időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

A Demokratikus Koalíciónak sincs ínyére, ha a nekik nem tetsző „propagandasajtó” kérdez

Baranyi groteszk sajtószabadsága

Gabay Dorka- Bákonyi Ádám
2022.11.15. 05:55 2022.11.15. 10:53
Baranyi groteszk sajtószabadsága

Egy polgármesternek tűrnie kell a kritikát, azt, hogy vannak olyan médiumok, amelyek minősítik a munkáját – véli az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Pindroch Tamás szerint Baranyi Krisztina polgármesteri teljesítményével nem tudna bekerülni az országos médiába, erre csak botrányaival képes: mindez nem vet túl jó fényt a politikusra.

– Ferencvárosi polgármesteri teljesítményével Baranyi Krisztina nem tudna bekerülni az országos médiába, erre csak a botrányaival képes, ami nem túl hízelgő rá nézve – nyilatkozta lapunknak az Alapjogokért Központ vezető elemzője arra reagálva, hogy mi állhat a polgármesternek a kormánypárti médiát és újságírókat támadó viselkedése mögött. Pindroch Tamás szerint a IX. kerület ugyanis – a fővároshoz ­hasonlóan – az elmúlt években túl sokat nem fejlődött. Az ott élő szavazók többsége 2019-ben épp azzal bízta meg Baranyit, hogy lakóhelyük biztonságosabb legyen, környezetük, a közterületek, utcák, terek megújuljanak. – Ehelyett 

a kerület lett a harcos baloldali-liberális ideológia fellegvára: az amerikai Black Lives Matter mozgalom tiszteletére szivárványos Szabadság-szobrot avattak, harcosan kiálltak a kormányzati felsőoktatási projekt, a kínai Fudan Egyetem kerületi megépítése ellen 

– sorolta a baloldali „teljesítményeket” az elemző. Hozzátette: az utóbbi években Ferencváros a helyi testületi ülések veszekedéseitől volt hangos, a polgármester több alkalommal a saját szövetségeseivel is minősíthetetlen hangnemben beszélt. 

Pindroch Tamás hangsúlyozta, egy kerület vezetése közfeladat, tehát egy polgármesternek tűrnie kell a kritikát, azt, hogy vannak olyan médiumok, amelyek kritizálják a munkáját. – 

A PestiSrácok.hu újságírója épp a közfeladatai kapcsán szerette volna kérdezni Baranyit, aki nem volt hajlandó szóba állni vele. Ezzel a sajtószabadságot alázta meg. Ugyanabban a stílusban nyilvánult meg, ahogy a testületi üléseken szokott 

– fogalmazott az elemző, aki szerint van annak némi diszkrét bája, hogy eközben Baranyi a szabadságjogok, így a sajtószabadság hőseként tűnik fel. – A helyi lap, a 9 magazin eközben liberális, ellenzéki propagandát terjeszt, vagyis Baranyi tevékenységével a baloldali politizálás lényegére világít rá: a politikai ellenfeleket vádolja azzal, amit ő követ el – mondta.

Ismert, Baranyi Krisztina a múlt héten az ATV egyik műsorában nem volt hajlandó válaszolni Szalai Szilárd, a PestiSrácok.hu egyik újságírójának a kérdéseire, arra hivatkozva, hogy ő a propagandamédiával nem áll szóba. – Kicsit kellemetlen helyzetbe hoztak engem, ugye én régóta hangoztatom, hogy propagandamédiának, ócska fizetett propagandistáknak soha nem nyilatkozom, úgyhogy most sem fogom ezt megtenni. Nem tudtam, hogy ön itt lesz, és ha tudom, akkor nem jövök el – mondta Ferencváros baloldali vezetője az adásban.

A szabad sajtót áhító polgármester egyébként saját kerületi lapjánál nem követeli meg az objektivitást. Baranyi Krisztina megválasztása óta ugyanis a 9 magazin elnevezésű kerületi újságban rendre kiemelt szerepet kapnak a baloldal központi kampánytémái. 

A DK sem szereti a jobboldali médiát – Minden politikusnak megvan a maga eszköze, stílusa, hogy hangot adjon annak, mi a véleménye a propagandasajtóról. Most is itt ülnek velem szemben jó páran olyanok, akik újságírónak gondolják magukat, és a végén mégis a propaganda által diktált mondatokat fogják leírni vagy úgy vágják össze a tudósítást – mondta árnyékkormányának sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, aki egyértelmű nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a kormánypárti, jobboldali újságírókat újságíróknak tartja-e. Arra a felvetésre, hogy konkrétan Baranyi Krisztina helyzetében ő mit tett volna, Gyurcsány Ferenc felesége úgy fogalmazott: ez mindig az adott helyzettől függ, hiszen a mostani sajtótájékoztatón is válaszolt a propagandasajtó kérdéseire is. Dobrev ugyanakkor felháborítónak nevezte, hogy a propagandasajtó megjelenik árnyékkormányának a sajtótájékoztatóján, ahol nagyon fontos dolgokról, inflációról, energiaárakról, egészségügyről van szó, ám végül ezekről nem vagy alig számol be, arról viszont igen, hogy „az átlagemberek szempontjából irreleváns, gumicsont kérdésekre” nem válaszolt. Dobrev Klára végül a DK sajtóosztályának kapacitásával magyarázta, hogy Gyurcsány Ferenc a kormánypártisággal aligha vádolható Telexnek és Magyar Hangnak sem hajlandó nyilatkozni, interjút adni. (B. Á.)

 

Borítókép: Baranyi Krisztina polgármesterként aligha, csak a botrányai révén számíthat közfigyelemre (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.