időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Jó hírt közölt a NAV, több millió embert érint

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 12:11 2023.02.08. 12:29
Jó hírt közölt a NAV, több millió embert érint

Semmit nem kell beküldeni, a folyamat automatikus: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön igénylés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét.

A hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére nem kell külön megkérni – közölték.

Azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek, és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit

 – tájékoztattak. Kivételt képeznek az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők. 

A NAV a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatást a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állítja össze. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket.

Akinek nincs ügyfélkapu-hozzáférése, az március 16-án éjfélig kérheti az adóbevallási tervezetének postázását, akár sms-ben is. Nekik a NAV május 2-áig küldi el postán az elkészült tervezeteket. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy a magánszemélyek felhasználhatják a munkáltatóktól, kifizetőktől 2023. január 31-ig megkapott összesített igazolásokat (22M30) a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez.

Az év közben nem érvényesített kedvezményekkel rendelkezőknek viszont saját maguknak kell kiegészíteniük az adóbevallásukat május 22-ig, azonban a kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz – tájékoztatott az MTI. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.