A DK-s vezetésű kerületek eltaktikázták az állami rezsitámogatást

Százmilliós nagyságrendű központi kompenzációtól esett el hat budapesti kerület.

Magyar Nemzet
2023. 01. 03. 11:21
null
20220822 Budapest A Ferencvárosi Önkormányzat rendkívüli ülése. fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Baranyi Krisztina polgármester Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmilliós nagyságrendű központi kompenzációtól esett el a hat budapesti kerület, amely nem ült tárgyalóasztalhoz az egyeztetésekre kijelölt Láng Zsolt kormánybiztossal – írta meg az Index.hu. Mint közölték, Budapest 23 kerülete közül hatnak a vezetője nem ment el arra az egyeztetésre, amelyen az energiaválságra adható kormányzati segítség részleteiről lett volna szó. Szószólójuk azt mondja, el akarták kerülni, hogy az ajánlattételnél kijátsszák őket egymással szemben.

Az ügy előzménye, hogy a kormány 2022 őszén minden, tízezernél több lakossal rendelkező település vezetésével egyeztetést kezdeményezett annak érdekében, hogy az elszabaduló energiaárak által okozott önkormányzati tehernövekedést egy beszélgetés keretében áttekintsék. Ezt megelőzően bekérték a működésre vonatkozó alapadatokat és azt a tervet, melyet az adott önkormányzatok az előírt 25 százalékos megtakarítás elérése érdekében dolgoztak ki. Az úgynevezett „menedzsmenttervben” azt kellett leírniuk, hogy mit tesznek a működési költségek fedezetének biztosításáért, hogy miként csökkentik a költségeiket, hogyan rendelik alá a tartalékaikat a működés érdekeinek, de még a vagyonértékesítésben rejlő lehetőségeket is ismertetniük kellett.

Az Index emlékeztet, hogy Ferencváros már a tárgyalás feltételéül szabott adategyeztetésben sem vett részt, így a Baranyi Krisztina által vezetett IX. kerület eleve kiesett a kedvezményezetti körből. Pedig a kormányzat láthatóan komolyan vette, hogy központi támogatás nélkül a települések csődbe mehetnek, amit a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett, 80 milliárd forintos szétosztható keretösszeg is nyomatékosított.

Bár a IX. kerület vezetése nem válaszolt az Index távolmaradásának okát firtató kérdéseinkre, az egyik kerületi képviselő szerint költségvetésük elfogadásakor sikerült annyira meghúzniuk a nadrágszíjat, hogy közel egymilliárdos megtakarítást értek el, így – bár minden forintot érdemes megfogni – nem a működési költség előteremtése a legnagyobb gondjuk. 

Gyurcsány Ferenc pártjának fővárosi polgármesterei (illetve a már egyértelműen idesorolt Déri Tibor újpesti polgármester is) láthatóan szélesebb körű politikai játszma erőpróbájaként tekintettek a szóban forgó rezsikompenzációra – hívja fel a figyelmet a lap. Azt kérték, hogy a III., IV., XI., XV. és XVIII. kerület polgármestereit egyszerre fogadja a kormánybiztos, hogy az ajánlattételkor ne játsszák ki őket egymás ellen.

A pénz lehívása érdekében a kért adatokat beküldték, most pedig Láng Zsolt szóbeli ígéretének megfelelően arra várnak, hogy írásban kapják meg a kormányzati ajánlatot. Bár a személyes egyeztetéstől való távolmaradást a kancelláriaminiszter úgy értékelte, hogy ezek a kerületek nem igényelték a támogatást, Szaniszló szerint sehol nincs előírva, hogy csak személyesen lehet a kormány képviselőjével kapcsolatot tartani. A hétfő este nyilvánosságra hozott kormányzati támogatásokról szóló dokumentum mindenesetre világossá tette, hogy a DK legtöbb polgármestere eltaktikázta magát. Újpest és négy DK-s kerület ugyanis egy fillért sem kapott.

Erzsébetváros polgármestere, az ugyancsak DK-s Niedermüller Péter azonban helyesebbnek látta, ha személyesen lobbizik a VII. kerületi óvodák, bölcsődék, egyéb kerületi intézmények rezsikönnyítéséért. Különutas együttműködése nyomán több mint 300 millió forinttal sikerült a VII. kerület működési költségeit csökkenteni. A kormányzat ezzel a döntésével üzenetet is küldött a fővárosban pozícióit erősíteni kívánó pártnak, hogy nem lesz partner a politikai taktikázásokban – mutat rá az Index.

A legnagyobb összegű rezsikompenzációt, 762 millió forintot a fideszes vezetésű Csepel, a legkisebbet pedig (76,7 milliót) a momentumos VI. kerület kapta – ismertette a lap.

Borítókép: Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.