Az igazságügyi miniszter dönt, kinek adjuk ki a brazil Escobart + videó

Jogilag kellőképpen alátámasztott valamennyi kiadatási kérelem, amelyben az egykori katonai rendész őrnagy, Sergio Roberto de Carvalho átadását kérik büntetőeljárás lefolytatása céljából, döntött a Fővárosi Törvényszék. Az igazságügyi miniszter fogja eldönteni, hogy a brazil Escobarként emlegetett drogbárót a hazájának, az Amerikai Egyesült Államoknak vagy Belgiumnak adjuk át.

2023. 03. 28. 13:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazságügyi miniszter fogja eldönteni, hogy végül melyik országnak adjuk át a brazil Escobarként emlegetett, drogbárónak tartott Sergio Roberto de Carvalhót. A Fővárosi Törvényszék ma közölte: elrendelte a brazil állampolgárságú férfinak a kiadatási letartóztatását, és úgy határozott, hogy fennállnak a kiadatásának a feltételei. (A nemzetközi körözések alapján elfogott De Carvalho eddig ideiglenes kiadatási letartóztatásban volt.)

Amint azt a Magyar Nemzet megírta, a brazil katonai rendőrség egykori őrnagyával szemben Brazília és az Amerikai Egyesült Államok hatóságai nemzetközi elfogatóparancsot, majd kiadatási kérelmet, míg a belga hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki. 

A kivetítőn De Carvalho a középső. Fotó: Kurucz Árpád

A külföldi hatóságok nemzetközi kábítószer-kereskedelem, bűnszervezet létrehozása és működtetése, valamint pénzmosás miatt büntetőeljárás lefolytatása céljából keresik De Carvalhót. 

A rendelkezésre álló adatok alapján ő a Brazíliából Európába tartó kábítószer-rakományok egyik fő elosztója, emellett az európai kontinens egyik legnagyobb kábítószer-kereskedője is, aki főleg a paraguayi és bolíviai kábítószer-ellátók és az európai átvevők összekötőjeként tevékenykedik, és pénzmosásban is részt vett. 

A bíróság az eljárása során a kiadatási kérelmek esetében kizárólag azt vizsgálta, hogy a Brazília és az Egyesült Államok által megküldött információk alapján a kiadatás jogi feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. Az európai elfogatóparancs esetében az átadás feltételeinek fennállásával és a végrehajtással kapcsolatban kellett döntést hoznia a Fővárosi Törvényszéknek. 

A kiadatások kérdésében a végső döntést az igazságügyi miniszter hozza meg, és ő határozza meg a teljesítés sorrendjét is. 

TEK-esek viszik el a brazil drogbárót. Forrás: TEK

A férfi a tárgyaláson egyik kiadatási kérelem teljesítéséhez sem járult hozzá, az átadásába sem egyezett bele, illetve a specialitás szabályainak alkalmazását mindegyik esetében kérte. Ez utóbbi értelmében a terheltet kiadatása vagy átadása esetén a hatóságok kizárólag a kiadatási kérelemben, illetve az európai elfogatóparancsban írt tényállásokkal kapcsolatban állíthatják bíróság elé. 

A Fővárosi Törvényszék a végzésében megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján De Carvalho vonatkozásában a kiadatás, illetve a kiadatási letartóztatás feltételei mindkét kiadatási kérelem esetében fennállnak, továbbá az európai elfogatóparancs is végrehajtható. A terhelt kiadatási letartóztatása legfeljebb 2023. július 18-ig tarthat. 

A végzés nem végleges, a terhelt és védői fellebbeztek ellen. A másodfokú határozatot követően döntéshozatal céljából a bíróság az ügy iratait felterjeszti az Igazságügyi Minisztériumhoz.

Borítókép: Sergio Roberto de Carvalhót tavaly fogta el Budapesten az NNI a TEK segítségével (Forrás: TEK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.