Jó hírt közölt a NAV, több millió embert érint

Egyre kevesebb dolgunk van a tervezetekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 08. 12:11
null
Budapest, 2018. március 15. Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmit nem kell beküldeni, a folyamat automatikus: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön igénylés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét.

A hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére nem kell külön megkérni – közölték.

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit

 – tájékoztattak. Kivételt képeznek az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők. 

A NAV a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatást a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állítja össze. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket.

Akinek nincs ügyfélkapu-hozzáférése, az március 16-án éjfélig kérheti az adóbevallási tervezetének postázását, akár sms-ben is. Nekik a NAV május 2-áig küldi el postán az elkészült tervezeteket. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy a magánszemélyek felhasználhatják a munkáltatóktól, kifizetőktől 2023. január 31-ig megkapott összesített igazolásokat (22M30) a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez.

Az év közben nem érvényesített kedvezményekkel rendelkezőknek viszont saját maguknak kell kiegészíteniük az adóbevallásukat május 22-ig, azonban a kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz – tájékoztatott az MTI. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.