Több milliárd forintos kárt okoztak, miközben kávét és sajtot árultak

Egy élelmiszereket forgalmazó magyar bűnszervezet jól szervezett adócsalással növelte vagyonát.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2023. 02. 10. 11:15
null
Budapest, 2022. december 28. Sajt és tejtermék kínálat a Hunyadi téri vásárcsarnokban (IV. vásárcsarnok), amely 1897-ben épült Czigler Gyõzõ tervei alapján a fõváros terézvárosi kerületében. Az épület stílusát tekintve hasonlít a vele szinte egy idõben épült másik öt vásárcsarnokhoz. A ma már mûemléki védettség alatt álló legkisebb fõvárosi vásárcsarnok az eredeti tervek alapján újult meg 2020-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszereket árusító bűnszervezet fiktív számlázási láncokkal úszta meg az áfafizetési kötelezettségét – írja a VG.

4,5 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek

– jelentette be csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága.

Egyszerre hatvan helyszínen csaptak le a bűnbandára, melynek tagjai környező országokból beszerzett, alapvető élelmiszerek – például étolaj, cukor, kávé és sajt – értékesítésével nyerészkedtek.

Az összehangoltan működő csoport fiktív számlákat állított ki a közösségen belüli eladásokról, de a valóságban ezek a cégek nem végeztek gazdasági tevékenységet, csak a pénzmozgásban vettek részt. A  csaláshoz használt gazdasági társaságokat időközönként lecserélték, így úszhatták meg ideig-óráig lebukás nélkül. Végül a NAV az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer és az online számlarendszernek köszönhetően lett figyelmes a bűncselekményre.

A hatóságok egyszerre hatvan helyszínen csaptak le a bűnbandára. Az alaposan megtervezett akcióban több száz nyomozó és járőr vett részt.

 

A sikeres akcióhoz a szolgálati kutyák is hozzájárultak.

 

A pénzügyőrök 21 embert állítottak elő gyanúsítotti kihallgatásra, közülük hármat őrizetbe is vettek, letartóztatásukról pénteken dönt a bíróság. Az anyagi kár ellensúlyozására a nyomozó hatóság nagy összegű készpénzt foglalt le és bankszámlákat is zárolt – áll a NAV közleményében.

Az eredeti cikk a VG oldalán érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.