időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Két vármegyében is elindul az új alapellátási ügyeleti rendszer szerdán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.24. 17:43 2023.02.24. 17:47
Két vármegyében is elindul az új alapellátási ügyeleti rendszer szerdán

Március 1-jétől Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer, az előkészületek jól haladnak – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) pénteken.

Fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően – fogalmazott közleményében az OMSZ szóvivője. Győrfi Pál emlékeztetett, hogy február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében szervezték át az ügyeletet.

Az első három hét tapasztalatai és a közel kétezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy a két elemből álló, betegközpontú rendszer – háziorvosi ügyelet, majd sürgősségi ügyelet – jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja – fogalmazott, és beszámolt arról is, hogy

 az ügyeleti alapellátást március 1-jétől Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítja a mentőszolgálat a betegeknek.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében ezekben a vármegyékben is a 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható.
Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a helyi sajtóban és a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.
A cél az, hogy jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre )

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.