időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Varga Mihály: Európának is szüksége van a magyar álláspontra

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.30. 15:06 2023.01.30. 15:45
Varga Mihály: Európának is szüksége van a magyar álláspontra

– A külső körülmények radikálisan megváltoztak, ezért az erőforrások átrendezésére és a prioritások újragondolására volt szükség; a stabilizáció érdekében a kormány új elemeket indított el a gazdaságpolitikában – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, miután együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel gyakornokok fogadására.

A minisztériumi munkáról felidézte: amikor 2010-ben kormányra kerültek, a „tűzoltással” kellett kezdeniük, a gazdaságpolitikai döntések meghozatalához külső szereplők jóváhagyására volt szükség. – Ezt a korszakot sikeresen lezárták, és „példa nélküli”, hét éven át tartó intenzív növekedési pályára állították az országot – tette hozzá.

A tárcavezető azt mondta: ma viszont más a helyzet, „a válságok korát éljük”, ilyen körülmények között nemcsak a korábbi növekedési szint elérése a cél, hanem az eredmények megtartása is fontos.

– A viták Európa központjával, Brüsszellel nem csak azért fontosak, mert a kormány a magyar érdekek megvédésére esküdött fel, a hazai álláspontra Európának is szüksége van 

– fogalmazott Varga Mihály. Hozzáfűzte: a kormány vita tárgyává tesz olyan szempontokat, amelyek különben nem kerülnének napirendre. – Magyarország erőt tud meríteni ezekből a vitákból és Európát is erősebbé teszi, ha nem csak a „szokott gondolatmeneteket futtatja újra” – mutatott rá.

– Magyarország érdekszférák ütközőjében helyezkedik el, mindig „a helyben kidolgozott egyéni válaszai és kiállása” mentette meg a külső veszélyektől

 – jelentette ki, utalva arra, hogy ebben áll a közszolgálati munka nehézsége és szépsége. A minisztériumba érkező hallgatók ebben a munkában vehetnek részt – tette hozzá.

A gyakornoki programmal – a miniszter elmondása szerint – az a céljuk, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a munkájukba intézményesített keretek között, az oktatási intézmény biztosíthatja később a szakemberek utánpótlását.

Deli Gergely, az NKE rektora elmondta: a gyakornoki program februártól indul 19 sikeresen pályázó diákkal, akik a Pénzügyminisztérium szervezeti egységeinél különböző szakterületeken öt hónapot töltenek el, majd 2024-ben újabb hat hónapos szakasz következik, heti negyven órával, díjazás mellett.

A programban részt vevőket mentor támogatja, aki végül értékeli munkájukat és szakmai fejlődésüket. Ennek függvényében a hallgatóknak lehetőségük van a minisztériumban elhelyezkedni – ismertette.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter és Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az egyetem hallgatóival (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.