Húsdarálóval darálta le áldozatait a Sátor klán sírásója

A hírhedt dunaszerdahelyi Sátor klán sírásójaként híresült el Horváth Lehel, akit egyszer már életfogytiglani fegyházra ítélték öt gyilkosság elkövetése miatt. Formai hibák miatt most újratárgyalják az ügyet. Horváth beismerte: meggyilkolta a klánfőnököt, Sátor Lajost, a vád szerint azonban a banda könyvelőjét, Reisz Andort, saját beosztottját, Karika Csabát és két „fehér lovat”, azaz strómant is meggyilkolt, majd ledarált.

2023. 02. 05. 10:00
null

A hírhedt dunaszerdahelyi Sátor klán sírásójaként híresült el Horváth Lehel, akit egyszer már életfogytiglani fegyházra ítélték öt gyilkosság elkövetése miatt. Formai hibák miatt most újratárgyalják az ügyet. Horváth beismerte: meggyilkolta a klánfőnököt, Sátor Lajost, a vád szerint azonban a banda könyvelőjét, Reisz Andort, saját beosztottját, Karika Csabát és két „fehér lovat”, azaz strómant is meggyilkolt, majd ledarált.

A hírhedt dunaszerdahelyi Sátor klán egykori sírásója – még élő bűntársai vallomása és a szlovák rendőrök szerint – Horváth Lehel volt. A közvetlenül Sátor Lajoshoz tartozó Horváthot egyszer már életfogytiglani fegyházra ítélték, ám a szlovák legfelsőbb bíróság formai hibák miatt megsemmisítette az ítéletet, és új eljárásra utasította specializált büntetőbíróságot, ahol kedden elkezdődik a tárgyalás.

Horváth Lehel a bíróságon (Fotó: Paraméter)

A Paraméter című felvidéki magyar hírportál szerint a vád öt gyilkosság, melyek áldozatai Sátor Lajos (maffiafőnök), Reisz Andor (Sátor egykori legfontosabb embere), Karika Csaba (Horváth Lehel egykori beosztottja), valamint D. János és L. Gellért („fehér lovak”, azaz strómanok) voltak. Ezen kívül Horváth Lehelt azzal vádolták, hogy támogatója volt a Sátor-féle dunaszerdahelyi bűnszervezetnek, és hogy az értelmi szerzője volt egy 2003-as lopásnak, mely során 45 millió korona (1,5 millió euró) tűnt el egy dunaszerdahelyi bank magántrezorjából.

 

A vád szerint Horváth Lehel valamennyi áldozatát húsdarálóval ledarálta, a húspépet szétszórta különböző erdőkben, mezőkön.

Felrúgott vádalku

Horváth Lehel állítása szerint törvénytelenül gyanúsították meg, mivel ő korábban vádalkut kötött. Ennek részeként 

Még 2016 augusztusában védett tanúként elismerte, ő végzett a bűnbanda vezetőjével. Akkoriban önként kereste fel a rendőrséget, és több gyilkossági ügyben is beismerő vallomást tett. 

A hatóság alkut kötött Horváthtal, a büntetőeljárást felfüggesztették ellene, és ígéretet kapott arra, hogy amikor az ügye lezárásra kerül, nem kap letöltendő börtönbüntetést. Ám 2018-ban egy családi viszályt követően vizsgálati fogságba helyezték. Mivel az illetékes ügyész ezt a korábbi alku megsértéseként értelmezte, eljárást indított ellene a régi maffiaügyek miatt is. Később, már az előzetesből a bíróságon is tanúvallomást tett a dunaszerdahelyi maffia egykori tagjai ellen – akik később súlyos büntetéseket kaptak.

A családi viszály lényege, hogy Horváth Szilárd csótfai birtokán meg akarta etetni a házi oroszlánnal az élettársát. A háziasított vadállat nem volt eléggé éhes, de így is összekarmolta az asszonyt, aki egyébként rendszeresen etette őt. Horváthot 2021 nyarán jogerősen felmentették a családi viszály ügyében. A bíróság szerint azért nem lehetett elítélni Horváthot és fiát, mert a dunaszerdahelyi rendőrök törvényellenes módon hajtották végre a perdöntő tanúkihallgatásokat.

