Újrajátszotta az egyik tettes a dunaszerdahelyi vérengzést

Egyedülálló bizonyítási eljáráshoz adták kölcsön a magyar hatóságok a szlovák állampolgár Bodoky Károlyt Szlovákiának, hogy Dunaszerdahelyen részletesen elmagyarázza és elmutogassa, 1999-ben pontosan hogyan gyilkolták meg a Pápay-klán főnökét és kilenc tagját. Bodokyt és Tureket Döcher György és bolgár testőrének meggyilkolásával gyanúsítják Magyarországon.

2022. 06. 13. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai kriminalisztikában párját ritkító helyszíni bizonyítási eljárás zajlott le Dunaszerdahelyen csütörtökről péntekre virradóra. Az 1999-es, tíz áldozatot követelő mészárlást játszották le az egyik, hatóságokkal együttműködő résztvevő, az 56 éves Bodoky Károly főszereplésével.

A dunaszerdahelyi Fontana bárban ölték meg 1999-ben Pápay „Joe”-t és kilenc alvezérét néhai Sátor Lajos megbízásából (Fotó: Paraméter.sk)

Bodoky Károlyt, akit a szlovákiai bűnügyi szervek az egyik volt dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos jobbkezeként tartottak számon, a német és osztrák rendőrök egy 1999-ben elkövetett magyarországi gyilkosság gyanúsítottjaként hozták Magyarországra tavaly novemberben. Bodokyt a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) életvédelmi és célkörözési főosztályának kérelmére a német hatóságok fogták el még októberben, majd Budapesten meggyanúsították Döcher György és bolgár testőrének, „bulgár” Misinek a meggyilkolásával, amit a megalapozott gyanú szerint Turekkel együtt követtek el. Turek Döcher gyerekkori barátja majd bűntársa volt, napjainkra nevet változtatott és B. Alex néven építési vállalkozóként tevékenykedett.

A szlovák és a magyar hatóságok szerint mindkét Magyarországon fogvatartott gyanúsított részt vehetett a dunaszerdahelyi Fontana bárbeli vérengzésben, sőt a Döcher-gyilkosság és a dunaszerdahelyi módszeres kivégzés összefüggenek, egyik a másiknak az előzménye.

Bodoky az elmúlt hónapokban felmérhette: a bizonyítékok elegendők ahhoz, hogy véglegesen rács mögé kerüljön, és beszélni kezdett. Részletes vallomást tett a magyar nyomozóknak a dunaszerdahelyi vérengzésről, ám más bűncselekményekről is beszélt. 

Bodoky Károly teljes körű együttműködését bizonyítja, azonnal hozzájárult a napokban ahhoz, hogy a magyar hatóságok ideiglenesen átadják őt a szlovák hatóságoknak. Szlovákia azért kérte az ideiglenes átadást, mivel a helyszínen kívánták Bodokyval feleleveníteni a 23 éve történteket. Erre került sor múlt héten csütörtökről péntekre virradóra.

A magyar hatóságok egészen vasárnapig nem kommunikálták a történteket, vélhetően a biztonsági kockázatok miatt, Bodokyt sokan meg akarhatják ölni, miután megszegte a maffia hallgatási törvényét. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) vasárnapi, a rendőrség oldalán megjelent közleménye szerint a magyar igazságügyi szerveket a szlovák igazságügyi szervek kérték fel Bodoky ideiglenes átadására, mert olyan nyomozati cselekmények végrehajtását tervezték, amelyekben elengedhetetlen volt a személyes jelenléte. A férfit Dunaszerdahelyre szállították, ahol Szlovákia történetének legsúlyosabb bűncselekményének helyszínén hallgatták ki – írja a Police.hu. Arról egyelőre nincs hír, hogy Bodokyt mikor hozzák vissza Budapestre.

 

Helyszíni bizonyítás

Térjünk vissza a csütörtökről péntekre virradóra Dunaszerdahelyen történtekre! A kisvárost már napközben ellepték az állig felfegyverzett rendőrök, akik a Fontana bárt és környékét hermetikusan lezárták. Robbanóanyagkereső kutyákkal átvizsgáltak mindent, még a virágágyásokat is. A parkoló autókat elszállították. Napnyugta előtt vitték a helyszínre Bodoky Károlyt. 

