Beismerő vallomást tett a dunaszerdahelyi vérengzés egyik feltételezett elkövetője

Huszonhárom évvel a Döcher-gyilkosság illetve a dunaszerdahelyi tíz áldozatot követelő mészárlás után megoldódhat mindkét ügy. Megerősítették lapunknak: a dunaszerdahelyi mészárlás egyik gyanúsítottja beismerő vallomást tett és együttműködik a nyomozókkal. Bodoky Károly vallomása mellett egy másik vallomás, és a rejtekhelyről előkerült fegyverek is bizonyítékként szolgálnak.

2022. 05. 20. 9:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítették a Magyar Nemzetnek a szlovákiai internetes portálok értesülését, miszerint a szlovák állampolgárságú Bodoky Károly beismerő vallomást tett az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlás. Bodoky együttműködése kulcsfontosságú lehet a szintén 1999-ben Budapesten elkövetett Döcher-féle kettős gyilkosság ügyében. Mindkettőben megalapozottan gyanúsítják Bodoky mellett a Turek becenevű, névváltoztatása előtt Haris Sándorként anyakönyvezett magyar állampolgárt. Ő jelenleg D. Alex és építési vállalkozóként élt az elmúlt bő egy évtizedben.

A felvidéki magyar nyelvű hírportál, a Paraméter felidézte: Bodoky Károlyt, akit a szlovákiai bűnügyi szervek a volt dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos jobbkezeként tartottak számon, a német és osztrák rendőrök egy 1999-ben elkövetett magyarországi gyilkosság gyanúsítottjaként vitték Magyarországra tavaly novemberben. Bodokyt a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi és célkörözési főosztályának kérelmére a német hatóságok fogtak el még októberben.

Bodoky németországi elfogásának napján Budapesten, Pasaréten egy bisztróban a Terrorelhárítási Központ egyik műveleti egysége a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival együttműködve elfogták Tureket, azaz iratai szerint D. Alexet a magyar szervezett alvilág egykori meghatározó alakját, majd minősített emberöléssel gyanúsították meg.

Az alapos gyanú lényege szerint 1999. február 2-án egy Csallóközből érkezett bérgyilkos D. Alex felbujtására végzett a XV. kerületben, a Szentmihályi út és a Kolozsvár utca sarkán található Palotás kisvendéglőben a börtönből külső „munkán” lévő Csontkezűvel. Az L alaprajzú presszó belső szárnyában lévő hátsó bokszban az asztalnál ült háttal Döcher, mellette arccal a merénylő felé nézve az élettársa, Döcherrel szemben pedig Bolgár Misi, azaz Marinov Dimo Dimitrov, a bolgár fegyverkereskedő. A bérgyilkos egy sorozattal lelőtte Csontkezűt, levéve az ujját az elsütőbillentyűn átemelte a Kalasnyikovot Döcher feleségén, majd agyonlőtte Bolgár Misit is. Ezután hidegvérrel kisétált a presszóból. Az egésznek szemtanúja volt két szabadnapos katonai elhárítótiszt is.

Itt ölték meg 1999-ben Döcher Györgyöt és testőrét (Forrás: internet)

A Döcher-gyilkosság után néhány héttel Dunaszerdahelyen elkövetett, tíz ember halálát követelő vérengzés kapcsán is meggyanúsították Tureket.

A Bodoky és Turek elfogásáról tartott sajtótájékoztatón részleteket is megtudhattunk erről az ügyről is.

Tureket a TEK műveleti egysége fogta el (Forrás: TEK)

A megalapozott gyanú szerint Turek a Döcher-gyilkosság előtt a Sátor klán vezetőjéhez, Sátor Lajoshoz fordult, hogy segítséget kérjen korábbi barátja és üzlettársa, Döcher György megöléséhez. Sátor ígéretet tett a gyilkosság végrehajtására, és megbízta Szamaránszkyt és Bodokyt a végrehajtással. Sátor cserébe azt kérte Turektől, működjön közre ellenlábasa, Pápay Tibor megölésében.

Az NNI vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: D. Alex Szlovákiában is követett el bűncselekményeket; 1999 és 2004 között emberrablás és zsarolás miatt volt előzetes letartóztatásban, 2011-ben pedig kábítószerrel való visszaélés miatt indult ellene büntetőeljárás. Ezeket az eljárásokat azonban megszüntették. 

– D. Alex ellen jelenleg egy büntetőeljárás folyik Szlovákiában, mégpedig a 1999. március 25-én a dunaszerdahelyi Fontana bárban Pápay Tibor és kilenc társa ellen elkövetett emberölés ügyében – fogalmazott Opauszki András, aki hozzátette: az említett dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetője, Sátor Lajos 2010-ben eltűnt, a szlovák hatóságok szerint meggyilkolták, de a holttestét még nem sikerült megtalálni. (Sátor egyik embere, Horváth Lehel vállalta magára, hogy 2010-ben megölte Sátort, mert veszélyessé vált a klánra.)

A szlovák hírportálok szerint nem zárható ki, hogy a szlovák hatóságok kérni fogják Dobokay Károly és Turek kiadását és a büntetőeljárást Szlovákiában fogják lefolytatni a két gyanúsított ellen mind a dunaszerdahelyi, mind a Döcher-gyilkosság miatt.

Ez utóbbival kapcsolatban lényeges információ, hogy a közelmúltban Turek egyik volt emberéhez köthetően egy villa terasza alá betonba temetett fegyverek is bizonyítékként szerepelhetnek a Döcher-ügyben.

Borítókép: Dunaszerdahelyen az ellenérdekeltségű Pápay klán tíz tagját ölték meg 1999-ben (Forrás: szlovák rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.