Majdnem két kilométerre is ellátnak a rendőrség új szerzeményei

Nem éri meg gyorshajtani: újra szolgálatba állt a Fáma III. lézeres sebességmérő.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 02. 21. 13:40
null
Gyõr, 2019. február 26. Rendõrautó áll a Gyõri Regionális Nyomozó Ügyészség elõtt 2019. február 26-án. 18 õrizetbe vett, a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság állományába tartozó rendõrt azzal gyanúsítanak, hogy készpénzért cserébe nem büntettek meg szabálysértõ autósokat az M1-es autópályán a megyében. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felújított állapotban, bővített képességekkel vették vissza a rendőrség szolgálatába a Fáma III. lézeres sebességmérőket

– írta meg az Origó. 

A Kreszvaltozas.hu információ szerint a rendőrségnek jó tapasztalatai voltak a Fáma sebességmérők legutolsó változataival: pontosan mérnek, szélsőséges körülmények között is megbízhatók, messzire látnak és gyorsan dolgozzák fel az adatokat. Mégis egyre kevesebb maradt belőlük, mert húsz év használat után egyre több esett ki a szolgálatból. 

A rendőrség nem akarta végleg leselejtezni a készülékeket, így inkább olyan céget keresett, amely képes az eszközök javítására és korszerűsítésére. 2022 decemberében elkészült a mintapéldány, amely hitelesítésen is bizonyította a képességeit, ez alapján elkezdődött a már kiesett készülékek felújítása.

Első körben a sebességmérők legfrissebb példányait újítják fel, amelyeket 2005 és 2008 között szereztek be (33 darabot). A készülékek mérni tudják a szemből érkező és az elhaladó járművek sebességét is, álló és mozgó állapotban egyaránt.

Nagyon messzire ellátnak, akár 1800 méterre, az állóképek mellett mozgóképet is képesek rögzíteni memóriakártyára. 

Így a sebességmérésen túl egyéb szabálytalanságok dokumentálására is képesek. Működhetnek kézi vagy automata üzemmódban is.

Tizenegy traffipax januárban már átesett a kötelező hitelesítésen, a procedúra után azonnal szolgálatba álltak. A korszerűsítési program a következő hónapokban is folytatódik.

Borítókép: Rendőrautó áll a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség előtt 2019. február 26-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.