Meglopta a titkosszolgálat tisztjét a mentőápoló

A korrupciós hajlandóságot firtató megbízhatósági vizsgálat során az NVSZ „betegként” fellépő tisztje látványosan 70 ezer forintot dugott saját zsebébe, amit a kórházba szállítás közben az egyik mentőápoló kilopott onnan. Az NVSZ titkosszolgálati módszereket is alkalmazhat, mint amilyen a megbízhatósági vizsgálat.

2023. 02. 04. 10:54
null

A korrupciós hajlandóságot firtató megbízhatósági vizsgálat során az NVSZ „betegként” fellépő tisztje látványosan 70 ezer forintot dugott saját zsebébe, amit a kórházba szállítás közben az egyik mentőápoló kilopott onnan. Az NVSZ titkosszolgálati módszereket is alkalmazhat, mint amilyen a megbízhatósági vizsgálat.

Megbukott a megbízhatósági vizsgálaton egy egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott mentős. A rendőrségi kihallgatáson beismerte tettét, hogy 70 000 forintot lopott a mentős a „betegtől” – tudtuk meg a Nemzeti Védelmi Szolgálattól (NVSZ).

Az NVSZ munkatársai megbízhatósági vizsgálatot hajtottak végre február 1-jén két egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott budapesti mentős tekintetében. 

 

A megbízhatósági vizsgálat a korrupció elleni fellépés egyik hatékony eszköze, annak visszaszorítását szolgálja. A vizsgálat során a valóságban is előforduló élethelyzetek mesterséges kialakításával az NVSZ azt ellenőrzi, hogy az érintett eleget tesz-e jogszabályban előírt hivatali kötelezettségének. (Lásd a keretet!)

A vizsgálat során az NVSZ munkatársától, akiről azt gondolták, hogy beteg, ezért kórházba szállították, az egyik mentőápoló 70 000 forint készpénzt tulajdonított el. Úgy tudjuk, a titkosszolgálat tisztje a pénzt látványosan a zsebébe dugta, mielőtt elindultak volna a kórházba, majd innen lopta ki aztán az egyik ápoló.

 

A mentőápoló zsebében megtalálták az ellopott 70 ezer forintot. Forrás: NVSZ

A kórházban a rendőrség intézkedés alá vonta a két mentőt, de ők tagadták a bűncselekmény elkövetését, az ellopott pénz átadására önként nem került sor. 

A nyomozó hatóság munkatársai azonban az egyik mentőápoló nadrágzsebében megtalálták a hiányzó pénzt, amit lefoglaltak. A mentőápolót lopás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, aki ekkor már beismerő vallomást tett. 

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást.

MI IS A MEGBÍZHATÓSÁGI VIZSGÁLAT?

„A megbízhatósági vizsgálat a korrupció elleni fellépés egyik hatékony eszköze, annak visszaszorítását szolgálja. Célunk azoknak a kiszűrése, akik hivatali helyzetükkel, szolgálati kötelezettségeikkel visszaélve, azt felhasználva követnek el bűncselekményeket, súlyosan károsítva a közbizalmat, megingatva a rendvédelem és a közszolgálat társadalmi megbecsülését.

A vizsgálat során a valóságban is előforduló élethelyzetek mesterséges kialakításával azt ellenőrizzük, hogy az érintett eleget tesz-e jogszabályban előírt hivatali kötelezettségének.

EZ NEM EGY CSAPDA, nem az a célja, hogy a vizsgált személy bűnbe essen, mert számunkra az a pozitív eredmény, ha megállapíthatjuk, hogy az érintett szabályszerűen jár el.” (Forrás: Nvsz.hu)

Borítókép: Az NVSZ fotókon dokumentálta a történteket (Forrás: NVSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.