Drog hatására ölhetett a kelenföldi rendőrgyilkos

Elmeorvosi vizsgálat vár az eddigi adatok szerint rendőrt ölő Sz. Szilárdra, aki csütörtökön este megszúrt három egyenruhást, majd menekülés közben azt kiabálta: „Hívjátok a rendőrséget! Ezek meg akarnak ölni!" Elképzelhető, hogy a zavart ámokfutó elmeborulást okozó drogot, kristályt fogyasztott.

2023. 01. 13. 16:48
null
Késsel támadtak rendőrökre Budapesten, egyikük meghalt Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmeorvosi vizsgálat vár a 35 éves Sz. Szilárdra, aki csütörtökön késő este Kelenföldön megszurkált három rendőrt. Az egyik rendőr, Baumann Péter kerületi körzeti megbízott a kórházban belehalt sérüléseibe, a szúrások a szívburkot érték. Két bajtársa közül az egyik combsérülést, a másik karsérülést szenvedett; utóbbi már otthon lábadozik, a combsérült rendőrt megfigyelésre bent tartották a kórházban.

A két megszúrt rendőr sérüléseivel nem törődve üldözte Sz. Szilárdot az utcán, a közeli villamosmegállóig, ahol kénytelenek voltak lábon lőni egy figyelmeztető lövés után, a támadó ugyanis nem engedelmeskedett, nem adta meg magát, sőt a láblövés után még fel is állt a földről. Az üldözésről készült lakossági videófelvételek egyikén jól hallható, hogy a támadó azt kiabálja: 

Hívjátok a rendőrséget! Ezek meg akarnak ölni!

Fogalma se volt arról, hogy mi történik vele és hogy mit tett, miért üldözik rendőrök, akiket fel sem ismert. Ez a felvétel is azokat a szemtanúkat igazolja, akik arról beszéltek a sajtó munkatársainak, hogy a férfi napok óta zavart volt. Két napja már megpróbált betörni ahhoz a szomszédhoz, akinek az ajtaját végül csütörtökön este kalapáccsal betörte. Akkor azt kiabálta, hogy valakik figyelik és hogy most rendet tesz.

A kigyúrt Sz. Szilárdot erőszakos emberként jellemzi a lakókörnyezete, aki legutóbb például akkor okozott botrányt, amikor kiderült, fizetős parkolás lesz az utcájukban. Akkor azt kiabálta: „majd kitépem az oszlopokat!”

Ez a fajta agresszivitás és az ámokfutás közbeni magatartása azt jelezheti, hogy a férfi drogot fogyasztott, méghozzá kristályt, aminek egyik jellemző hatása, hogy „kiüti” a használót, akinek fogalma sincs arról, mi történik vele.

Mindenesetre nem befolyásolja számára kedvezően a büntetőeljárást, ha droghasználattól vált agresszív ámokfutóvá. Bizonyítottság esetén éppúgy életfogytiglani fegyházra ítélhetik, mint ha az amokfutást józanul követte volna el.

Az orvosi vizsgálat egyébként a droghasználatra és az alkoholvizsgálatra is kiterjed.

Borítókép: A helyszínelők az utcán is nyomokat rögzítettek (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.