A szovjeteknek dolgozhatott a Magyarországot támadó finn politikus

Egy Brezsnyev-megbeszélés részleteit is kiszivárogtathatta, amivel saját hazájának árthatott.

Munkatársunktól
2023. 03. 07. 18:50
null
TURKEY-FINLAND-DIPLOMACY Fotó: ADEM ALTAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KGB-s, FSZB-s, GRU-s szálat találtak a múltjában, és a szovjetek érdekében az Európai Gazdasági Közösséghez való csatlakozást is akadályozni próbálta Erkki Tuomioja, a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke a történészek szerint – tudta meg a Mandiner. A politikus nemrég Magyarországot támadta, amikor annak kapcsán, hogy egy magyar tárgyalódelegáció érkezik az északi országba úgy fogalmazott: 

Finnországnak nincs miről tárgyalnia a küldöttséggel, és nincs mit magyaráznia.

Emellett a delegációt nem a magyar parlament, hanem a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök küldöttségének tartotta. 

Értesülések szerint Tuomioja személyesen szivárogtatta ki egy újságírónak egy titkos Kekkonen–Brezsnyev-megbeszélés részleteit, hogy a szovjet érdeknek megfelelően meggátolja Finnország EGK-s szabadkereskedelmi egyezményének aláírását, amit KGB-ügynökökkel és a kormánypárt szovjetpárti szárnyával együttműködésben tett. Továbbá az is napvilágot látott, hogy a hidegháború alatt és a Szovjetunió szétesése után is folyamatosan kapcsolatokat tartott fenn a KGB, az FSZB és az SZVR ügynökeivel.

Borítókép: Erkki Tuomioja, a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke (Fotó: Europress/AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.