Tállai András: A kormány megvédi az embereket a magas inflációtól

A kormány ársapkákról hozott döntését még az MSZP társelnöke is támogatja.

2023. 02. 28. 10:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenn kell tartani az ársapkát, mert azok segítenek, ameddig ilyen drágák az élelmiszerek – mondta Komjáthi Imre (MSZP). 

Úgy vélekedett, hogy az élelmiszerboltba járni olyan, mint egy múzeumi tárlatra menni, ahol a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve érvényesül. Véleménye szerint nem az ársapkák, hanem az áfa, illetve az árbevételre kivetett különadók miatt növekednek az árak. Kifejtette, hogy mindenki érzi a saját bőrén az elszabadult inflációt, amit az ársapkák nem mérsékelnek, de nem is növelnek. Hozzátette, az élelmiszerekre kivetett 4,1 százalékos áfát meg kell szüntetni, továbbá állami hatósági ellenőrzéseket kell tartani a boltokban. Úgy fogalmazott: rezsistop helyett élelmiszerárstopra van szükség, amiben az ellenzéki pártokkal lesz vitájuk, de a szocialisták nem piac-, hanem emberpártiak.

Válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: Komjáthi képviselő fejtegetése érdekes és meglepő, mert lényegében támogatja a kormány döntését. Az államtitkár szerint a kormánynak az áfa kiesése jelentős bevételi elmaradás lenne, és az MSZP könnyen beszél ellenzékből.

Emlékeztetett, amikor egyes élelmiszerek áfáját öt százalékra csökkentették, azt az MSZP nem támogatta, csak most, hogy a párt népszerűsége két százalékon áll. 

Felidézte azt is, hogy a kormány adott kompenzációt a kiskereskedőknek és a hentesüzleteknek az energiaköltségek támogatására. Elmondta, hogy a kormány húsz inflációellenes intézkedése, amelyekkel megvédték a munkahelyeket és csökkentették a költségvetési hiányt, megvédték a családokat és a nyugdíjakat a rezsitámogatás megtartásával. 

Hozzászólása végén hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje az embereket a magas infláció ellen.

Borítókép: Tállai András (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.