A titkosszolgálat védi az egészségügyet a korrupciótól

Eseménydús, ám sikeres évet zárt az egészségügyben 2022-ben a korrupció elleni fellépés államilag kijelölt, titkosszolgálati eszközök és módszerek felhasználására is feljogosított Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), amelynek alapfeladata a bűnfelderítés, a bűnmegelőzés és a védelmi funkció ellátása.

2023. 01. 12. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tavalyi évét értékelve megállapítható, hogy az állami egészségügy területén maradéktalanul eleget tettek törvényileg megszabott feladataiknak, a korrupció elleni fellépésben, illetve a bűnfelderítésben, a bűnmegelőzésben, és maximálisan éltek a védelmi funkciójukkal. 

A titkosszolgálati módszereket és eszközöket is használó NVSZ legutóbb az állami egészségügyben dolgozók védelmét kapta állami feladatul. Az egészségügyi területen dolgozó védett állománya mintegy 119 ezer főből áll. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat infografikája

Ide tartoznak az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és az irányítása alatt működő egészségügyi intézmények foglalkoztatottjai, továbbá az önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményekben egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek. A szervezet bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat lát el a védett állomány tekintetében.

Bűnmegelőzés az egészségügyben

„Munkatársaink közel kétezer egészségügyi dolgozónak – köztük orvosoknak, ápolóknak – tartottak oktatást, melynek célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék az orvos-beteg kapcsolatokban felmerülő korrupciós helyzeteket és azok elkerüléséhez és kivédéséhez megfelelő magatartást. 

A Magyar Orvosi Kamara plakátkampányt indított a hálapénz ellen. Forrás: MOK

Közel 5000 példányt juttattak el az egészségügyi dolgozóknak és a pácienseknek A hála nem pénz című kiadványból azért, hogy segítsen eligazodni az új jogi helyzetben és bemutassa, hogy a hála és a kölcsönös tisztelet kifejezésének van más módja is a szégyellve átadott-átvett »borítékon« kívül. Kollégáink folyamatos kapcsolatot tartanak az orvosi, a gyógyszerészi és az egészségügyi szakdolgozói kamarák vezetőivel, az Országos Kórházi Főigazgatósággal, az Országos Mentőszolgálat, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársaival. Az orvosokkal és egészségügyi dolgozókkal is szorosan együttműködve végzik munkájukat, az így kialakult kapcsolatnak köszönhetően már több esetben is közvetlenül munkatársunkhoz fordult egy-egy orvos segítségért, akit atrocitás ért a munkája miatt” – írja az NVSZ az évértékelőjében. 

A védelmi funkció

Alapfeladataink közé tartozik, hogy megvédjük a védett állományba tartozókat, ha őket fenyegetés éri. 2022-ben több olyan esetben intézkedtek munkatársaink, amikor egy-egy orvost vagy egy egész kórházi osztályt fenyegetett meg egy páciens

– emeli ki az évértékelő.

Volt, aki e-mailben küldött fenyegető üzenetet egy orvosnak a következő tartalommal: „Nem fogom sajnálni és kímélni az orvost és családját, aki ujjat húzott velem! El kell kezdeni a szelektálást!”. Olyan is előfordult, hogy egy budapesti kórház szülészetére telefonált be többször fenyegetőzve egy férfi, mert az újszülött gyermekét a kórház a Gyermekjóléti Szolgálat döntése alapján a család rossz körülményei miatt nem adta ki. 

Az NVSZ javaslatára megerősítették az érintett osztály biztonsági őrzését, a látogatók beléptetését szigorúan ellenőrizték,  folyamatos kapcsolatot tartottak a kórházzal és az ügyben eljárást folytató rendőrkapitánysággal. A csecsemő kórházból történő elszállításáig atrocitás nem történt, további intézkedésekre nem volt szükség.

