Brüsszel a háború pártján áll, nem támogatja az azonnali tűzszünetet

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, hogy Brüsszel számára a tűzszünet egy vörös vonalat jelent.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 01. 13:24
null
MenczeR Tamás KKM Államtitkár 20211221 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menczer Tamás azt mondta: Magyarország szerette volna, hogy a háború egyéves évfordulójára készülő uniós dokumentumokban szerepeljen az azonnali tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére szólító felhívás, azonban ezt Brüsszel elutasította.

Világossá tették azt, hogy a tűzszünet vörös vonal, azt ők nem fogadják el, mert a háborúnak folytatódnia kell

0ľ fogalmazott az államtitkár. Hangsúlyozta: a magyar álláspont az, hogy a háborút azonnal meg kell állítani.
A műsorvezető kérdésére Menczer Tamás azt mondta: Brüsszelt már a háború kitörése előtt sem érdekelte a kárpátaljai magyarok sorsa; a helyi magyarok jogfosztásban élnek, az anyanyelvük használatának jogát elvették vagy visszaszorították, és számos vegzálásnak vannak kitéve.
Hozzátette: 

Mivel a helyzet a háború kitörése óta csak romlott, Magyarország a különböző nemzetközi szervezetekben szóvá teszi a kárpátaljai magyar kisebbség ügyét.

Egy másik kérdésre elmondta azt is, hogy a uniós szankciók célja az orosz gáz és olaj kiszorítása Európából, így a kontinensre kevesebb és drágább energiahordozó érkezik, ezért mondjuk mi, hogy a szankció rossz, eredménytelen, és a szankciós politika megbukott.
Ugyanakkor a kormány mindent megtett az energiabiztonság érdekében, így Magyarországon nem volt ezen a télen sem gond, és az ország energiabiztonságát a kormány a jövőben is meg fogja védeni.
Menczer Tamás a hét elején lezajlott magyar-egyiptomi tárgyalások kapcsán kiemelte, hogy Egyiptom több szempontból is kulcsfontosságú ország: a békét akaró globális többséghez tartozik, a migráció megállítása, az energiabeszerzés és a gazdasági együttműködés szempontjából is fontos a szerepe.
Hozzátette: a cseppfolyósított egyiptomi gáz néhány éven belül elérhető lehet Magyarországnak is.
Az államtitkár az M1 aktuális csatornán azt is mondta: ha a baloldal nyert volna Magyarországon, akkor elzárták volna az orosz gázt, ami nélkül nincs magyar gazdaság, és a lakosságot sem lehet ellátni.
Menczer Tamás szavai szerint Kocsis-Cake Olivio, a Demokratikus Koalíció politikusa, Gyurcsány Ferenc legújabb 0äsztárigazolása” azt mondta, hogy a csövet el kell zárni.
Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy sem Brüsszel, sem pedig a NATO nem kötelezheti Magyarországot, hogy fegyvereket és katonákat küldjön a háborúba. 

Nem fogunk belesodródni ebbe a háborúba, nem fogunk sem fegyvert, sem katonákat küldeni

 – fogalmazott, hozzátéve, hogy erről döntöttek a magyar emberek az országgyűlési választáson.
A politikus szerint nagyon fontos a kormány álláspontja: 

Azért nagyon fontos, mert láthatjuk, hogy aki elkezdett fegyvert szállítani anno vagy mondjuk lőszert, emlékezzünk a németekre; először azt mondták, hogy csak sisakokat visznek, tehát aki elkezdte ezt a folyamatot, az egyre mélyebben, egyre jobban belemegy, és a végén, nem is annyira a végén, tulajdonképpen most már arról van szó, hogy katonák mennek vagy nem mennek.

Mint mondta, már az asztalon vannak olyan javaslatok, hogy a fegyverek mellett katonákkal is támogassák Ukrajnát. 

Azért emlékezzünk arra, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy ha ő nyert volna, képes lenne magyar katonákat küldeni a frontra. Azt mondta, ha más megy, ő is megy

– fogalmazott Menczer Tamás.

Borítókép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.