időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo
Rendőrök százai óvták a kevlársisakos, golyóálló mellényes, kellékfegyveres Bodoky Károlyt

Újrajátszotta az egyik tettes a dunaszerdahelyi vérengzést

Szemán László János
2022.06.13. 10:34 2022.06.13. 14:33
Újrajátszotta az egyik tettes a dunaszerdahelyi vérengzést

Egyedülálló bizonyítási eljáráshoz adták kölcsön a magyar hatóságok a szlovák állampolgár Bodoky Károlyt Szlovákiának, hogy Dunaszerdahelyen részletesen elmagyarázza és elmutogassa, 1999-ben pontosan hogyan gyilkolták meg a Pápay-klán főnökét és kilenc tagját. Bodokyt és Tureket Döcher György és bolgár testőrének meggyilkolásával gyanúsítják Magyarországon.

Az európai kriminalisztikában párját ritkító helyszíni bizonyítási eljárás zajlott le Dunaszerdahelyen csütörtökről péntekre virradóra. Az 1999-es, tíz áldozatot követelő mészárlást játszották le az egyik, hatóságokkal együttműködő résztvevő, az 56 éves Bodoky Károly főszereplésével.

A dunaszerdahelyi Fontana bárban ölték meg 1999-ben Pápay „Joe”-t és kilenc alvezérét néhai Sátor Lajos megbízásából (Fotó: Paraméter.sk)

Bodoky Károlyt, akit a szlovákiai bűnügyi szervek az egyik volt dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos jobbkezeként tartottak számon, a német és osztrák rendőrök egy 1999-ben elkövetett magyarországi gyilkosság gyanúsítottjaként hozták Magyarországra tavaly novemberben. Bodokyt a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) életvédelmi és célkörözési főosztályának kérelmére a német hatóságok fogták el még októberben, majd Budapesten meggyanúsították Döcher György és bolgár testőrének, „bulgár” Misinek a meggyilkolásával, amit a megalapozott gyanú szerint Turekkel együtt követtek el. Turek Döcher gyerekkori barátja majd bűntársa volt, napjainkra nevet változtatott és B. Alex néven építési vállalkozóként tevékenykedett.

A szlovák és a magyar hatóságok szerint mindkét Magyarországon fogvatartott gyanúsított részt vehetett a dunaszerdahelyi Fontana bárbeli vérengzésben, sőt a Döcher-gyilkosság és a dunaszerdahelyi módszeres kivégzés összefüggenek, egyik a másiknak az előzménye.

Bodoky az elmúlt hónapokban felmérhette: a bizonyítékok elegendők ahhoz, hogy véglegesen rács mögé kerüljön, és beszélni kezdett. Részletes vallomást tett a magyar nyomozóknak a dunaszerdahelyi vérengzésről, ám más bűncselekményekről is beszélt. 

Bodoky Károly teljes körű együttműködését bizonyítja, azonnal hozzájárult a napokban ahhoz, hogy a magyar hatóságok ideiglenesen átadják őt a szlovák hatóságoknak. Szlovákia azért kérte az ideiglenes átadást, mivel a helyszínen kívánták Bodokyval feleleveníteni a 23 éve történteket. Erre került sor múlt héten csütörtökről péntekre virradóra.

A magyar hatóságok egészen vasárnapig nem kommunikálták a történteket, vélhetően a biztonsági kockázatok miatt, Bodokyt sokan meg akarhatják ölni, miután megszegte a maffia hallgatási törvényét. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) vasárnapi, a rendőrség oldalán megjelent közleménye szerint a magyar igazságügyi szerveket a szlovák igazságügyi szervek kérték fel Bodoky ideiglenes átadására, mert olyan nyomozati cselekmények végrehajtását tervezték, amelyekben elengedhetetlen volt a személyes jelenléte. A férfit Dunaszerdahelyre szállították, ahol Szlovákia történetének legsúlyosabb bűncselekményének helyszínén hallgatták ki – írja a Police.hu. Arról egyelőre nincs hír, hogy Bodokyt mikor hozzák vissza Budapestre.

 

Helyszíni bizonyítás

Térjünk vissza a csütörtökről péntekre virradóra Dunaszerdahelyen történtekre! A kisvárost már napközben ellepték az állig felfegyverzett rendőrök, akik a Fontana bárt és környékét hermetikusan lezárták. Robbanóanyagkereső kutyákkal átvizsgáltak mindent, még a virágágyásokat is. A parkoló autókat elszállították. Napnyugta előtt vitték a helyszínre Bodoky Károlyt. 

