Albin 2024. március 1.
logo

Molesztálhattak egy kislányt az újpesti gyermekotthonban, kirúgták a vezetőt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.01. 18:27 2023.02.01. 18:53
Molesztálhattak egy kislányt az újpesti gyermekotthonban, kirúgták a vezetőt

Az ágazati belső vizsgálat és az önkormányzati belső ellenőrzés is megállapította a mulasztás tényét az újpesti Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonában történtekkel kapcsolatban, a szociális intézmény igazgatója nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában döntött a szakmai vezető rendkívüli felmentéséről – közölte a IV. kerületi önkormányzat szerdán.

Feltételezett abúzus történt az otthonban élő egyik kislánnyal – fogalmaznak egy, a gyermekotthon honlapján közzétett tájékoztatásban. Hozzáteszik, hogy erről a kislány anyja és az akkor ügyeletes gyermekgondozó haladéktalanul tájékoztatta az intézmény szakmai vezetőjét, ugyanakkor az értesítés napján az esetben érdemi lépés nem történt.
A vezető elmulasztotta, hogy szabályszerűen, a protokollnak megfelelően azonnal eljárjon az ügyben, tehát értesítse a nyomozóhatóságot, valamint az ilyenkor mindenképpen szükséges szakszerű egészségügyi ellátást biztosítsa a gyermek számára, vagyis értesítse a mentőket – írták, hozzátéve: a nyomozóhatóságot december 12-én délután értesítették, míg orvosi ellátást 22-én kértek. Felmerült annak gyanúja is, hogy

 a kislánnyal szembeni szexuális abúzus már jóval korábban, akár októberben is elkezdődhetett. 

A közlemény szerint az intézmény szakmai vezetője csak december 22-én, az eset felmerülése után 11 nappal, az ő személyes felelősségét is érintő belső vizsgálat elrendelését követő napon kísérelte meg elvégeztetni a gyermek nőgyógyászati vizsgálatát.

Emlékeztettek arra, a kerületi rendőrkapitányság hivatalból rendelt el nyomozást még a bejelentés napján kiskorú gyermek veszélyeztetése bűntett alapos gyanúja miatt.
Újpest polgármestere január 10-én belső, önkormányzati vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az önkormányzat független belső ellenőre által készített dokumentum egyértelműen alátámasztja a mulasztást. Pontosan így fogalmazott: „az észlelői és vezetői feladatok nem kerültek teljes körűen végrehajtásra, teljesítésre, 

a gyermek jogai sérültek, 

a módszertan javaslatai, előírásai nem kerültek teljes körűen betartásra”. Ezt követően – tették hozzá – az önkormányzat szociális intézményének vezetője nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában, minden körülményt mérlegelve döntött úgy, hogy B. Zita szakmai vezető munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszünteti.
Kitértek arra is, az intézmény dolgozóinak fele, valamint három, az intézményben dolgozó és ezért közvetlen információkkal rendelkező önkormányzati biztonsági őr aláírással vállalva levélben kérte az önkormányzatot: 

ne hagyja, hogy rajtuk torolják meg azt, hogy nem hunytak szemet „a kislányt ért vélelmezett bűncselekmény elbagatellizálása felett”.

A kerület közölte azt is, hogy azóta egy közérdekű bejelentő jegyzőkönyvben nevét vállalva állította azt önkormányzat jegyzőjének, hogy miután az esetre fény derült, azzal kapcsolatba hozható fájlokat, dokumentumokat töröltek az intézmény használatában lévő laptopról.
Ezt a laptopot a jegyző őrzi, és ha szükséges, a nyomozóhatóság rendelkezésére tudja bocsátani. A jegyzőkönyvet a jegyző hivatalból továbbította a rendőrkapitányságra.


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.