Lujza 2024. március 2.
logo
A javaslatok nem hozzák közelebb a békét, Európának viszont súlyos gazdasági károkat okoznak

Hidvéghi Balázs: Életveszélyes az EP fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó javaslata

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.05. 10:56 2023.02.05. 14:46
Hidvéghi Balázs: Életveszélyes az EP fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó javaslata

Tarthatatlannak, rossznak és életveszélyesnek nevezte Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az Európai Parlamentnek azt a javaslatát, amely az Oroszországgal szemben tervezett tizedik uniós szankciós csomag részeként teljes embargót vezetne be az onnan származó fosszilis tüzelőanyagokra.

– A Fidesz EP-képviselőcsoportja nem támogatta a javaslatot és nem vett részt az erről szóló állásfoglalás szavazásában sem, mert ez már a sokadik olyan határozat ebben a témában, amikor gyakorlatilag lehetetlen szövegekről kellene véleményt mondani – fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az Oroszországgal szemben tervezett tizedik uniós szankciós csomagról.

– A javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is – hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus. Hozzátette: abból a hamis kijelentésből kiindulva, hogy „ez a mi háborúnk”, a NATO és a nyugati szövetség egyre inkább belekerül ebbe a konfliktusba.

– Alapvetően téves megközelítés, hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja, ez csak további eszkalációt vetít előre 

– fogalmazott az EP-képviselő. 

Hidvéghi Balázs emlékeztetett arra, hogy a javaslat a tizedik szankciós csomag támogatására is felszólítja az EU tagállamait, illetve a tagjelölteket, azonban az összes fosszilis energiahordozóra és urániumra kiterjedő teljes és azonnali embargó szintén veszélyes és tarthatatlan helyzetet eredményezne.

– Ezek olyan javaslatok, amelyek nem hozzák közelebb a háború végét, ahogyan az elmúlt egy évben sem tették ezt meg, nem csökkent a háború intenzitása, hanem inkább növekedett – közölte a Fidesz politikusa. Emellett rámutatott arra, hogy mindez további öngyilkos, nekünk ártó lépéseket jelentene, amellyel lassan a saját gazdaságunkat, a magyar emberek és a többi európai ember biztonságát, életkörülményeit tennénk tönkre vagy sodornánk végveszélybe.

Hidvéghi Balázs megjegyezte, hogy ez már nem az első ilyen szélsőségesen veszélyes javaslat az Európai Parlamentben.

Továbbá a brüsszeli korrupciós botrányra reagálva elmondta, a korábbiaknál is biztosabban kijelenthető, hogy az EP és tágabb értelemben a brüsszeli politika története során ez a legnagyobb ilyen korrupciós ügy. – Látható, hogy egy kiterjedt, hosszú időre visszanyúló korrupciós rendszerről van szó, én azt hiszem, hogy az egész intézményrendszerbe vetett bizalom ingott meg – fogalmazott. A Fidesz politikusa kijelentette, hogy a botrány miatt az európai baloldalon tagadási próbálkozás látható, és arról beszélnek, hogy ez néhány személy konkrét ügye csak, holott valójában egy intézményes, a teljes működést manipuláló gyakorlatról van már szó.

– Az utóbbi időben egyre inkább áthatja a brüsszeli működést a kettős mérce alkalmazása, aminek például a magyarok is elszenvedői – tette hozzá. Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: Brüsszelben egy ideje nem objektív tények alapján, hanem sokkal inkább politikai és ideológiai elfogultságok alapján születnek döntések, ezek pedig egyre inkább szélsőségessé, türelmetlenné és kirekesztővé válnak, ezzel ma már az egész unió működését veszélyeztetik.

– Brüsszelnek számos helyen kellene józanabb, kiegyensúlyozottabb és jobb útra térnie, remélem, hogy a jövő évi választások ebben segítségünkre lehetnek 

– hangoztatta Hidvéghi Balázs.

A Fidesz EP-képviselője a politikai reklámtevékenység átláthatóságáról szóló EP-javaslatról szólva azt mondta, ez szintén egy veszélyes javaslat, mivel ezzel beleavatkozhatnának az egyes államok választási kampányába. – Az nem fogadható el, hogy gyakorlatilag egy politikai bizottságként vagy cenzorhivatalként működő intézmény döntse azt el, mit lehet egy reklámba betenni, és mit nem, mi minősül elfogadható vagy jó politikai reklámnak – szögezte le a fideszes EP-képviselő. Kiemelte: ez ugyanaz a tagállami határköröket lábbal tipró, központosító és egyébként antidemokratikus törekvés, amely ma jellemzi a brüsszeli döntéshozást és az unió központját.

Borítókép: Hidvéghi Balázs (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.