időjárás 20°C Róbert 2023. június 7.
logo
Hamis egészségügyi igazolásokat adott pénzért elítélteknek, hogy ne kelljen börtönbe menniük

Letartóztatták a bűnözőkkel is üzletelő korrupt orvosnőt + videó

Szemán László János
2022.04.28. 15:39 2022.04.28. 15:53
Letartóztatták a bűnözőkkel is üzletelő korrupt orvosnőt + videó

Letartóztatta harminc napra a vizsgálóbíró azt a 63 éves orvosnőt, aki évek óta pénzért adott egészségügyi igazolásokat olyanoknak például, akiknek börtönbe kellett volna vonulnia. A orvosnő már 2021-ben megbukott a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatán.

Letartóztatta csütörtökön az illetékes nyomozási bíró azt a 63 éves, Pest megyei orvosnőt, akit kedden fogtak el a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói. 

A megalapozott gyanú szerint az asszonyt táppénzes ügyfelek, papíron felvett „betegek”, börtönbe vonulást halasztó elítéltek pénzelték.

Az orvosnőt 2012-ben a megbízhatósági vizsgálaton megbukva, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsították meg. A rendőrök már akkor gyanították, hogy nem elszigetelt esetről lehetett szó. Az eltelt hónapokban végzett nyomozói munka megerősítette az üzletszerűségre vonatkozó gyanújukat.

Hónapokig nyomoztak ellene

Hónapok óta tartott az az üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának gyanúját alátámasztó bizonyítékok összegyűjtésére irányuló nyomozói munka, amelyben 2022. április 26-án reggelre időzítették az elfogást. Tanúk felkutatása, kihallgatása, szervezeteknek, intézményeknek, bankoknak küldött adatkérések, a kapott információk összefésülése, elemzése, értékelése, a nyomozás soron következő lépéseinek megtervezése, végrehajtása előzte meg a három helyszínen végrehajtott realizálást. Egy fővárosi és két Pest megyei címre érkeztek a rendőrökkel és bűnügyi technikusokkal megpakolt szolgálati autók, a doktornő és bűnös tevékenységében segédkező társa elfogása és előállítása mellett párhuzamosan zajlottak a kutatások.

A doktornő fővárosi otthonában a rendőrök adathordozókat, telekommunikációs eszközöket, iratokat, banki iratokat, betegdokumentációs feljegyzéseket, valamint két személygépkocsit foglaltak le.

Az asszony tevékenységében közreműködő 51 éves társa lakásán is folyt kutatás. A rendőrök onnan sem távoztak üres kézzel, pénz, telefonok, adathordozók és 5,4 millió forint került a bűnjelkamrába.

Az orvosnő gyanúsított-társától 5,4 millió forintot is lefoglaltak (Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság)

Az előállítást követő kihallgatáson a gyanúsítás vesztegetések sorát vonultatta fel a 2017 és 2020 közötti időszakra vonatkozó bizonyítékok alapján. 

A gyanú szerint a doktornő legalább öt alkalommal, alkalmanként 200 ezer forintért cserébe intézett egyik »ügyfelének« valós tünetek nélküli, hamis kórjelentést. A kiállított igazolás alapján az »ügyfél« halasztást kapott szabadságvesztése letöltésére, magyarán nem kellett büntetés-végrehajtási intézetbe vonulnia. Ugyanez az ember a bírósághoz benyújtott halasztási kérelmek alátámasztása érdekében kiállított orvosi igazolásokért is fizetett ötszázezer forintot.

Akadt olyan is, aki bírósági tárgyalásán nem akart megjelenni, ezt a doktornő egy több százezer forintos mobiltelefonért, illetve kétszázezer forintért cserébe igazolta le.

Volt, akitől nem fogadott el egy fillért sem: szintén orvos végzettségű férjének egy állítólagos egészségügyi tudományos kutatás címén azt intézte el, hogy reintegrációs őrizetét lakóhelyén túl Veszprém megyére is kiterjessze a bíróság, tekintve, hogy jachtjuk Balatonfüreden horgonyzott.

Jelenleg 11 olyan emberről van a rendőröknek tudomása, akik rendszeresen fizettek neki azért, hogy papíron kórházban ápoltként szerepeljenek, persze az intézménybe csak akkor tették be a lábukat, amikor egy újabb időszakra kellett az igazolás, és vitték a borítékot. Alkalmanként 25 ezer forint cserélt gazdát egy-egy ilyen igazolásért, volt, aki tízszer élt ezzel a lehetőséggel, összességében ezzel 1 millió forint vándorolt a köpenyzsebbe.

Az »ügyfeleket« a doktornő munkatársa verbuválta, általában őt keresték meg előzetesen a hamis orvosi igazolásokat igénylők. Kérdéseivel felmérte az általános állapotot, esetleges alapbetegségeket, mivel azok hiánya felnyomta az árat. Az 51 éves férfi „beárazta” a pácienseket, majd összehozta a gyorsan lezajló találkozókat, munkájáért alkalmanként öt-húszezer forintban részesült. Vele szemben bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás.

A Pest megyei gazdaságvédelmi nyomozóknak vannak olyan információik, amelyek arra utalnak, a doktornő és társa ténykedése nem 2017-ben, hanem évekkel azelőtt kezdődött. Ennek tükrében a jövőben bővülhet az esetszám, illetve több tízmillió forintra gyarapodhat a bűnös úton szerzett, illegális bevétel összege.

A doktornő ellen üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatják le a további eljárást.

Borítókép: Kedden kattant a bilincs a korrupt orvosnő csuklóján (Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.