Fenyő-gyilkosság: Gyurcsány elhárítófőnöke akarhatott találkozni Portikkal

Meghökkentő tényre derült fény a Fenyő-gyilkosság bizonyítási eljárásában az egyik februári tárgyalási napon a Fővárosi Törvényszéken. Szóba került a Gyurcsány-féle elhárítás vezetője, Laborc Sándor és a Portik Tamás közötti kétszeri találkozó, aminek leirata szabadon olvasható, ám az, hogy ki kezdeményezte a találkozókat, ma is államtitok. Eddig úgy lehetett tudni, hogy az olajozó bűnöző volt a kezdeményező.

2023. 03. 03. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig úgy lehetett tudni, Portik Tamás kezdeményezett 2008-ban Szilvásy György akkori titokminiszternél egy találkozót, ahol ígérete szerint a Fideszre vonatkozó terhelő információkat akart elmondani. Szilvásy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akkori főigazgatóját, Laborc Sándor dandártábornokot bízta meg, hogy találkozzon az olajozó bűnözővel.

A Fenyő-gyilkosság miatt jelenleg zajló büntetőperben azonban kiderült: a kétszeri találkozó előzményei, az, hogy kik, hogyan és miért szervezték, ma is államtitkot jelentenek.

A vádat képviselő dr. Pappné dr. Jenei Andrea ügyész azt kérdezte Vajtó Lajostól, a találkozók szervezőjétől, hogy ki kezdeményezte azokat.

– Én szorgalmaztam ezt a találkozót, Szilvásy úrral, a titkosszolgálatok vezetőjével beszéltem… – kezdte Vajtó, ám Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter közbevágott, hogy ő dolgozott abban az ügyben is, és tudomása szerint ebben a tárgykörben lehetnek titkos minősítésű információk is. Lehetséges, hogy a találkozó szervezésének körülményei ebbe a körbe tartoznak.

Vajtó erre így folytatta: – Mindkét megbeszélésen négyen vettünk részt. A titkosszolgálat vezetője, a legközelebbi munkatársa, továbbá Portik és én, ám arról, hogy miként került oda Portik, arról nem nyilatkozhatok.

A titkosítás alól feloldott leiratok tartalma arról tanúskodik, hogy a találkozó mindkét félnek az érdekében állhatott, ám az azokból sem derül ki, hogy ki is kezdeményezte azt, a közismert bűnöző vagy a Gyurcsány-féle elhárítás.

 

A leiratok szerint a két találkozón a Gyurcsány Ferenc bizalmasának számító Laborc Sándor fideszes politikusok kompromittálásával bízta meg az éjszakai élet rettegett – azóta 28 évre ítélt – figuráját, cserébe különféle előnyöket ígért Portik Tamásnak, aki a beszélgetések során hű baloldaliként, az MSZP tántoríthatatlan támogatójaként tüntette fel magát, és minden szolgálatát felajánlotta a pártnak és Laborc Sándornak. 

Vajtó Lajos az ügyésznő mellett ülve tanúskodott, Portik zárt hírközlési láncon keresztül vett részt a tárgyaláson. A szerző felvétele

A leiratokat elsőként nyilvánosságra hozó PestiSrácok.hu azt írta: a bűnös összjáték egyébként részleges kudarcot vallott. Az első célszemélyek Kósa Lajos, Kövér László, Rogán Antal és Lázár János voltak, ám ez nem úgy sült el, ahogy tervezték, mert egy R. Attila nevű vállalkozó a vallomásával korrupciógyanúba keverte Kósa Lajost, Debrecen akkori polgármesterét, ám röviddel azután egy internetes videóban bevallotta, hogy Portik Tamás zsarolta meg, ennek hatására tett valótlan állításokat.

Azt, hogy a találkozók után Portik mit lépett vagy miért nem lépett semmit, csak ő tudhatja. Tény, hogy mióta elfogták, letartóztatták és eddig kétszer is jogerősen elítélték, nincs konkrét támadás szervezett bűnözők részéről a kormánypártok vezetői ellen.

 

Vadrózsa és Menza

Az első Laborc–Portik-találkozóra 2008. június 23-án került sor, és a megbeszélésről szóló leiratot harminc évre titkosították, aztán 2012-ben az NBH jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AvH) feloldotta a minősítést, amikor Portik Tamást már gyilkosságra való felbujtással gyanúsították. A magyar alvilág, az éjszakai élet egyik meghatározó szereplőjét 2012-ben fogták el a magyar hatóságok, és ekkor derült fény a bűnöző és a  nemzetbiztonsági főigazgató között létrejött találkozókra. A beszélgetéseket mind Portik, mind az elhárítók rögzítették, az utóbbi anyag leirata került aztán nyilvánosságra. Az első találkozóra egy budai – feltehetően rózsadombi – vendéglőben került sor. Az akció „Vadrózsa” fedőnevet kapott az AvH elődjétől. Laborc 2008. június 26-án másodszor is találkozott Portikkal, ezúttal a Liszt Ferenc téren lévő, Menza nevű étteremben.

 

Borítókép: Vajtó Lajos, dr. Pappné dr. Jenei Andrea ügyész és a képernyőn Portik Tamás (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.