Újabb gyanúsítottakat „vett elő” a rendőrség Bige László vállalkozásánál

A Magyar Nemzet információi szerint újabb két gyanúsítottja van annak a büntetőeljárásnak, ami Bige László milliárdos műtrágyakirály cégéhez köthető. A Bige Holding Kft.-t érintő ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytat nyomozást. Értesüléseink szerint a műtrágyakirály egyelőre nem gyanúsított, ám másik két ügyben már vádat emeltek ellene.

Pámer Dávid
2023. 02. 07. 13:54
Bige László dubaji utazásával is dicsekedett Forrás: MTI/BALÁZS ATTILA

A Magyar Nemzet információi szerint újabb két gyanúsítottja van annak a büntetőeljárásnak, ami Bige László milliárdos műtrágyakirály cégéhez köthető. A Bige Holding Kft.-t érintő ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytat nyomozást. Értesüléseink szerint a műtrágyakirály egyelőre nem gyanúsított, ám másik két ügyben már vádat emeltek ellene.

Már összesen öt gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség a Bige László műtrágyakirály szolnoki cégével, a Bige Holding Kft.-vel összefüggésben indult büntetőügyben – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, az érintettek Bige vállalkozásához köthető személyek, és mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

Miként arról tavaly ősszel beszámoltunk, az ügy előzménye, hogy még 2018 novemberében nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyár területén. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai valósággal megszállták a szolnoki gyárat.

Azóta kiderült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének bűntette miatt. Az eljárásban tavaly három személyt „vettek elő” a nyomozók, nemrég pedig újabb két emberrel bővült a gyanúsítottak köre.

Utóbbi eljárásnak Bige egyelőre nem érintettje, de két másik ügyben már vádat is emeltek ellene. Az egyik büntetőügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 135 millió forintos vesztegetéssel vádolja a milliárdost, 2021 októberében pedig hűtlen kezelés és ugyancsak vesztegetés miatt emeltek vádat Bige László és öt munkatársa ellen, akik kétmilliárd forinttal károsíthatták meg a vállalkozó saját cégét.

Az utóbbi vádirat lényege szerint Bige Lászlóék rendszeresen állítottak elő az előírtnál alacsonyabb minőségű termékeket, melyek azonban felhasználhatók voltak. Ezeket aztán rendre értékesítették is, de a tényleges értéküknél jóval alacsonyabban, az önköltségi ár alatt. 

Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest. A vád szerint Bigéék öt éven át, 2011 és 2016 között jártak el így. Ez idő alatt megállapodtak a leértékelt termékeket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt nekik a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben. A milliárdos bűntársai így több mint hétszázmillióhoz jutottak hozzá. A vállalkozóval szemben börtönbüntetést, közügyektől való eltiltást, pénzbüntetést indítványozott az ügyészség. Emellett a vállalkozónak a vesztegetési pénzt is vissza kell adnia.

Nem mellékes az sem, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rekordösszegű, tizenegymilliárdos bírságot szabott ki a Bigéhez köthető Nitrogénművek cégcsoportnak. A cégcsoportot azért marasztalta el a GVH, mert más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. 

A kartellezéssel drasztikusan növelték a műtrágya árát, ami súlyos károkat okozott a gazdáknak. Tavaly a GVH végrehajtási eljárás megindítását kezdeményezte Bige László cégcsoportja ellen, miután a Kúria elutasította a vállalat első, azonnali jogvédelemre irányuló beadványát, ugyanis nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. 

Az ellenzék választási kampányát saját elmondása szerint támogató milliárdos és környezete ugyanakkor újabb azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztettek elő tavaly tavasszal, abban a Fővárosi Törvényszék lapunknak adott tájékoztatása szerint a Nitrogénműveknek kedvező döntés született, ami azonban nem jogerős. Kerestük a másodfokú bíróságot is, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Borítókép: Bige László (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.