Több száz milliós károkat okoztak a baloldali polgármesterek a kerületeikben

Baranyi Krisztina tudott a rezsitámogatásról szóló egyeztetésről, arról azonban nem szólt a képviselőknek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 03. 15:52
null
20200930 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Álszent és képmutató Baranyi Krisztina viselkedése – így reagált lapunk megkeresésére Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP ferencvárosi frakcióvezetője arra, hogy a kilencedik kerületi polgármester nem ment el a kormány által kezdeményezett egyeztetésre, amelyen áttekintették a megnövekedett energiaköltségek egyes önkormányzatokra gyakorolt hatását. Így Ferencváros elesett a rezsitámogatástól.

Gyurákovics Andrea hangsúlyozta: Baranyi Krisztina már ősszel tudott az egyeztetésről, de nem szólt a képviselőknek. Az októberi testületi ülésen a polgármester úgy fogalmazott: „a kormánytól nem várhatunk segítséget, az államtitkárság által bekért adatokat nem tudom másként értelmezni, mint valóságos szemfényvesztés”, és hogy szerinte a kormánytól egyetlen forintot sem fognak kapni. 

A fideszes képviselő kiemelte: Baranyi Krisztina nem szolgáltatott adatot, ennek ellenére mégis meghívták az egyeztetésre, amelyre nem ment el. – A kormány gyakorol gesztust felé, ő pedig gőgösen elutasítja a segítséget, és nem is értesítette erről az önkormányzati képviselőket. Több száz milliós kárt okozott a polgármester a kerületnek – emelte ki Gyurákovics Andrea. – Hogy merészelt ő ilyet megtenni? Ez egy nagyfokú visszaélés a pozíciójával – hangsúlyozta Baranyi Krisztinára utalva a képviselő, aki hozzátette: ezzel a lépéssel megszegte polgármesteri esküjét.

– Ezért felelősséget kell vállalnia a polgármesternek! – emelte ki lapunk megkeresésére Nagy István, az újpesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője, ugyanis Déri Tibor korábbi momentumos, jelenleg független polgármester szintén távol maradt a kormány által összehívott egyeztetéstől. Szerinte a baloldali városvezetés nem vezeti a várost, ehelyett politizál és károkat okoz.

Nagy István kiemelte: az elején Újpest vezetői, Déri Tibor polgármester, Trippon Norbert és Bedő Kata DK-s, Czigler László jobbikos és Perneczky László LMP-s alpolgármesterek még együttműködők voltak és teljesítették azt az adatszolgáltatást, ami a tárgyalások alapját jelentette. – Ezt követően viszont Déri Tibor, valószínűleg a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc újpesti helytartójának, Varju Lászlónak az utasítására nem ment el az egyeztetésre. 

Emiatt több száz millió forintos energiaár-kompenzációtól esett el a kerület – hangsúlyozta a fideszes képviselő, aki hozzátette, ezért a súlyos kötelezettségszegésért fegyelmi felelősségre vonást kezdeményez a polgármester ellen. Kiemelte: a Fidesz és az Újpestért Egyesület frakciószövetség ezúton is lemondásra szólítja fel Déri Tibort, Újpest polgármesterét.

Az ügy előzménye, hogy a DK-s vezetésű kerületek eltaktikázták az állami rezsitámogatást, így százmilliós nagyságrendű központi kompenzációtól esett el a hat budapesti kerület, amely nem ült tárgyalóasztalhoz az egyeztetésekre kijelölt Láng Zsolt kormánybiztossal.

Borítókép: Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.