időjárás 16°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Majdnem két kilométerre is ellátnak a rendőrség új szerzeményei

Magyar Nemzet
Forrás: Origo
2023.02.21. 13:40 2023.03.15. 18:59
Majdnem két kilométerre is ellátnak a rendőrség új szerzeményei

Nem éri meg gyorshajtani: újra szolgálatba állt a Fáma III. lézeres sebességmérő.

Felújított állapotban, bővített képességekkel vették vissza a rendőrség szolgálatába a Fáma III. lézeres sebességmérőket

– írta meg az Origó. 

A Kreszvaltozas.hu információ szerint a rendőrségnek jó tapasztalatai voltak a Fáma sebességmérők legutolsó változataival: pontosan mérnek, szélsőséges körülmények között is megbízhatók, messzire látnak és gyorsan dolgozzák fel az adatokat. Mégis egyre kevesebb maradt belőlük, mert húsz év használat után egyre több esett ki a szolgálatból. 

A rendőrség nem akarta végleg leselejtezni a készülékeket, így inkább olyan céget keresett, amely képes az eszközök javítására és korszerűsítésére. 2022 decemberében elkészült a mintapéldány, amely hitelesítésen is bizonyította a képességeit, ez alapján elkezdődött a már kiesett készülékek felújítása.

Első körben a sebességmérők legfrissebb példányait újítják fel, amelyeket 2005 és 2008 között szereztek be (33 darabot). A készülékek mérni tudják a szemből érkező és az elhaladó járművek sebességét is, álló és mozgó állapotban egyaránt.

Nagyon messzire ellátnak, akár 1800 méterre, az állóképek mellett mozgóképet is képesek rögzíteni memóriakártyára. 

Így a sebességmérésen túl egyéb szabálytalanságok dokumentálására is képesek. Működhetnek kézi vagy automata üzemmódban is.

Tizenegy traffipax januárban már átesett a kötelező hitelesítésen, a procedúra után azonnal szolgálatba álltak. A korszerűsítési program a következő hónapokban is folytatódik.

Borítókép: Rendőrautó áll a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség előtt 2019. február 26-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Sebesség-ellenőrző akciót tart a rendőrség

Fokozott sebesség-ellenőrző akciót tart a rendőrség csütörtöktől szombatig az ország egész területén, a sebességméréshez az összes mobil és fix sebességmérőt bevetik.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.