Olyan ügyben is intézkednie kellett a szolgálatnak, amelyikben egy fővárosi kórház orvosa kollégáiról törvényellenesen, rejtett felvételeket készített, illetve személyes adataikról másolatot készített, amivel tiltott adatszerzés bűncselekményt követett el. Feljelentésük alapján a rendőrség az orvost gyanúsítottként hallgatta ki, a büntetőeljárás folyamatban van. Védelmi funkció keretében azt akadályozták meg, hogy az orvos a birtokába jutott adatok révén súlyosabb bűncselekményt kövessen el, akár kollégái sérelmére.

Zsarolás miatt nyújtott segítséget az NVSZ egy egészségügyi dolgozónak, akit azzal fenyegettek meg, hogy kompromittáló információkat hoznak nyilvánosságra róla. 

Az elkövető a hallgatásért kétmillió forintot követelt. Őt és társát elfogták, ellenük büntetőeljárás van folyamatban. A sértett az NVSZ munkáját e-mail- üzenetben köszönte meg.

Bűnfelderítés

A szolgálat bűnfelderítő tevékenységének fókuszában annak vizsgálata áll, hogy az állami egészségügyi intézmények fenntartása, működtetése, azaz a közpénzek felhasználása a törvényben meghatározottak szerint felelősen és célzottan zajlik-e, továbbá, hogy az állami közegészségügyi ellátáshoz az arra jogosultak olyan sorrendben és módon férnek-e hozzá, ahogy azt a szakmai szabályok indokolják.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat infografikája

Az NVSZ nyomozóhatósági jogkörrel nem rendelkezik, nyomozást nem folytat. Amennyiben bűncselekmény gyanúját állapítja meg, az eljárást a rendőrség vagy az ügyészség illetékes szerve folytatja le. 

2022-ben 287 eljárást folytattak az egészségügy területén, melyekből az NVSZ összesen 75 ügyben tett feljelentést az egészségüggyel kapcsolatosan feltárt bűncselekmények gyanúja miatt. Ezekben az ügyekben 187 egészségügyben dolgozó személy, egy kormánytisztviselő és hét hivatásos szolgálati jogviszonyban lévő (rendvédelem) személy, valamint 291 állampolgár érintett.

A feltárt és feljelentett bűncselekmények közül a vesztegetés, vesztegetés elfogadása, a közfeladati helyzettel és védettségi igazolással visszaélés dominálnak. Ezenkívül rémhírterjesztés, személyes adattal visszaélés, hamis magánokirat felhasználása, csalás, költségvetési csalás és testi sértés tényállásai miatt indult több büntetőeljárás.

 

Az NVSZ 2022-ben tizenegy, olyan ügyben tett feljelentést, ahol hálapénz átadása történt. Az ügyeinkben megjelenő hálapénz mértéke 10 ezertől 800 ezer forintig terjed.

 

Új tendenciaként tárták fel és tettek feljelentést munkatársaink a gyógyászati segédeszközökkel történő visszaélések ügyében, amelyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. Az ügyben már hét gyanúsított – három orvos, három cégvezető és egy üzletkötő – letartóztatását rendelte el az illetékes bíróság. 

A szolgálat munkatársai 2022-ben 98 megbízhatósági vizsgálatot végeztek. Ezek során a vizsgálat alá vont orvosok és szakdolgozók a jogtalan kéréseket szinte minden esetben elutasították, a felajánlott összeget nem fogadták el. Két fővel szemben tettek feljelentést a megbízhatósági vizsgálat eredménye alapján. A vizsgálatok az egészségügyi szolgáltatások széles körét érintették, így a krónikus ellátás, a fül-orr-gégészet, a bőrgyógyászat és pszichiátria területén jártak el. 

Ugyanakkor az orvosok minden esetben jogszerűen jártak el, amikor a civilként fellépő NVSZ-esek a várólistán próbáltak előrébb kerülni jogtalan előny felajánlásával.

Az NVSZ folyamatosan vizsgálja a legújabb tendenciák szerinti korrupciós veszélyforrásokat a védett állomány tekintetében, továbbá folyamatosan monitorozza és azonosítja a kórházi visszaélési lehetőségeket és az új elkövetési módszereket, azok felszámolására a bűnfelderítési eszközein túl igazgatási javaslatokat tesz.

Borítókép: Kórház-illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.