Sátor Lajos él, és eljön – mondta állítólagos gyilkosa a bíróságon

Újabb fordulat jöhet az 1999-es dunaszerdahelyi maffiamészárlás ügyében, ha valóban él Sátor Lajos, aki kiadta a parancsot az ellenlábas maffia kiiktatására. A Pápay-klán tíz vezetőjét szitává lövő két fegyveres egyike halott, a másik gyanúsítottat, Bodoky Károlyt a minap visszaadták a szlovák hatóságok Magyarországnak. A harmadik gyanúsított a Turek becenevű D. Alex.

2022. 09. 11. 6:55
null
Forrás: szlovák rendőrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfelsőbb Bíróság visszautalta a dunaszerdahelyi Sátor-banda sírásójaként emlegetett Horváth Lehel ügyét a Speciális Büntetőbíróságnak, közölte a szlovák hírügynökség a napokban.

A Sírásó ellen – ahogy Horváthot nevezték egymás között a bandatagok – öt ember meggyilkolása, bűnözői csoport alapítása, támogatása, valamint amiatt emeltek vádat, hogy ellopott 45,5 millió szlovák koronát egy széfből Dunaszerdahelyen.

 A házi oroszlán

A vádak között volt még, hogy fiával közösen meg akarta etetni a házi oroszlánukkal az asszonyát. Horváth mindent tagadott. Az oroszlánügyre azt mondta, a nő alkohol- és drogbeteg, megszédülhetett, amikor meg akarta etetni a házi vadállatot, megbotlott, amit a nagymacska támadásnak vélt és visszatámadott. Az asszony a tárgyaláson ugyanezt mondta, így Sírásó ezt megúszta, a többiért azonban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték első fokon.

Horváth áldozatai között van az elsőfokú ítélet szerint Sátor Lajos, a klán főnöke, valamint strómanok, és a banda másik vezetője, Reisz András is. Reisz a klán könyvelője volt.

A Sírásó a vád szerint Reiszt még 2006-ban gyilkolta meg, miután a Sátor-banda más tagjaival megállapodott ebben. A vádirat szerint 2003-ban követte el az első gyilkosságot, amikor Karika Csabát megölte. Horváth Lehel lelőtte az áldozatait, majd a tetemek egy részét úgy tüntette el, hogy húsdarálóban ledarálta. Legalábbis a vádirat szerint. A Dunaszerdahely melletti Csótfán (Čótfa) birtokán, az egykori szövetkezet telephelyén ásta el a maradványokat. A két strómant nem ő lőtte le, de jelen volt a kivégzéseknél és aztán ő ásta el munkagépével a „lovakat” – ahogy a strómanokat Szlovákiában nevezik – a saját birtokán. A két testet onnan is ásták ki a hatóságok.

Németh Lehel a bíróságon (Fotó: Paraméter.sk)

A hírhedt klán még hírhedtebb vezetőjét, Sátor Lajost bár körözték a dunaszerdahelyi mészárlás megrendelőjeként, ám – vélhetően a titkosszolgálati kapcsolatainak köszönhetően – szabadon járkált Szlovákia és Magyarország között. Sőt, családjával síelni járt Olaszországba. A nyomozati iratok szerint 2010 december elején lakókocsival mentek volna síelni Ausztriába. Az indulás egy péntekre volt tervezve, ám hiába vártak Sátor emberére, sem ő, sem Nagy Zsolt nem jelentkezett. Egy nappal korábban ugyanis, amikor Sátor Lajos a lakókocsi gázpalackjait ment feltölteni Horváth Lehelhez, a Sírásó Kádár Krisztiánnal meggyilkolta őt. (Kádár egyebek mellet ezért kapott 25 évet.)

Hol van Sátor Lajos?

Hogy pontosan miért is lőtték agyon Sátort (ha agyonlőtték)? Azt mondta Kádár: ha nem teszik, Sátor öli meg őket. 

Horváth Lehel korábban arról beszélt, Kádár lőtte a főnököt, majd arról, ő volt, de azt egybehangzóan mondták, hogy Horváth birtokán elásták, csak amikor a hatóságok sorra ásták ki a XX. században kivégzett bűnözők testét, ők a lelepleződéstől tartva kiásták Sátort és máshol ásták el. Hogy hova, arról hallgatnak.

A perben kihallgatták Sátor Lajos lányát is tanúként. Kiderült, a lány többször volt apjával együtt a Sírásó csótfai birtokán. Az ilyen látogatások alkalmával sosem hallotta, milyen témákat vitat meg a két férfi, de az egyértelmű volt számára, hogy apja és Horváth Lehel nem ápoltak kimondottan baráti viszonyt. A tanú beszélt arról is, hogy apja nem egyszer „pszichopatának” nevezte Horváth Lehelt.

