Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Gyanúsítások Bige László holdudvarában

A Magyar Nemzet információi szerint több, Bige László milliárdos műtrágyakirály cégéhez köthető személyt is meggyanúsított a rendőrség a közelmúltban. A Bige Holding Kft.-t érintő ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytat nyomozást. Az ellenzéket a választások előtt jelentős összeggel támogató Bige körül nem ez az első botrány, hiszen két súlyos gazdasági ügyben már vádat emeltek ellene, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal egy éve tizenegymilliárdos bírságot szabott ki Bige László cégcsoportjára.

Pámer Dávid
2022. 10. 18. 15:03
Bige László dubaji utazásával is dicsekedett Forrás: MTI/BALÁZS ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség Bige László műtrágyakirály szolnoki cégével, a Bige Holding Kft.-vel összefüggésben indult büntetőügyben – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, az érintettek Bige vállalkozásához köthető személyek és mindhárman szabadlábon védekezhetnek. 

Az ügy előzménye, hogy még 2018 novemberében nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyár területén. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai valósággal megszállták a szolnoki gyárat. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata (ORFK) akkor arról tájékoztatta a sajtót, hogy hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt zajlik az eljárás. Információink szerint utóbbi ügyben történtek a gyanúsítások, amellyel összefüggésben kerestük a nyomozást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséget is. Tőlük azt a választ kaptuk, hogy:

„a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének bűntette miatt. A nyomozással kapcsolatos ügyészségi feladatokat a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség látja el. A nyomozás vizsgálati szakban van, ugyanis már három gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben. A nyomozás eredményes befejezéséhez fűződő érdekre tekintettel bővebb felvilágosítást nem adhatunk az ügyben.”

Noha Bige László a fenti eljárásnak egyelőre nem gyanúsítottja, két másik ügyben már vádat is emeltek ellene. Az egyik büntetőügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 135 millió forintos vesztegetéssel vádolja a milliárdost, tavaly októberben pedig hűtlen kezelés és ugyancsak vesztegetés miatt emeltek vádat Bige László és öt munkatársa ellen, akik kétmilliárd forinttal károsíthatták meg a vállalkozó saját cégét.

A vádirat lényege szerint Bige Lászlóék rendszeresen állítottak elő az előírtnál alacsonyabb minőségű termékeket, melyek azonban felhasználhatók voltak. Ezeket aztán rendre értékesítették is, de a tényleges értéküknél jóval alacsonyabban, az önköltségi ár alatt. 

Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest.

A vád szerint Bigéék öt éven át, 2011 és 2016 között jártak el így. Ez idő alatt megállapodtak a leértékelt termékeket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt nekik a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben. A milliárdos bűntársai így több mint hétszázmillióhoz jutottak hozzá.

A vállalkozóval szemben börtönbüntetést, közügyektől való eltiltást, pénzbüntetést indítványozott az ügyészség. Emellett a vállalkozónak a vesztegetési pénzt is vissza kell fizetnie. 

Lényeges körülmény az is, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy éve rekordösszegű, tizenegymilliárdos bírságot szabott ki a Bigéhez köthető Nitrogénművek cégcsoportnak. A cégcsoportot azért marasztalta el a GVH, mert más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. 

A kartellezéssel drasztikusan növelték a műtrágya árát, ami súlyos károkat okozott a gazdáknak. Április 8-án a GVH végrehajtási eljárás megindítását kezdeményezte Bige László cégcsoportja ellen, miután a Kúria elutasította a vállalat első, azonnali jogvédelemre irányuló beadványát, ugyanis nem látták igazoltnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. 

Bigéék ugyanakkor újabb azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztettek elő április 10-én, abban a Fővárosi Törvényszék lapunknak adott keddi tájékoztatása szerint a Nitrogénműveknek kedvező döntés született, ami azonban nem jogerős.

Fontos azt is megjegyezni, hogy Bige László még a választások előtti, Partizánnak adott interjúban gyakorlatilag bosszút esküdött az ellene folyó eljárások miatt, és nem is titkolta, hogy személyesen érdekelt a kormányváltásban. 

Ennek érdekében jelentős pénzösszegekkel is beszállt a választási kampányba, finanszírozott a baloldalnak egy több tíz millió forintos közvélemény-kutatást, amit a Závecz Research végzett. Később, szintén tízmilliós nagyságrendben támogatta Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányát.

Borítókép: Bige László (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.