Jogszerű, arányos volt az ámokfutó elleni rendőri fellépés

Mind a lőfegyverhasználat, mind a rendőrök rendelkezésére álló egyéb kényszerítő eszközök használata, alkalmazása jogszerű volt és az arányosság követelményeinek megfelelt – közölte percekkel ezelőtt a rendőrség, miután befejeződött a múlt csütörtöki kelenföldi ámokfutó megfékezése során tett rendőri intézkedések parancsnoki vizsgálata.

2023. 01. 17. 12:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörtént a múlt csütörtöki, kelenföldi rendőri intézkedés parancsnoki kivizsgálása. 

A kivizsgálás megállapította, hogy mind a lőfegyver használat, mind a rendőrök rendelkezésére álló egyéb kényszerítő eszközök használata, alkalmazása jogszerű volt és az arányosság követelményeinek megfelelt. 

Ezt a rendőrség szóvivője, Gál Kristóf alezredes közölte doorstep-sajtótájékoztatón Budapesten.

 

– A vizsgálat megállapította továbbá, hogy munkatársaink minden szakmai képzéssel, felkészítéssel rendelkeznek, és valamennyi, a járőri állományra vonatkozó rendőrségi rendszerrel, kényszerítő eszközzel rendelkeztek. 

A küldési létszám a bejelentésből származtatható információknak megfelelő mértékű volt. Akkor nem állt a rendőrség rendelkezésére egyéb információ, ami megnövelt rendőri erő, illetve egyéb kényszerítő eszközök helyszínre küldését indokolta volna. 

– részletezte a szóvivő, hozzátéve: a parancsnoki kivizsgálásokat, a megállapításokat felelős személyek végzik, illetve felelős személyek bírálják felül. 

A két, Sz. Szilárd által megszúrt, sérült rendőr végül lábon lőtte az ámokfutót (Forrás: térfigyelő kamera felvétel)

– Ezek a munkatársaink tisztában vannak azzal, hogy az ő megállapításaikat majd a jog mérlegén is meg kell tudniuk feleltetni. Nem csak a szakmai részt, nem csak az erkölcsi meggyőződésüknek megfelelően hoznak ilyen szakmai döntést. Az a megállapítás, amire jutottak, az a tények teljes körű ismeretén alapult, minden egyéb körülményre kiterjedően, ilyen értelemben hozták meg. Éppen ezért 

azokat nyilatkozatokat, amelyeket olvasni különböző felületeken, amelyek akár névtelenül, akár névvel, mindenféle légből kapott információkra hivatkozva, a szakmaiság látszatába burkolva születnek, a rendőrség eddig sem és ezután sem kommentálja. Nemcsak ennél az esetnél, hanem másoknál is tapasztalható dilettáns megállapításokra nem reagálnak sem most, sem később.

 – fogalmazott Gál Kristóf.

Az ORFK szóvivője kitért arra is, hogy azokat a szakmai tapasztalatokat, amiket a jelenlegi intézkedésből le tud vonni a rendőrség, és amennyiben arra a későbbiekben észszerű indok mutatkozik, a jövőbeni eljárásrend kialakításába be fogják építeni, figyelembe fogják venni.

 

A rendőrség nevében azt szeretnénk kérni az emberektől, hogy a történtek fényében is értékeljék azt az áldozatot, amit munkatársaink, különösen a járőr, a közrend területén dolgozó munkatársaink nap mint nap végeznek az itt, Magyarországon élők biztonsága érdekében.

– Továbbra is mélyen gyászoljuk Baumann Péter főhadnagy urat, elhunyt kollégánkat. Itt szeretném megköszönni azoknak a társszerveknek, illetőleg magánszemélyeknek, akik együttérzésükről biztosították a rendőrséget az elmúlt napokban – mondta el Gál Kristóf.

Borítókép: az ámokfutót két sebesült rendőr állította meg az utcán (Fotó: térfigyelő kamera felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.