Pszichopata

Sátor havi szinten, egy fix összeggel támogatta gyerekeit, akiknek a pénzt mindig Nagy Zsolt juttatta el. Miután a maffiafőnök 2010 decemberében meghalt, Nagy tovább hordta a fiataloknak a havi „tartásdíjat”, de csak 2011 tavaszán árulta el nekik, hogy a pénz már nem az apjuktól, hanem tőle származik, mivel Sátor a 2010-es év végén nyomtalanul eltűnt. – A halála után, 2011 és 2012 körül aztán elvettek tőlünk mindent – mondta végül Sátor lánya.

A Paraméter beszámolója szerint a kihallgatás végeztével Horváth Lehel szükségesnek érezte, hogy kifejtse véleményét a Sátor-lány egyik elhangzott állításával kapcsolatban. A bíróságon egyébként szlovákul kommunikáló vádlott ekkor magyar nyelvre váltott.

Arra, hogy az apja [Sátor Lajos] engem pszichopatának nevez, létezik magyarul egy közmondás: bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Ehhez már csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy Sátor még a saját fiának a nagyanyját is meggyilkolta

– reagált Horváth.

A Sírásót végül Sátor meggyilkolása miatt is ítélték életfogytiglanira, csakhogy most az ítéletet megsemmisítették és visszautalták első fokra.

A Sírásó pedig belemondta a Paraméter nevű felvidéki magyar nyelvű portál kamerájába: Sátor él, Sátor Lajos vissza fog jönni. Tagadja, hogy megölte volna a klán vezérét, és elásta volna – kétszer is – a holttestét.

 

A Döcher-gyilkosság

Mindenesetre ha Sátor Lajos valóban él, az akár komoly fordulatot hozhat a dunaszerdahelyi mészárlás és a Budapesten a mészárlás előtt néhány héttel elkövetett Döcher-féle kettős gyilkosság ügyében. Ha valaki, akkor Sátor Lajos pontosan tudja, hogy kik részvételével és pontosan miért történt a csallóközi és a magyarországi kivégzés. Az eddigi adatok szerint mindkettőhöz köze volt Tureknek, aki Haris Sándorról D. Alexre változtatta meg a nevét, valamint Bodoky Károly, a Sátor-klán volt tagja. Akit nyáron egyedülálló bizonyítási eljáráshoz adták kölcsön a magyar hatóságok Szlovákiának, hogy Dunaszerdahelyen részletesen elmagyarázza és elmutogassa, 1999-ben pontosan hogyan gyilkolták meg a Pápay-klán főnökét és kilenc tagját. Bodokyt és Tureket Döcher György és bolgár testőrének meggyilkolásával is gyanúsítják Magyarországon. Bodokyt azóta visszaadták Magyarországnak a szlovák hatóságok.

Bodoky Károly (középen, símaszk nélkül), kezében egy hatástalanított Kalasnyikov gépkarabéllyal megmutatja, hogyan szálltak ki az autóból és indultak a Fontana étterembe a tízes gyilkosság másik két merénylőjével. A fehér overallon fekete mellényt viselő rendőrök a társtettesek szerepét játszották el (Fotó: Paraméter.sk)

A szlovák és a magyar hatóságok szerint mindkét Magyarországon fogvatartott gyanúsított részt vehetett a dunaszerdahelyi Fontana bárbeli vérengzésben, sőt a Döcher-gyilkosság és a dunaszerdahelyi módszeres kivégzés összefüggenek, egyik a másiknak az előzménye.

A megalapozott gyanú lényege szerint előbb Turek kérte Sátor Lajostól, hogy likvidálják gyerekkori cimboráját, majd bűntársát, Döcher Györgyöt. Ehhez Sátor Bodoky Károlyt és Szamaránszki Árpádot küldte, és egyikük Döchert és a Bolgár Misi nevű bolgár testőrét sorozatlövő fegyverrel kivégezte Döcher XV. kerületi sörözőjében. Sátor cserébe azt kérte Turektől, hogy vegyen részt a Pápay-klán vezérkarának kivégzésében. Amiben aztán Szamaránszki, Bodoky és Turek vettek részt a gyanú szerint. Szamaránszki 5 év vizsgálati fogság után szabadult, majd közlekedési baleset áldozata lett.

Sátorról pedig azt állítja – az elsőfokú ítélet szerint – gyilkosa, Horváth Lehel, hogy él és vissza fog jönni.

Borítókép: Balról: Reisz Andor, Sátor Lajos és Horváth Lehel a klán 2004-es „évzáró” ünnepségén (Forrás: Paraméter/szlovák rendőrség/nyomozati anyag)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.