Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Napirenden a szigorítás a gyermekvédelemben

Az óbudai általános iskolában történtek miatt átfogó jogalkotási folyamatra kerülhet sor, amely a hazai gyermekvédelem rendszerének és szabályainak szigorítása mellett a tankerületeket, valamint a tanári szerepkör betöltésének feltételeit is érintheti. Lapunk információi szerint tegnap erről Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter is megbeszélést folytatott; a gyermekvédelem helyzete mellett a tanárok bérezése is szóba került.

Elek-Kreft
2023. 02. 25. 5:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részletes megbeszélés zajlott Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter között, miután a kormányfő a tegnap reggeli rádióinterjúban kijelentette: az óbudai általános iskolában történtek kapcsán világos válaszokat szeretne kapni arra, hogy hol vannak azok az állami emberek, akiknek az a dolguk, hogy vigyázzanak a gyermekeinkre.

A kormányfő szerint az óbudai pedagógiai asszisztens ügyéhez hasonlóak kínos és fájdalmas esetek, de nem lehet őket a szőnyeg alá söpörni, mert akkor a számuk nőni fog.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) ma délutánra rendkívüli Kormányinfót hirdetett, ahol értesüléseink szerint a gyermekvédelmi törvényre vonatkozóan is bejelentéseket tesznek. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté tájékoztatása szerint a kormány dolgozik a szabályozás szigorításán, a javaslat pedig számos területet érinteni fog. A továbbiakról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fog beszámolni. Az oktatás helyzetét tavasszal a parlament is tárgyalja, amelynek része a teljesítményarányos bérezés és a pedagógusminősítési rendszer korrekciója.

A kormány célja az, hogy a fiatal tanárok is több fizetést tudjanak hazavinni, ne csak az életkor, hanem az értékelés is számítson a bérezésnél.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az óbudai Krúdy általános iskolában történtek miatt egy összetett, sok jogszabályt és az élet számos területét érintő, átfogó jogalkotási folyamatra kerülhet sor, amely a hazai gyermekvédelem rendszerének és szabályainak szigorítása mellett a tankerületeket, valamint a tanári szerepkör betöltésének feltételeit is érintheti. A Századvég jogi szakértője szerint ahhoz, hogy a nemrégiben nyilvánosságot látott esethez hasonló ügyek megítélése könnyebb legyen, a szexuális visszaélés és a hatalmi, befolyási viszonyok részletesebb definiálására, szexuális visszaélés megvalósulása esetén pedig súlyosabb büntetésre lehet számítani.

A szigorítások – folytatta – a tanári szerepkör betöltésének feltételeit is érinthetik, így akár szóba jöhet a Nemzeti Pedagóguskarba való belépés szabályainak szigorítása, a pedagógusok rendszeres értékelésének szigorítása, vagy különös esetekben a tanárok időnkénti, pszichológus általi vizsgálatát is bevezethetik.

Véleménye szerint az sem kizárt, hogy a kormány azon munkálkodik, hogy a sokszor máshova fordulni nem tudó diákoknak anonim bejelentőrendszert állít fel, ezzel is lehetőséget biztosítva azoknak, akik magányosnak vagy kilátástalannak ítélik meg saját helyzetüket. Az az elgondolás is támogatandó lehet, hogy az intézményvezetők a pedagógusok munkájának értékelése során kikérhetik a diákok véleményét, akár szintén az anonimitás védelme alatt – részletezte az alkotmányjogász.

Az Alapjogokért Központ jogi elemzője a Mandinernek nyilatkozva szintén a jogszabályok szigorításának feltételezett lépéseiről beszélt.

Szikra Levente kiemelte: a szigorítás egyik lehetséges iránya az életkori határok megemelése 14-ről 16 évre, ami kibővítené a törvény által védett fiatalkorúak körét.

Az elkövetők felől közelítve a különleges elkövetői kör meghatározása lehet a megoldás, a gyermekek védelme érdekében pedig az lenne a legjobb, ha minden olyan foglalkozást gyakorló személy, aki 18 év alattiakkal bármilyen hatalmi vagy befolyási viszonyban van, ebbe a különleges elkövetői körbe tartozna. Számukra tehát tilos lenne 18 év alattiakkal szexuális kapcsolatot létesíteni. Az elemző szerint ez a megoldás annyiban lenne más a most hatályos rendelkezésekhez képest, hogy nemcsak a felnőtt befolyása alá tartozó kiskorúakat védené, hanem az ilyen felnőttektől mindegyiküket, továbbá kivenné a hatalmi viszonnyal való visszaélést mint feltételt – mutatott rá.

Borítókép: A szakértők szerint kibővíthetik a törvény által védett fiatalkorúak körét (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.