Pánikot kelt Bige László az agrárminiszter szerint

Nagy István agrárminiszter felszólította Bige László baloldali milliárdost, hogy hagyja abba a pánikkeltést, amivel ismét csak a műtrágya árát szeretné feljebb srófolni. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tavaszi mezőgazdasági munkákhoz szükséges műtrágya elegendő mennyiségben rendelkezésre áll az országban.

Magyar Nemzet
2022. 03. 17. 14:43
null
Nitrogénművek Zrt. - Genezis, pétisó, műtrágya. foto: VG/Vémi Zoltán Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszi mezőgazdasági munkákhoz szükséges műtrágya elegendő mennyiségben rendelkezésre áll az országban – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, miután a hazai műtrágya-forgalmazókkal és importőrökkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével is egyeztetett az ellátás helyzetéről. Nagy István kiemelte: jelenleg nem okoz közvetlen problémát Magyarországon az európai műtrágyagyártó kapacitások részleges leállása, hiába riogatja a gazdákat Bige László baloldali oligarcha.

A baloldali milliárdos a kijelentéseivel ismét csak pánikot kelt, és ezzel ismételten tovább akarja srófolni a műtrágya árát

– jelentette ki a tárcavezető, felszólítva Bige Lászlót arra, hogy hagyja abba a riogatást és az önös érdektől vezérelt, piactorzító cselekedeteit.

A nyíltan a baloldalt támogató Bige László, a régió meghatározó műtrágya-előállítójának, a Nitrogénművek Zrt.-nek vezérigazgatója a napokban arról beszélt, hogy ha nem lesz elegendő a tavaszi munkákhoz szükséges műtrágya, az a gazdálkodók hibája, amiért nem töltötték fel időben a készleteiket. A Nitrogénművek egyébként a magas földgázárak miatt átmenetileg leállította az ammóniumnitrát előállítását, ezzel tovább fokozva a globális műtrágya-krízist.

 

Bige Lászlóék a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata szerint

hosszú éveken keresztül kihasználták erőfölényüket a műtrágyapiacon. A gazdák emiatt éveken át magas áron kapták a műtrágyát, a tisztességtelen piaci gyakorlatot ugyanakkor végső soron a fogyasztók fizették meg.

A műtrágyaellátás az orosz–ukrán konfliktus és az elszabaduló gázárak miatt világszerte gondot okoz, ám ezek átmenetinek bizonyulnak, az energiahordozók árának normalizálódásával a jövőben enyhülhetnek.

Nagy István ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdálkodók már elvégezték az idei első kalászos fejtrágyázást, és a következő munkafázisokhoz is elegendő műtrágyakészlet van az országban. Ezért is kiemelkedő szerinte, hogy a legfontosabb ügyet Magyarország számára kedvező módon rendezték el az uniós állam- és kormányfők versailles-i csúcstalálkozóján.

Nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj és a gáz területére, ez pedig növeli a földgázra épülő műtrágyagyártó kapacitások mielőbbi újraindításának lehetőségét.

Nagy István leszögezte, a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás érdekében. – Az a fő feladatunk, hogy a magyar gazdákat és a magyar családokat megvédjük a gazdasági, ellátásbeli problémáktól – hangsúlyozta a tárcavezető.

Borítókép: A Nitrogénművek Zrt. telephelye (Fotó:Világgazdaság/Vémi Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.