Öt hónapos csecsemőt köröz a rendőrség

Eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyként körözik azt az öt hónapos csecsemőt, akit értesüléseink szerint jogtalanul vett magához egy külföldi pár. A gyermek egy örökbefogadási eljárásban, de valószínűleg szabálytalanul került egy brit–afgán nemzetiségű párhoz.

2023. 01. 24. 16:37
Mother and baby traveling on plane csecsemő Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tavaly, karácsony előtt tűnt el az az öt hónapos csecsemő, akinek körözését elrendelte a Dabasi Rendőrkapitányság. A rendőrség oldalán található körözési adatokból kiderül, az augusztusban született Szabó Kitti eltűnése miatt a Pest vármegyei kapitányság folytatja az eljárást, a csecsemő jelenleg is eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyként szerepel. 

Lapunk rendőrségi forrásokból úgy értesült, az ügy hátterében egy gyámügyi eljárás áll. Úgy tudjuk, a csecsemőt egy harmadik világbeli pár – brit férj és afgán feleség – akarta örökbefogadni. A csecsemő Ócsán hivatásos nevelőszülőhöz került, miközben elkezdődött a örökbeadási eljárás. A kislány vér szerinti édesanyja lemondott a gyermekről, a gyámhivatal pedig kiállította az örökbefogadáshoz szükséges papírokat. A brit–afgán házaspár ezután jelent meg Ócsán, kikérte a gyermeket a kijelölt gyámtól, aki oda is adta nekik. Ezt követően viszont a külföldi pár a gyermekkel együtt ismeretlen helyre távozott, azóta sem tudják elérni őket.

Értesülésünk szerint azonban az örökbeadáshoz szükséges határozat meghozatalakor a gyámhivatal eljárási hibát követett el. Úgy tudjuk, a gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában nem is zárult le – a titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban –, vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt és vitte magával. Információink szerint a Fővárosi Kormányhivatal gyámhivatala a BRFK V. kerületi rendőrkapitányságán tette meg a csecsemő eltűnéséről a bejelentést, amit onnan tettek át a Dabasi Rendőrkapitányságra, mivel a csecsemő utoljára egy ócsai hivatásos nevelőszülőnél volt elhelyezve, onnan vitte el aztán a külföldi házaspár. Úgy tudjuk, a brit–afgán pár ellen még nem adtak ki körözést, és a gyermeket átadó kijelölt gyám ellen sem indult semmilyen eljárás.

Információink szerint Kitti már a második, örökbefogadott gyermeke lett volna a külföldi párosnak. Az, hogy hogyan kerültek az örökbefogadók listájának az elejére, további kérdéseket vet fel, hiszen körülbelül hatszáz – gyermektelen – házaspár vár jelenleg is arra, hogy örökbe fogadhasson egy 3 évnél fiatalabb gyermeket. 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, valamint a rendőrséget, egyelőre azonban nem érkezett válasz a kérdéseinkre. 

Magyarországon az örökbefogadás intézményét szigorú törvényi szabályozás rendszerezi, számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a jelentkezők családjukba fogadhassanak egy gyermeket. A házaspárok alkalmasságát  a lakhely szerint illetékes Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) állapítja meg: egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálat, környezettanulmány vár azokra, akik adoptálni szeretnének egy gyermeket. A KSH adatai szerint 2021-ben 1700 gyermek várta, hogy örökbe fogadják, ebből összesen 995 örökbefogadást engedélyeztek. Közülük 356 gyermek még nem töltötte be a harmadik életévét. 

Az adoptálóknak – bár már nem kötelező – ajánlott egy 21 órás tanfolyamon is részt venniük. A felkészítő képzés főképp az örökbefogadás lélektanára készíti fel a gyermekre vágyókat, és olyan kérdéseket segít kibontani, megválaszolni, amelyek a későbbiekben, a mindennapi életben jól jöhetnek majd: ilyen az adoptált gyermekeket érintő traumák és hogy a leendő szülők hogyan tudják segíteni ezek feldolgozásában őket. De a képzés abban is támaszt nyújt, hogyan készítsük fel családunkat, környezetünket az új családtag érkezésére.

A Magyar Nemzet egyébként nemrég elsőként értesült arról, hogy a csecsemőt Angliába vihették. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.