Szentkirályi Alexandra a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet

Ma van a rákellenes világnap, amely kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is hangsúlyozta a daganatos megbetegedések megelőzésének fontosságát. A Semmelweis Egyetemen pénteken egy sajtótájékoztatóval egybekötött konferencián a szűrővizsgálatok kiemelt szerepére hívták fel a figyelmet.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook, MTI2023. 02. 04. 11:57
null
Budapest, 2021. május 26. PET/CT vizsgálat a fõvárosi Pozitron-Diagnosztika Központban 2021. május 26-án. Áttörést hozhat a központ több százmillió forintos fejlesztése a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében; az innovatív magyar egészségügyi cég által kifejlesztett nyomjelzõ anyag ugyanis a betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a rákellenes világnapon különösen, de az év folyamán mindig fel kell hívnunk a figyelmet a betegségen túl, a szűrővizsgálatok és a megelőzés fontosságára!

– fogalmazott Facebook-oldalán a kormányszóvivő, majd felsorolta az államilag támogatott szűrővizsgálatokat.

 

A Semmelweis Egyetemen is a szűrések fontosságát hangsúlyozták

A február 4-i rákellenes világnap alkalmából a szűrések fontosságára és az elhízásnak a daganatos megbetegedésekben betöltött szerepére hívták fel a figyelmet a Semmelweis Egyetemen sajtótájékoztatóval egybekötött konferencián pénteken.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségnek (IARC) a rák megelőzésével foglalkozó ingyenes online tananyagát, amely már magyar nyelven is olvasható. A tananyag magyar verziójának elkészítésében a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége vett részt.

ROZVÁNYI Balázs
A Magyar Rákellenes Liga a nemzetközi Rákellenes világsétához (World Cancer Walk) kapcsolódó felvonulásának résztvevői haladnak a budapesti Bem rakparton 2023. január 8-án. Középen elöl Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Fotó: MTI/Mónus Márton

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 

Magyarország sajnos még mindig élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. Hangsúlyozta, a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegség megelőzésében. Magyarországon azonban még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság.

Az elhízás kockázati tényező több daganatos megbetegedésnél, így a nőknél mindenekelőtt az emlő-, méh-, epehólyag-, vese- és vastagbélráknál, a férfiaknál pedig a vastagbél-, vese-, végbél-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőráknál – ismertette Rozványi Balázs.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás is növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

A megelőzést segítő nemzetközi tananyag magyar verziója regisztrációt követően ingyenesen is elérhető online verzióban.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a daganatos megbetegedések megelőzéséhez kapcsolódó „Ismerd fel időben!” kampány részeként február 13–16. között négy városban – sorrendben Budapesten, Pécsen, Szegeden, Debrecenben – rendeznek egészségügyi állapotfelmérést és szűrést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.