Házkutatást tartottak Lipcsében a szélsőbaloldali embervadászoknál + videó

A budapesti embervadászattal kapcsolatban házkutatást tartott a német speciális rendőrség Lipcse-Connewitzban abban az épülettömbben, amit a keletnémet országrészben rendkívül erős szélsőbaloldali radikálisok egyik központjának tartanak. A német rendőrök bizonyítékokat foglaltak le. A BRFK továbbra is köröz három német szélsőbaloldali radikálist.

2023. 03. 08. 20:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német rendőrség múlt héten házkutatást tartott Lipcse-Connewitzban egy lakóépületben, amit német lapértesülésekben összefüggésbe hoztak a februári, budapesti embervadászatban részt vevő német szélsőbaloldali terroristákkal. 

A rajtaütést és a házkutatást az Állami Bűnügyi Hivatal speciális egysége, a Rendőrségi Terrorizmus és Extrémizmus Védelmi Központ (PTAZ) munkatársai hajtották végre. Ricardo Schulz vezető államügyész csak annyit mondott az akcióról, hogy a házkutatásokat a lipcsei ügyészség nyomozásának részeként végezték, azt viszont nem árulta el, hogy mit foglaltak le bizonyítékként.

 

 

Az előzetes hírek szerint őrizetbe is vettek néhány szélsőbaloldali aktivistát, ám ezt az államügyész nem erősítette meg. Mint mondta: a további nyomozások veszélyeztetése érdekében az ügyészség az előzményekről bővebb felvilágosítást nem tud adni. 

A német lapok hozzáteszik, Lipcse-Connewitzban ismétlődő házkutatások zajlanak, gyakran a baloldali szélsőségesek törvényszegéseinek gyanúja miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya továbbra is közösség tagja elleni erőszak bűntett miatt folytat büntetőeljárást a február 9–11-én Budapesten történt embervadászat miatt. Mint ismert, legalább 15, zömmel külföldi – német, olasz és görög – szélsőbaloldali magyar radikálisok támogatásával nyolc ártatlan járókelőt támadott meg Budapest négy pontján, brutálisan összeverve őket, néhányukat súlyosan megsebesítve. Az áldozatokat találomra választották ki a katonai jellegű ruházatuk alapján. Az eljárásnak jelenleg négy gyanúsítottja van. 

A nyomozási bíró február 13-án letartóztatta – a magyar 42 éves, D. Krisztina mellett – a 38 éves olasz nőt, I. Selist és a 29 éves, német Tobias E.-t. Bűnügyi felügyelet alá került a 25 éves, német Anna C. M., akinek hetente kell e-mailben jelentkeznie a BRFK-n. 

A nyomozás során beszerzett újabb bizonyítékok elemzésének alapján a BRFK 2023. február 24-én előterjesztést tett a magyar állampolgárságú gyanúsított letartóztatásának megszüntetésére. A nőt szabadlábra helyezték, de a büntetőeljárásnak továbbra is gyanúsítottja.

Német lapok szerint a német hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy a hírhedt Kalapácsosbanda-tag, Tobias E., valamint Anna C. M. milyen kapcsolatban állt a Bajorországban a közelmúltban elfogott két, szélsőbaloldali terroristagyanús alakkal, akik vonatrobbantásra készültek. A Hammerbande szintén lipcsei kötődésű. 

A banda tagja lehet az embervadászatban szintén részt vevő három keletnémet szélsőbaloldali radikális, akit a BRFK köröz. Moritz Christian Leopold Schroeter mellett Clara Judith Wittkugel és Emilie Samira Dieckmann a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint közvetlenül vettek részt a budapesti támadásokban. 

 

Moritz Schroeter és Clara Wittkugel német körözése
Emilie Samira Dieckmann magyar körözése

A magyar nyomozók szerint a 15 elkövető zöme külföldi, német, olasz, görög. A csoport egy része repülővel, egy másik vonattal érkezett. Budapesten kis csoportokban mozogtak és többször átöltöztek. Taxiztak, bárokba jártak és vásároltak. Nyilvánvalóan legalább néhányan részt vettek a várbeli ellentüntetésen. A magyar rendőrség több tucat kamerafelvételt gyűjtött össze az embervadászokról, és az anyagokat továbbította a német, osztrák és olasz hatóságoknak. Az elfogott olasz nő Milánóból, a német elkövetők Berlinből, Lipcséből és Jénából érkeztek.

Borítókép: A Kalapácsosbanda tagja, Tobias E. taxival akart menekülni, de a budapesti rendőrök elfogták (Fotó: BRFK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.