Fagyokra lenne szükség a szakértők szerint, mégis enyhülés jön

A növényvédelemben még legalább egy hét fagyos időszakra lenne szükség a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez, de szombattól enyhül az idő – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 09. 16:04
null
Balatonfenyves, 2023. február 5. Nádra fagyott jégcsapok a Balaton partján Balatonfenyvesnél 2023. február 5-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt egy hétben az idén először fordult igazán téliesre az időjárás, a hőmérséklet múlt szombatig még 2–4 Celsius-fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál, majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett, a héten éjszakánként már –7 és –10 Celsius-fok közé hűlt a levegő, és napközben is csak kevéssel fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet – idézték fel. 

Emlékeztettek arra is, hogy a napi átlaghőmérsékletek az idei télen először maradtak több napon át országszerte fagypont alatt. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái nem voltak olyan hidegek, ami kifagyással veszélyeztette volna a vetéseket.

Hozzátették, hogy a januári tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat. A túl enyhe idő a tél közepén különösen a gyümölcsfákra veszélyes, ugyanis ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. Február első felének hidegebb időjárása azonban visszafogja az idő előtti fejlődést, de még nem hat károsan.

A kemény éjszakai fagyokra márpedig nagy szükség van a növényvédelemben, sőt még legalább egy hét ilyen fagyos időszak lenne jó a kártevők és kórokozók számottevő gyérüléséhez, szombattól azonban enyhül az idő, néhány fokkal melegebb nappalokra és kevésbé fagyos éjszakákra kell számítani számottevő csapadék nélkül. A változóan felhős, többnyire napos időben a belvízfoltok további csökkenése várható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.