kodifikáció lezajlott, és már társadalmi egyeztetésre is bocsátották. 

A keddi egyeztetés része annak a tárgyalássorozatnak, amit az igazságügyi miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter jövő héten folytat az Európai Bizottság uniós biztosaival.

Navracsics Tibor az ATV Start című műsorában ugyanakkor úgy fogalmazott: meg fognak állapodni a bizottsággal, de még mindig nem biztos abban, hogy a bizottság álláspontja az, hogy minden politikusnak távoznia kell a kuratóriumok éléről. Kifejtette: csak az a kérdés, hogy ha a bizottság szerint a miniszterek nem lehetnek a kuratóriumok élén, akkor hol húzzák meg a határt. A területfejlesztési miniszter kijelentette: bízik abban, hogy márciusra meg tudnak állapodni azokban a kérdésekben, amelyek tisztázzák az Erasmus-ügyet, szerinte azonban nem egy tárgyalás várható, hanem tárgyalássorozat indul.

Borítókép: Járműipari innovációs és tréningcentrum Budaörsön (Fotó: MTI/Illyés Tibor) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.