Bodoky Károly (középen, símaszk nélkül), kezében egy hatástalanított géppuskával megmutatja, hogyan szálltak ki az autóból és indultak a Fontana étterembe a tízes gyilkosság másik két merénylőjével. A fehér overallon fekete mellényt viselő rendőrök a társtettesek szerepét játszották el (Fotó: Paraméter.sk)

A felvidéki magyar hírportál, a Paraméter szerint a nap folyamán több helyszíni szemlét is tartottak Bodoky részvételével, utolsó állomásuk a dunaszerdahelyi Fontana volt. Bodokynak pontosan el kellett játszania, hogyan zajlott a merénylet. A rendőrök egy hatástalanított Kalasnyikovot adtak a kezébe, majd az együttműködő gyanúsított megmutatta, hogyan szállt ki a kocsiból, és hogyan ment be futólépésben – tettestársaival együtt – az étterembe. A bizonyítási eljárás során a kevlár sisakos, golyóálló mellényes Bodoky két társát fehér overallos, fekete, Police-feliratos mellényt és símaszkot viselő, kalasnyikovos rendőrök alakították.

A Paraméter tudósítása szerint Bodoky, amikor belépett a Fontanába, elkiáltotta magát szlovákul:

Policajná akcia! („Rendőrségi akció!”).

Bodoky Károly egyébként a bizonyítási eljárás alatt többnyire magyar nyelven kommunikált a rendőrökkel, szavait tolmács fordította szlovákra.

A vérengzés rekonstrukciója pontosan 22.37-kor kezdődött, amikor Bodoky és „kísérete” berontottak a Fontanába. 1999-ben is pontosan ekkor indult a támadás.

A helyszín közeléből el lehet kapni egy-egy mondatot Bodokytól, írja a Paraméter. „A rekonstrukció során többször ki- és bejárnak a Fontánából a jelenlévők. Amikor Bodoky kint van, egy-egy mondatot érteni is lehet a közelből, többször említi a Városháza téren lévő közeli lakást, amelyben a merénylet előtt és/vagy után tartózkodtak a tettesek” – írják.

Az egész akciót több kamerával videóra vették a szlovák rendőrök.

 

Gyilkosságért cserébe vérengzés

Mint azt már írtuk, a Döcher-gyilkosság és a dunaszerdahelyi vérengzés összefüggenek a nyomozók szerint. Az alapos gyanú lényege szerint 1999. február 2-án egy Csallóközből érkezett bérgyilkos D. Alex (Turek) felbujtására végzett a XV. kerületben, a Szentmihályi út és a Kolozsvár utca sarkán található Palotás kisvendéglőben a börtönből külső „munkán” lévő Csontkezűvel. 

Itt ölték meg 1999-ben Döcher Györgyöt és testőrét (Forrás: internet)

Az L alaprajzú presszó belső szárnyában lévő hátsó bokszban az asztalnál ült háttal Döcher, mellette arccal a merénylő felé nézve az élettársa, Döcherrel szemben pedig Bolgár Misi, azaz Marinov Dimo Dimitrov, a bolgár fegyverkereskedő. A bérgyilkos egy sorozattal lelőtte Csontkezűt, levéve az ujját a ravaszról átemelte a Kalasnyikovot Döcher feleségén, majd agyonlőtte Bolgár Misit is. Ezután hidegvérrel kisétált a presszóból. Az egésznek szemtanúja volt két szabadnapos katonai elhárítótiszt is.

Opauszki András, az NNI vezetője sajtótájékoztatón elmondta:

A megalapozott gyanú szerint Turek a Döcher-gyilkosság előtt a Sátor klán vezetőjéhez, Sátor Lajoshoz fordult, hogy segítséget kérjen korábbi barátja és üzlettársa, Döcher György megöléséhez. Sátor ígéretet tett a gyilkosság végrehajtására, és megbízta Szamaránszkyt és Bodokyt a végrehajtással. Sátor cserébe azt kérte Turektől, működjön közre ellenlábasa, Pápay Tibor megölésében.

Dunaszerdahelyen az ellenérdekeltségű Pápay klán tíz tagját ölték meg 1999-ben (Forrás: szlovák rendőrség)

Az NNI vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: D. Alex Szlovákiában is követett el bűncselekményeket; 1999 és 2004 között emberrablás és zsarolás miatt volt előzetes letartóztatásban, 2011-ben pedig kábítószerrel való visszaélés miatt indult ellene büntetőeljárás. Ezeket az eljárásokat azonban megszüntették. 

– D. Alex ellen jelenleg egy büntetőeljárás folyik Szlovákiában, mégpedig a 1999. március 25-én a dunaszerdahelyi Fontana bárban Pápay Tibor és kilenc társa ellen elkövetett emberölés ügyében – fogalmazott Opauszki András, aki hozzátette: az említett dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetője, Sátor Lajos 2010-ben eltűnt, a szlovák hatóságok szerint meggyilkolták, de a holttestét még nem sikerült megtalálni. (Sátor egyik embere, Horváth Lehel vállalta magára, hogy 2010-ben megölte Sátort, mert veszélyessé vált a klánra.)

Borítókép: a kevlársisakos, golyóálló mellényes Bodoky Károly a Fontana bár előtt kommandósok gyűrűjében (Fotó: Paraméter.sk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.