Ennyi robbanóeszközt és lőszert hatástalanítottak tavaly a magyar tűzszerészek

Csaknem 1900 esethez riasztották a tűzszerészeket 2022-ben – a leggyakrabban az ország középső részéből –, és összesen mintegy 130 tonna különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a Facebook-oldalukon megosztott összefoglalóban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 16. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évet értékelő bejegyzésben azt írták, tavaly 1872 rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt, veszélyes robbanóeszközökkel kapcsolatban. Ebből 387 alkalommal volt szükség a robbanótestek „soron kívüli kezelésére”.

Fejér vármegyéből kapták az ezred katonái holtversenyben a legtöbb, 330 bejelentést, ugyanennyiszer riasztották őket Pest vármegyei és budapesti címekről.

  • A tűzszerészek 170 alkalommal vonultak Veszprém vármegyéhez tartozó helyszínekre, katonai eredetű robbanóeszközökhöz.
  • A soron kívüli reagálást igénylő rendőrségi bejelentések száma a fővárosban és Pest vármegyében volt a legmagasabb, itt 140-szer intézkedtek az alakulat katonái 24 órán belül.
  • Fejér vármegyébe 65, Komárom-Esztergom vármegyébe pedig 25 esetben vonultak a tűzszerészek sürgősséggel.

Jellemzően különböző típusú aknavető- és tüzérségi gránátok, kézigránátok, illetve lőszerek kerültek elő.

 

A leggyakrabban előtalált robbanóeszköz-típus idén is a 82 milliméteres szovjet repesz-aknavetőgránát volt, amelyből országszerte csaknem 1900 darabot kezeltek a tűzszerészek.

 

A 81 milliméteres német repesz-aknavetőgránátból mintegy ezer darabot szállítottak el a tűzszerészek, a 75 milliméteres német páncéltörő- és repeszgránát típusokból több mint ezret, a szovjet F1-es védő kézigránátból pedig 450-et ártalmatlanítottak a tűzszerész ezred katonái.

  • Összesen mintegy 130 tonna különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg a tűzszerészek.
  • Az arra kijelölt robbantási területeken 483 alkalommal végeztek irányított robbantással megsemmisítést, a kontrollált megsemmisítések során csaknem egy tonna TNT-t és Semtex típusú robbanóanyagot használtak fel.
  • Az ezred robbanóanyag-kereső kutyavezetői 117 alkalommal végeztek helyszíni átvizsgálást szolgálati kutyákkal és 93 esetben került sor katonai műveletek, lőgyakorlatok, illetve civil tevékenység tűzszerész biztosítására.

Szilágyi Zsolt ezredes rendkívül mozgalmasnak nevezte az alakulat elmúlt évét.

Borítókép: tűzszerészek bevetésen (Fotó: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.