Ismét átadták a Családbarát hely elismerést

Több ezerre nőtt azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek kiemelten támogatják a gyermeket vállaló dolgozókat. A Családbarát Magyarország Központ által alapított Családbarát hely elismerést ezúttal a Richter Gedeon Nyrt. vehette át, ahol többek között kismamaműszakkal és támogató közösségekkel segítik a gyesről, gyedről visszatért szülőket.

2023. 02. 09. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amilyen komolysággal és alázattal dolgozunk azon, hogy megvalósuljon a szakmai küldetésünk, olyan elszántsággal teszünk a munkatársak és a közösségünk jólétéért – jelentette ki Orbán Gábor, miután átvette a Családbarát hely elismerésről szóló tanúsítványt. A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója azzal folytatta: a Richter márkanév nemcsak innovatív gyógyszeripari termékekről, kutatásról-fejlesztésről szól, hanem egy olyan munkahelyről is, ahol jó és érdemes dolgozni nemzedékek óta. Büszkék vagyunk erre az elismerésre, gondoskodó munkáltatóként valljuk, hogy felelősséggel tartozunk kollégáinkért.

A Richter Gedeon Nyrt. fontosnak tartja, hogy a kutatás-fejlesztés mellett az emberek megbecsülésében is élen járjanak. Fotó: Förster Tamás

 – A világszerte több mint 12 ezer főt foglalkoztató cég olyan összetett és széles körű jóléti szolgáltatásokat és juttatásokat nyújt a munkavállalói számára – számos esetben a családtag­jaik részére is –, amelyek hozzájárulnak a munka és a magánélet egyensúlyához. Időről időre önvizsgálatot tartunk, hogy valóban családbarátak-e a tevékenységeink – fejtette ki Erdei Katalin, a szervezet HR-igazgatója. – A dolgozóink ebben nagy segítséget nyújtanak, hiszen a tőlük érkezett visszajelzés számít igazán. Ebből tudjuk, melyek azok a szolgáltatások, amelyeket jobban igénybe vesznek, vagy éppen mi az, amivel bővíteni kell a repertoá­runkat – magyarázta az igazgató, aki arról is beszámolt, az utóbbi időben a munkaidő rugalmasabb kezelése és a közösségi kapcsolatok ápolása kapott nagyobb figyelmet.

– Nem mindig könnyű a munka világába való visszatérés, az anyai vagy apai szív gyakran érez bűntudatot, ezért a gyesről, gyedről visszatért alkalmazottjainknak lehetőséget adunk, hogy támogató közösségekben beszélhessék ki érzelmeiket, történeteiket – mondta. 

Erdei Katalin szerint a munkaerőpiaci helyzet is arra sarkallja a munkáltatókat, hogy bevonják ezekbe a programokba azt a réteget, akik most még passzívak.

 – A Richternél számos jó kezdeményezés van erre vonatkozóan is, hogyan tudjuk rugalmassá és élhetővé tenni a munka és a magánélet közötti viszonyokat. Ilyen például a „kismamaműszak” az üzemekben – árulta el.

Hornung Ágnes szerint egyre több munkáltató ismeri fel a családi élet értékét. Fotó: Förster Tamás

– A családbarát kormányzás mellett kötelezték el magukat, és az elmúlt több mint egy évtizedben komoly eredményeket értek el – emelte ki az eseményen elhangzott beszédében a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. 

Hornung Ágnes felhívta a figyelmet arra, a családbarát szemlélet nem csupán a családtámogatások komplex rendszerében érhető tetten, hanem a családi élet értékét felismerő munkáltatói szemléletmód tudatos erősítésében is.

– A kormány családtámogatási politikájának köszönhetően mára több ezerre nőtt azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek a célzott programokkal és intézkedésekkel támogatják a gyermeket vállaló munkavállalókat – fogalmazott az államtitkár.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője arról beszélt: hatalmas sikernek tartja, hogy a 2019 óta működő Családbarát hely tanúsító védjegy programban már a 2000. tanúsítványt adhatják át, ami igazolja a tanúsított szervezetek elkötelezettségét és a minősítési rendszer sikerét is. Aláhúzta: 

A tanúsítvány birtokában lévő munkahelyek nemcsak komoly versenyelőnyre tehetnek szert, hanem a munkavállalók lojalitását is erősíteni tudják.

Szuromi-Kovács Ágnes: A 2019 óta működő védjegy birtoklása versenyelőnyt jelent a munkahelyeknek. Fotó: Förster Tamás

A Családbarát munkahely kategóriá­jában 2019 óta 899, Családbarát szolgáltatóhely kategóriában 1192, vagyis összesen 2091 szervezetet auditáltak sikerrel, köztük kis-, közép- és nagyvállalatokat, költségvetési szerveket.

 

Borítókép: Orbán Gábor, Hornung Ágnes és Szuromi-Kovács Ágnes a Családbarát hely tanúsítvány átadásán (Fotó: Förster Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.