Összefonódó maffiák

Szorosan összefonódott a magyar és a szlovák szervezett bűnözés a ’90-es években. A legszorosabb kapcsolatot a Sátor klán alakította ki a magyar alvilág ugyancsak rettegett tagjával, Turekkel. A többszöri névváltoztatás után U. Alex néven megvádolt Turek a vád szerint 1999-ben Bodoky Károllyal közösen meggyilkolta Turek volt barátját, bűntársát, Döcher Györgyöt és annak bolgár testőrét, a fegyverkereskedőként is ismert Bolgár Misit. 

Hamarosan Szlovákiában is vádat emelnek Turek és Bodoky ellen az ugyancsak 1999-es dunaszerdahelyi mészárlás miatt. A szlovák és magyar rendőrség közös sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy a Döcher-gyilkosság és a szerdahelyi mészárlás összefüggenek egymással. A Fontana bárban Sátorék ellenségeit, a Pápay klán tíz vezetőjét lőtte agyon három kommandóruhába öltözött gyilkos. 

A nemzetközi sajtótájékoztatón Ludomir Danko ezredes, a NAKA igazgatója ügyészségi tiltásra hivatkozva nem árulhatta el, hogy a Fontana bárban pontosan mi volt a szereposztás, ki mit csinált. 

Úgy fogalmazott, hogy a Pápay klán tíz tagját kámzsás, rendőri egyenruhát viselő tettesek sorozatlövő fegyverekkel kivégezték, és hogy ebben a nyomozás bizonyítékai szerint Turek, Bodoky és Szamaránszky Árpád vettek részt. 

Pápayék ellenségeit, a Sátor klánt különösen kegyetlennek minősítette, akik a nyomozás eddigi adatai szerint legalább hatvan ember, köztük a Pápay klán tíz tagja meggyilkolásáért felelősek. Áldozataik többségének holttestét elásták, de volt, akit szó szerint ledaráltak. Áldozataik közül eddig 23-nak a holttestét ásták ki különböző helyekről. 

A bizonyítékok szerint Turek Sátor Lajost kérte meg, hogy likvidáltassa Döchert és testőrét, amit aztán Bodoky meg is tett, míg az utcán Szamaránszky biztosított. 

Bodoky és Szamaránszky Sátor Lajos katonái voltak, Turek pedig barátja és lekötelezettje Sátornak. Szamaránszky egyébként 2005-ben közlekedési balesetben elhunyt. Ugyancsak meghaltak 2008-ban a szervezésben résztvevő Raisz testvérek, Csaba és Szilárd. A holttesteiket egy Turekhez köthető felvidéki birtokon ásták el Sátor emberei, onnan kerültek elő a testek egy bűnbánó maffiózó vallomása után. A nyomozás tisztázta, Tureknek a Raisz fivérek meggyilkolásához semmi köze sem volt.

A dunaszerdahelyi mészárlás miatt eljárás folyik Kádár Krisztián és V. Richárd ellen is. Szlovák lapértesülések szerint Kádár finanszírozta anyagilag a Fontana-beli mészárlást. Danko ezredes szlovák újságírói kérdésre, hogy Bodoky és Kádár valóban beismerő vallomást tett-e, azt válaszolta: az ügyészi tiltás miatt nem mondhat részleteket, csak annyit:  nevezetteket külön eljárásra utalták. Ez annyit jelenthet, hogy Bodoky és Kádár együttműködik a hatóságokkal.

Borítókép: A Sátor klán csúcsa balról jobbra: Reisz Andor, a könyvelő, Sátor Lajos, a főnök és Horváth Lehel, a sírásó (Forrás: Paraméter/szlovák rendőrségi nyomozati anyag)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.