időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Nagyon élethű hamis húszezresek kerültek forgalomba, jobb, ha mindenki odafigyel

MAGYAR NEMZET
Forrás: Police
2023.01.24. 15:54 2023.01.24. 16:15
Nagyon élethű hamis húszezresek kerültek forgalomba, jobb, ha mindenki odafigyel

Pénzhamisítás gyanúja miatt hallgatott ki a rendőrség három férfit, akik a nyomozás alapján hamis húszezerforintos és százeurós bankjegyeket gyártottak. A rendőrség közleményében kiemelte, hogy a technológia fejlődésének köszönhetően egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk.

A rendőrség még 2022 májusában kezdett nyomozni a pénzhamisítók után, amikor több helyszínről is hamis húszezerforintos bankjegyekről érkeztek bejelentések.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda január 11-én három budapesti helyszínen tartott kutatást, ahol a bizonyítékokat lefoglalták, és mindhárom gyanúsítottat elfogták – írja a Police.hu.

A nyomozás alapján a 29 éves P. Péter tavaly áprilistól hamis húszezerforintos bankjegyeket készített abból a célból, hogy azokat forgalomba hozza.

A beváltásban a 30 éves I. Norbert is segítette, aki a hamis pénzzel főként budapesti üzletekben, kisebb értékben például dohányterméket, croissant-t vásárolt. Az ebből származó bevételeket elosztották.

Összesen 237 hamis bankjegy került a pénzpiacra. 

P. Péter nem állt meg a magyar pénz hamisításánál, legalább 40 darab 100 euróst is gyártott, amelyet ismerősének, M. Istvánnak adott át, hogy az továbbértékesítse. 

Pénzhamisítás gyanújával hallgatták ki őket, majd P. Pétert és I. Norbertet őrizetbe vették. A bíróság döntése alapján mindketten bűnügyi felügyeletbe kerültek. M. István szabadlábon védekezhet. A bűncselekmény további személyeit még kutatják a nyomozók.

A három gyanúsított legalább 40 darab 100 euróst is gyártott (Forrás: Police.hu)

 

Így ellenőrizhetjük a bankjegyeket

A rendőrség közleményében kiemelte, hogy bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk, mégis könnyen ellenőrizhetjük ezek valódiságát. Javaslatuk alapján a hamis pénzjegyeket kiszűrhetjük tapintással, szemrevételezéssel, a pénz mozgatásával, valamint a valódi pénzen szabad szemmel is látható biztonsági elemek ellenőrzésével. 

Borítókép: Hamis húszezresek százai kerültek forgalomba, lebuktak a pénzhamisítók (Forrás: Police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.