Novák Katalin: Ne tovább! Putyin átlépte a Rubicont

A magyar köztársasági elnök Rómában találkozik olasz kollégájával és Giorgia Meloni miniszterelnökkel is.

Magyar Nemzet
2023. 01. 31. 13:36
NOVÁK Katalin; CVIJANOVIC, Zeljka
Budapest, 2023. január 23. Novák Katalin köztársasági elnök (j) fogadja Zeljka Cvijanovicot, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnökét (b) a Sándor-palotában 2023. január 23-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjaként szövetségesei mellett áll és a mielőbbi fegyvernyugvás a célja, Ukrajnának pedig erején felül segít – jelentette ki Novák Katalin a Corriere della Sera olasz napilapnak. A magyar köztársasági elnök kedden és szerdán Rómában tárgyal Sergio Mattarella olasz államfő meghívására. Az államfő hazánk európai uniós tagságáról azt mondta, az ország a vállalt kötelezettségeket eddig is betartotta és ezután is betartja.

– Számomra az a kérdés, hogyan tudjuk megállítani az orosz agressziót úgy, hogy közben elkerüljük a harmadik világháború kitörését – emelte ki Novák Katalin, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy Kárpátalján százötvenezer magyar él. 

Szerinte Európának határozottan ki kell mondania: „Ne tovább! Putyin átlépte a Rubicont". 

Kifejtette: helyesnek tartja az egységes fellépést, de szerinte a választott eszközök kapcsán vannak, és kell hogy legyenek különbségek az országok között.

Európa valódi feladata megtalálni az egységet úgy, hogy közben elfogadjuk: történelmünk, adottságaink, kultúránk, gondolkodásunk sokban különbözik, miközben lényegileg azonos is – fogalmazott Novák Katalin, aki a közös fundamentumot a zsidó-keresztény gyökerekben, a keresztény kultúrában látja. 

Az Európai Unió történelmi távlatban még lehet sikertörténet, ha nem adjuk fel keresztény kultúránkat, és továbbra is képesek vagyunk egyhangú, közös döntéseket hozni

 – jelentette ki az államfő, hangsúlyozva: „nem szeretnék olyan országban vagy olyan világban élni, ahol nincs helye a véleménykülönbségnek.” Hozzátette: a mostani háborús helyzetben erős európai vezetőkre, őszinte zártkörű megbeszélésekre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség.
Beszélt arról is, hogy számára Oroszország létezik, amelynek hosszú ideje Vlagyimir Putyin a vezetője. Voltak, vannak és lesznek kapcsolatok a két ország között, ahogy Európa és Oroszország vagy Ukrajna és Oroszország között is, az orosz–magyar kapcsolatokba azonban senkinek sem szabad romantikát beleképzelnie – közölte.

Magyarország kőolajfogyasztásának 55, gázfogyasztásának 80 százalékát Oroszország biztosítja, az ország dolgozik azon, hogy ez a kiszolgáltatottság mielőbb lényegesen csökkenjen – mutatott rá, hangsúlyozva: az orosz belpolitikába nem kívánnak beleszólni, de amikor egy másik szuverén országot fegyveresen megtámadnak, akkor már nem hallgathatnak.

Nekünk, magyaroknak, személyesen nekem is túl élénk még a szovjet birodalmi mentalitás és hatalomgyakorlás emléke. Nem kértünk belőle 1956-ban, nem kértünk belőle 1989-ben, és nem kérnénk belőle ma sem

 – jelentette ki Novák Katalin.

Emlékeztetett Giorgia Meloni miniszterelnökkel való baráti kapcsolatára, illetve arra, hogy a magyarok és az olaszok érdekei és szándékai egy irányba mutatnak az illegális migráció elleni határozott fellépés, a nyugat-balkáni bővítés, a keresztények védelme és a családi értékek melletti kiállás terén is. 

A migrációról kifejtette: el kell fogadni, hogy erről a kérdésről nem egyformán gondolkodnak az európai emberek. Van, ahol több gazdasági bevándorlót szeretnének látni, van, ahol kevesebbet, ebben kényszert alkalmazni nem lehet.

– Magyarország tizenkilenc éve uniós tagállam, megtanulta a működési logikát, a szabályokat. Ugyanazt a „teljes jogú tagságot” követeljük a magyaroknak, mint ami bármely alapító vagy később csatlakozó ország polgárainak jár. Egy helyet a brüsszeli asztalnál. És szuverenitást Budapesten, Magyarországon – mondta a köztársasági elnök az EU és Magyarország közötti, a jogállamisággal kapcsolatban kialakult vitáról.

Magyarország a vállalt kötelezettségeket eddig is betartotta, ezután is betartja; az ország véleményét elmondja, a közös döntéseknek részese – hangsúlyozta, hozzátéve: a kormány és a brüsszeli intézmények közötti vitákat figyelemmel kíséri, a megállapodásoknak megfelelő jogszabály-módosításokat aláírásával támogatja.

– Számomra a hangsúly a demokrácián, a nép akaratán alapuló berendezkedésen és működésen van. Értékrendem szerint keresztény, konzervatív nő vagyok, aki elfogadja, sőt, igényli a sajátjától eltérő véleményeket, gondolatokat – fejtette ki, amikor a lap Orbán Viktor miniszterelnök illiberális demokráciával kapcsolatos gondolatairól kérdezte. 

Szerinte démonokat kerget, aki revizionizmust lát abban, hogy Magyarországnak fontos a környező országokban élő magyarok szülőföldön történő boldogulása. Kiemelte: nem tudja elfogadni, hogy éppen a háborútól szenvedő Ukrajnában fordítanak most külön energiát arra, hogy az ott élő nemzeti kisebbségek helyzetét ellehetetlenítsék, pedig az anyanyelvhasználat, a kisebbségi jogok elvitathatatlanok.

A korábbi családügyi miniszter felidézte: azt tartotta célnak, hogy egy nőnek ne kelljen lemondani a családalapításról azért, mert karrierre vágyik, és ne kelljen lemondania a karrierről, mert gyerekeket szeretne. Arra a kérdésre, hogy Magyarország diszkriminálja a nőket és az LMBTQ-személyeket, Novák Katalin úgy fogalmazott: Magyarországon mindenki szabadon élhet nemtől, vallási, nemzetiségi hovatartozástól, politikai meggyőződésétől, szexuális orientációtól függetlenül. 

A törvények védelmet biztosítanak a szexuális kisebbségeknek is, a hagyományos családi értékeket pedig kiemelt védelemben részesíti az alaptörvény – mutatott rá. Végül emlékeztetett, hogy a magyar érdek az erős visegrádi közösség, ezért nem az a fontos, amiben nem értünk egyet, hanem az, hogy mutassuk, a közép-európai emberekben ott az erő, a lehetőség.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Novák Katalin az olasz köztársasági elnökkel, Sergio Mattarellával folytatott négyszemközti és plenáris megbeszélésén túl Rómában tárgyal Giorgia Meloni miniszterelnökkel, és találkozik Ignazio La Russával, a szenátus, illetve Lorenzo Fontanával, a képviselőház elnökével is.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.