Hende Csaba eredményeket vár a svédországi látogatástól

A delegáció vezetője leszögezte: nekik Magyarország az első, és a magyar érdekeket fogják képviselni a svédekkel folytatott tárgyalásokon.

2023. 03. 07. 15:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legválogatottabb módon szidalmazzák és hazugságokkal járatják le Magyarországot egyes svéd politikusok – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Svédországban tárgyaló magyar parlamenti képviselők küldöttségének vezetőjeként Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke. 

Példaként említette, hogy a vádak szerint a magyar kormány pártkatonákat nevez ki bírónak, miközben ez „teljes képtelenség”, Svédországban viszont tényleg előfordulhat, mert a kormány befolyása alatt állnak a bíróságok. Hangsúlyozta: az egész kormány és a Fidesz-frakció jó része is támogatja Svédország csatlakozását, valamint a többi parlamenti frakció is a Mi Hazánk kivételével, ugyanakkor felmerültek az egyeztetést szükségessé tevő kifogások.

A delegáció vezetője szerint az északiak nem látják a saját szemükben a gerendát, miközben a miénkben a szálkát is. Felidézett olyan vádakat, hogy a magyar családpolitika a harmincas évek náci családpolitikájára emlékezteti őket, vagy amikor a Fideszt egy rákos daganathoz hasonlították. Hende Csaba úgy vélekedett: a svédek kétségbe vonják azt, hogy Magyarország egy működő demokratikus jogállam, amivel megkérdőjelezik a parlament legitimitását is, illetve azt, hogy a négyszer elnyert kétharmados kormánypárti többség megfelel-e a demokratikus normáknak.

– Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ha megkérdőjelezik a képviselők jogállását, akkor miért várják el, hogy bármit az érdekükben megszavazzanak? – mondta Hende Csaba.

Kitért arra is, hogy a napokban egy jószolgálati küldetést teljesítenek, és a kétoldalú kapcsolatok tekintetében akár új fejezetet nyitó megbeszéléseket folytatnak a magyar delegáció tagjaival, akik rajta kívül még Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, továbbá Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselők. Hende Csaba arról tájékoztatott, hogy tárgyaltak Andreas Norlénnel, a svéd parlament elnökével, illetve Tobias Billström svéd külügyminiszterrel, és a NATO-csatlakozással összefüggésben jelezték nekik: megindult a parlamenti vita a kérdésben. 

Partnereink értették a felvetéseinket és bízom abban, hogy hosszabb távon megfigyelhetjük majd ennek a látogatásnak a közvetett eredményeit

– emelte ki a delegációvezető.

– Abban kell dönteni, hogy támogatható-e adott esetben magyar katonák Skandináviába küldése, akik a svéd vagy a finn nép szabadságáért harcolnának, akár az életüket is feláldozva – állította. Felhívta a figyelmet arra, hogy több tiszteletet kérnek a tényeknek, mert egy hazugságokra épített konstrukció csak hamis lehet. – Ilyen konstrukciókkal okoznak nekünk hátrányokat a brüsszeli bürokráciával vívott harcban, és sajnos a svéd és a finn politikai szereplők gyakran élen járnak a hazugságok terjesztésében – világított rá. Úgy fogalmazott:

nekünk Magyarország az első, tehát a legfontosabb, hogy a magyar érdeket tudjuk képviselni, és hogy kivívjuk azt a tiszteletet Magyarországnak, ami az országért dolgozó és küzdő magyar embereket megilleti.

– zárta gondolatait Hende Csaba.

Borítókép forrása: Hende Csaba Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.