Tombol az influenza, tömeges megbetegedést jelentettek négy intézményből

Az NNK adatai szerint 38 ezer influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak múlt héten, 249 ember került kórházba súlyos légúti fertőzés miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 09. 12:18
null
Székesfehérvár, 2021. április 29. Maszkot viselõ ápoló a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten 38 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok – jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK). Az év ötödik hetében 244 ezer ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 38 ezernél influenzaszerű megbetegedést állapítottak meg.

A betegek 44,3 százaléka gyerek, 28,6 százaléka 15 és 34 év közötti, 18,7 százaléka 35 és 59 év közötti, 8,4 százaléka pedig hatvan éven felüli. Január 30. és február 5. között Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével mindenhol nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága a megelőző héthez képest. A legtöbb beteg Békés, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt, a legkevesebb Vas, Zala és Bács-Kiskun vármegyében.

Az NNK laboratóriuma 242 betegtől fogadott 147 légúti mintát. Ezek közül 46-nál az influenza valamelyik típusát, 21 esetben a koronavírust, tizenhét beteg mintájából a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról négy helyről érkezett jelentés. Fejér vármegyében két szociális intézményt, Somogyban egy bölcsődét, Tolnában pedig egy óvodát érintett tömeges megbetegedés.

Kórházba 249 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 52 személy intenzív ellátásra szorult. A kórházi ápolást igénylő 249 beteg 47,8 százaléka kétéves vagy kisebb, 25,7 százaléka hatvanéves vagy idősebb volt. A betegek közül 59-nél az RSV, 31-nél a koronavírus és 24-nél az influenzavírus okozta a megbetegedést. Az RSV-pozitív betegek 79,7 százaléka kétéves vagy kisebb, a Covid–19-fertőzöttek 74,2 százaléka hatvanéves vagy idősebb.

 

Legutóbb harmincezer betegről szóltak az adatok

Az NNK legutóbbi heti adatai szerint 211 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük harmincezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést. 

A legutóbb ismertetett Covid-adatok arról tanúskodtak, hogy a január 23–29. közötti héten hivatalosan 620 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, napi átlagban 88 beteget. Kórházban 383 beteget ápoltak, és 19, többségében idős, krónikus beteg halt meg. Szintén ebben az időszakban 269 főt vettek fel kórházakba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt. Közülük 85-nél az RSV, 39-nél a SARS–CoV–2, 18-nál az influenza vírusa állt a megbetegedések hátterében.

Borítókép: Ápoló a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021 áprilisában (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.