Gyorsított eljárásban ítélték el a tolvaj mentőápolót

Gyorsított eljárásban három év próbára bocsátotta ma a II. és III. Kerületi Bíróság azt a volt mentőápolót, aki meglopta az egyik kórházba szállított beteget, ám kiderült, a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot végzett, és 170 ezer forintot látványosan elhelyezett az autójában. Az ápoló látta ezt, és hetvenezer forintot ellopott, amit megtaláltak a zsebében.

2023. 02. 15. 15:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság február 15-i – nem jogerős – ítéletével három évre próbára bocsátotta azt a volt mentőápolót, akit kisebb értékre elkövetett lopás vétségével vádolt az ügyészség. 

 

Az ítélet szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hivatásos tárgyalótisztje február 1-jén az éjszakai órákban a 112-es segélyhívó számon bejelentést tett egy segítségre szoruló férfiról. 

Az ellátásra szoruló személy, aki maga is az NVSZ tisztje, egy speciális akciógépjárműben ülve fogadta a mentőegységet. Az autó műszerfalán összesen 170 ezer forint „csapdapénz” hevert – rendezetlenül – egy kupacban. 

Miután a mentősök utasításának eleget téve a „segítségre szoruló” férfi kiszállt az autóból és beszámolt a panaszairól, a vádlott munkatársa a beteg kérésére kivett egy lakáskulcsot a személygépkocsiból, bezárta az autót, majd megkezdte az esetlap kitöltését. 

A tolvaj mentőápoló zsebében megtalálták a zsákmányát (Fotó: NVSZ)

Ez idő alatt a vádlott odament a férfi gépkocsijához, azt – az előzőleg magához vett indítókulccsal – kinyitotta, és az ott található készpénzből hetvenezer forintot magához vett, hogy azt jogtalanul eltulajdonítva abból egy számlatartozását kiegyenlítse. A vádlottat a „beteg” kórházba szállítását követően intézkedés alá vonták, ennek során meg is találták nála a bankjegyeket. 

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított férfi elismerte bűnösségét, elmondta, hogy tettét megbánta, ha tehetné, visszamenne az időben, hogy helyesen cselekedjen. Mivel az OMSZ azonnal megszüntette a munkaviszonyát, máris érzi cselekménye következményeit. 

A tárgyaláson a bíróság kihallgatta a vádlottat, és lejátszotta a rejtett kamerák felvételeit, majd a perbeszédeket és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően ítéletet hirdetett. A kerületi bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően lopás vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, ezért őt három évre próbára bocsátotta. 

A volt mentőápoló esetében súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy bizalmi hivatásával visszaélve követte el cselekményét, a bíróság indokolása szerint ugyanis az állampolgárok joggal várják el azt, hogy bízhassanak azokban, akiknek legelesettebb állapotukban kiszolgáltatottak. További súlyosító körülmény volt, hogy a zárt gépkocsihoz másodszor már jogtalanul, a „beteg” tudta és beleegyezése nélkül ment vissza a vádlott. Enyhítő körülményként értékelte többek között azt a bíróság, hogy alkalomszerű volt az elkövetés, a lopási kár csak húszezer forinttal haladta meg a szabálysértési értékhatárt, a kár pedig teljes egészében megtérült. A terhelt tízéves gyermeke eltartásáról gondoskodik, a kezdetektől fogva együttműködő volt a hatósággal, feltáró beismerő vallomást tett, őszintén megbánta tettét, és munkája elvesztése is már súlyos hátrányt gyakorolt rá. 

Az ügyészség büntetés kiszabása érdekében súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője tudomásul vették a bíróság ítéletét. 

A fellebbezésre figyelemmel az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

 

Elhatárolódtak és köszönték

Az Országos Mentőszolgálat február 4-én az alábbi közleményben reagált a történtekre. „8500 becsületes mentődolgozó mond köszönetet a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársainak, amiért eredményes munkájukkal segítettetek kiszűrni és eltávolítani egy mentők közösségébe férkőzött bűnözőt, aki szégyent hozott az életmentő hivatásra.”

Borítókép: Tetten érték a mentőápolót (Fotó: NVSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.