Törölte cikkét a 444.hu, miután téves információt közölt

Az esetre már volt példa korábban is a portál történetében.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 02. 07. 16:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 444.hu-n a kormány tevékenységét bemutató és kritizáló cikkek mellett rendre hangsúlyos szerepet kap Magyarország Törökországgal és Oroszországgal való viszonyának elemzése.

A sajtóbeszámolók szerint a vasárnapi Fradi–Újpest derbiről

 

a 444.hu úgy tájékoztatott, hogy „orosz zászlóból formált koreográfiát a ferencvárosi tábor az Újpest elleni meccs előtt”

 

– írja a Tűzfalcsoport. A cikk fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Ferencváros edzője korábbi „szovjet és orosz válogatott kapus”. 

(Forrás: Facebook/Ultrasliberihungaria)

Utóbb kiderült, hogy a ferencvárosi szurkolócsoport, a Green Monsters által felmutatott nagyszabású drapérián a bécsi Rapid Wien ultráit köszöntötték, akik rendre használják a zöld és a fehér mellett a fenti színeket is – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében. A 444.hu pedig, miután látta, hogy bakot lőtt, nemes egyszerűséggel törölte a cikket.

Fotó: 444.hu (Képernyőkép)
Fotó: Tűzfalcsoport

A Tűzfalcsoport már korábban vizsgálta a Soros Györgyhöz köthető 444. hu hírportál kiegyensúlyozottságát és állítólagos függetlenségét – amelynek keretében a 2018. november 23.–2019. november 23. közötti egyéves periódust elemezték. Ennek kapcsán több szempontrendszert állított fel a Tűzfalcsoport, hogy az arányokat hitelt érdemlő módon támassza alá. Az alábbiakat emelték az elemzés középpontjába:

  • durva és sértő cikkek
  • ugyanazon személyek folyamatos reprezentálása
  • ellenzék szerepének bemutatása
  • meghatározott kifejezések folyamatos hangsúlyozása (pl. ellenzéki összefogás)
  • a kormány tevékenységének bemutatása

Vizsgálatából a Tűzfalcsoport azt állapította meg, hogy a kormánypárt és tevékenységük rendre negatív konnotációval jelennek meg a portál cikkeiben. Akár pozitív kezdeményezések esetében is rendre megjelenik a „de” szó. Többek között olyan kiemelkedően fontos és társadalmilag jelentős témák esetében is, mint a klímavédelmi konzultáció, faültetési programok, sportrendezvények, naperőművek, űrstratégia fejlesztése, melyek esetében ellenérvként jelenik meg, hogy „de hát lehetett volna másra költeni”. Ez a másra költés pedig általában az „oktatás, egészségügy kategóriáját sorolja” – írja a Tűzfalcsoport.

Hasonlóan visszatérő elem, hogy a véleménycikkekben is mindig az oktatást, egészségügyet, klímavédelmet hozzák fel ellenérvként egy-egy pozitív intézkedés bevezetése után vagy tulajdonképpen bármilyen más, a cikkhez nem kapcsolódó témával kapcsolatban is. A kormánypárt ügyeiről és tevékenységéről pedig ritkán értesülhet az olvasó a kormány tudósításaiból első kézből. A kabinet tevékenységét kritizáló és az ellenzéki pártok tevékenységét bemutató cikkek mellett szerep jutott a Soros Györgyhöz köthető civil szervezeteknek és magának Soros Györgynek a – például egy kitüntetése kapcsán való – méltatása.

Az eredeti cikk Nem először tűnik el anyag a 444-ről - korábban egy rendőrös gúnyrajz vált elérhetetlenné címmel a Tűzfalcsoport oldalán olvasható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.