Bodoky Károly (középen, símaszk nélkül), kezében egy hatástalanított géppuskával megmutatja, hogyan szálltak ki az autóból és indultak a Fontana étterembe a tízes gyilkosság másik két merénylőjével. A fehér overallon fekete mellényt viselő rendőrök a társtettesek szerepét játszották el (Fotó: Paraméter.sk)

A felvidéki magyar hírportál, a Paraméter szerint a nap folyamán több helyszíni szemlét is tartottak Bodoky részvételével, utolsó állomásuk a dunaszerdahelyi Fontana volt. Bodokynak pontosan el kellett játszania, hogyan zajlott a merénylet. A rendőrök egy hatástalanított Kalasnyikovot adtak a kezébe, majd az együttműködő gyanúsított megmutatta, hogyan szállt ki a kocsiból, és hogyan ment be futólépésben – tettestársaival együtt – az étterembe. A bizonyítási eljárás során a kevlár sisakos, golyóálló mellényes Bodoky két társát fehér overallos, fekete, Police-feliratos mellényt és símaszkot viselő, kalasnyikovos rendőrök alakították.

A Paraméter tudósítása szerint Bodoky, amikor belépett a Fontanába, elkiáltotta magát szlovákul:

Policajná akcia! („Rendőrségi akció!”).

Bodoky Károly egyébként a bizonyítási eljárás alatt többnyire magyar nyelven kommunikált a rendőrökkel, szavait tolmács fordította szlovákra.

A vérengzés rekonstrukciója pontosan 22.37-kor kezdődött, amikor Bodoky és „kísérete” berontottak a Fontanába. 1999-ben is pontosan ekkor indult a támadás.

A helyszín közeléből el lehet kapni egy-egy mondatot Bodokytól, írja a Paraméter. „A rekonstrukció során többször ki- és bejárnak a Fontánából a jelenlévők. Amikor Bodoky kint van, egy-egy mondatot érteni is lehet a közelből, többször említi a Városháza téren lévő közeli lakást, amelyben a merénylet előtt és/vagy után tartózkodtak a tettesek” – írják.

Az egész akciót több kamerával videóra vették a szlovák rendőrök.

 

Gyilkosságért cserébe vérengzés

Mint azt már írtuk, a Döcher-gyilkosság és a dunaszerdahelyi vérengzés összefüggenek a nyomozók szerint. Az alapos gyanú lényege szerint 1999. február 2-án egy Csallóközből érkezett bérgyilkos D. Alex (Turek) felbujtására végzett a XV. kerületben, a Szentmihályi út és a Kolozsvár utca sarkán található Palotás kisvendéglőben a börtönből külső „munkán” lévő Csontkezűvel. 

Itt ölték meg 1999-ben Döcher Györgyöt és testőrét (Forrás: internet)

Az L alaprajzú presszó belső szárnyában lévő hátsó bokszban az asztalnál ült háttal Döcher, mellette arccal a merénylő felé nézve az élettársa, Döcherrel szemben pedig Bolgár Misi, azaz Marinov Dimo Dimitrov, a bolgár fegyverkereskedő. A bérgyilkos egy sorozattal lelőtte Csontkezűt, levéve az ujját a ravaszról átemelte a Kalasnyikovot Döcher feleségén, majd agyonlőtte Bolgár Misit is. Ezután hidegvérrel kisétált a presszóból. Az egésznek szemtanúja volt két szabadnapos katonai elhárítótiszt is.

Opauszki András, az NNI vezetője sajtótájékoztatón elmondta:

A megalapozott gyanú szerint Turek a Döcher-gyilkosság előtt a Sátor klán vezetőjéhez, Sátor Lajoshoz fordult, hogy segítséget kérjen korábbi barátja és üzlettársa, Döcher György megöléséhez. Sátor ígéretet tett a gyilkosság végrehajtására, és megbízta Szamaránszkyt és Bodokyt a végrehajtással. Sátor cserébe azt kérte Turektől, működjön közre ellenlábasa, Pápay Tibor megölésében.

Dunaszerdahelyen az ellenérdekeltségű Pápay klán tíz tagját ölték meg 1999-ben (Forrás: szlovák rendőrség)

Az NNI vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: D. Alex Szlovákiában is követett el bűncselekményeket; 1999 és 2004 között emberrablás és zsarolás miatt volt előzetes letartóztatásban, 2011-ben pedig kábítószerrel való visszaélés miatt indult ellene büntetőeljárás. Ezeket az eljárásokat azonban megszüntették. 

– D. Alex ellen jelenleg egy büntetőeljárás folyik Szlovákiában, mégpedig a 1999. március 25-én a dunaszerdahelyi Fontana bárban Pápay Tibor és kilenc társa ellen elkövetett emberölés ügyében – fogalmazott Opauszki András, aki hozzátette: az említett dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetője, Sátor Lajos 2010-ben eltűnt, a szlovák hatóságok szerint meggyilkolták, de a holttestét még nem sikerült megtalálni. (Sátor egyik embere, Horváth Lehel vállalta magára, hogy 2010-ben megölte Sátort, mert veszélyessé vált a klánra.)

Borítókép: a kevlársisakos, golyóálló mellényes Bodoky Károly a Fontana bár előtt kommandósok gyűrűjében (Fotó: Paraméter.sk)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.