Embervadászat folyt Budapesten, a rendőrség hajtóvadászattal válaszolt + videó

Összetéveszthették áldozataikat a kitörésre emlékezőkkel a terepruhás járókelőkre vadászó, ólmos kesztyűvel, vascsövekkel, viperákkal, sokkolókkal és gázspray-vel támadók, akik négyszer csaptak le gyanútlan célpontjaikra Budapesten. A rendőrség adatai szerint egyik áldozat sem a kitörés napi rendezvényre érkezett. Egyik például trafikos és munkába ment.

2023. 02. 13. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabályos embervadászatot folytatott február 9–11-én az a legalább 15 főből álló antifasiszta különítmény, amelynek tagjai terepruhás, bakancsos emberekre támadt orvul Budapesten. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) már az első támadás után 24 fős külön nyomozócsoportot állított össze, aminek létszáma aztán 45 főre bővült.

Mint azt Nyerges Béla alezredes, a BRFK nyomozó főosztály egyik osztályának vezetője a mai sajtótájékoztatóján elmondta: nem túlzás kijelenteni, hogy hajtóvadászatot indítottak az elkövetők ellen. Közösség tagjai elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

 

Budapesten a hétvégén négy helyszínen zömmel külföldi és magyar antifasiszta aktivisták kegyetlen módon, csoportosan, orvul támadva viperákkal, vascsövekkel, ólombélésű kesztyűkkel, speciálisan átalakított kalapácsokkal félholtra vertek a nyílt utcán embereket, akiket előbb hátulról leütöttek, majd a földre került védtelen áldozatot véresre verték és rugdosták, végül könnygázzal lefújták. 

Valamennyiüknek az volt a „bűne”, hogy terepmintás ruhában, fekete bakancsban és dzsekiben voltak, ám a rendőrség eddigi adatai szerint egyikük sem a kitörés napi szélsőjobboldali megemlékezésre igyekezett.

Február 11-én volt az 1945-ös budapesti kitörés évfordulója, erre emlékezve tartották meg a becsület napját. A II. világháborús szovjet ostromgyűrűből való kitörés emlékére főként szélsőjobboldali szervezetek jelentettek be rendezvényeket. A rendőrség ezeket elutasította, azonban így is több hazai és külföldi szélsőjobboldali szervezet tagjai jelentek meg a magyar fővárosban. Párhuzamosan külföldi antifasiszta csoportok, köztük a hírhedten radikális Antifa tagjai is Budapestre érkeztek.

Négy támadás, nyolc áldozat

A rendőrség eddigi adatai szerint közülük kerülhetett ki az a minimum 15 fős különítmény, ami négyszer is falkamódra támadott meg ártatlan embereket Budapesten, a nyílt utcán.

Ólommal bélelt kesztyű, speciális kialakítású kalapács, sokkoló - Antifa-fegyverek (Fotó: a szerző)

A banda nyolc tagja elsőként február 9-én 11 óra 25 perckor az V. kerületben, a Fővám téren három lengyel turistát rohant le. 

Viperákkal hátulról leütötték a főváros nevezetességeivel ismerkedőket, a földön tovább ütötték, rúgták őket. A mindössze egyperces támadásban két lengyel súlyos, nyolc napon túl gyógyuló töréses sérüléseket szenvedett, harmadik társuk megúszta végtagzúzódásokkal, és felrepedt a fejbőre.

Másnap szintén nyolcfős banda támadt rá Gazdagréten egy dohányboltba tartó, negyvenéves trafikosra. 

Hátulról leütötték, majd viperákkal ütötték a fejét, rugdosták a földön fekvő, mit sem értő áldozatot, majd gázspray-vel lefújták. 

Ettől az áldozattól sem pénzt akartak, látszott, hogy azt sem bánnák, ha áldozatuk belehalna a verésbe. A trafikosnak is az volt a „bűne”, hogy katonai jellegű ruházatban tartott a munkahelyére.

Ugyanezen a napon a belvárosi Bank utcában koncertről hazafelé tartó magyar házaspárt támadott meg öt bandatag. 

A férj súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Néhány óra múlva, már február 11-én hajnalban egy német házaspárt az I. kerületi Mikó utcában támadott meg hat bandatag, ők is egy koncertről tartottak hazafelé.

A nyomozók szerint a sértetteket kizárólag a ruházatuk köti össze, olyan ruhadarabokat viseltek, amiket bárki hordhat, fekete bakancs vagy katonai, terepmintájú ruha, amik azt sugallhatták a támadóknak, hogy esetleg szélsőjobboldali emberek, akik a kitörés napjára érkeztek Budapestre. Ugyanakkor az áldozatok egyike sem a megemlékezésre készült.

Az Antifa szerepét erősíti, hogy a gazdagréti támadás áldozatát egy külföldi nő még a belvárosban megkérdezte, hogy ő is a kitörés napjára érkezett-e. A férfi válaszolt, hogy dehogy, ő munkába megy éppen. A nő egyike volt a későbbi támadóknak.

A banda módszere az volt, hogy néhányan szorosabban, a többiek kicsit távolabbról követték a későbbi áldozatokat tömegközlekedéssel és gyalog is. Előfordult, hogy 11 fő követte az áldozatot, de a támadást csak nyolcan hajtották végre. 

 

Hajtóvadászat

A rendőrség hajtóvadászatot indított az antifás támadók után. 

Már szombaton a ruházatuk alapján felismertek néhányat, akiket aztán követni kezdtek a nyomozók, és végül a belvárosban, egy taxiban fogták el őket: egy német férfit, egy német nőt és egy olasz nőt. Műanyag borítású kalapács, ólommal bélelt gumikesztyű, vipera, gázspray volt náluk. Később elfogtak egy magyar nőt is a lakásán, aki az eddigi adatok szerint részt vett a támadásokban.

– Meglepő volt látni a támadásokról készült felvételeket, hogy milyen nagy számban vettek bennük részt nők. Volt olyan támadás, ahol a támadók fele nő volt – ismertette Nyerges Béla alezredes.

Az elfogottak tagadnak, a külföldiek semmiben sem tanúsítanak együttműködést, még arra sem válaszoltak, hogy mikor, miért jöttek Budapestre. A magyar nőt a gazdagréti és a Fővám téri támadásban való részvétellel gyanúsítják, amiben az olasz nő is részt vett. A német nő az előkészületekben vett részt, a következő támadásokra készült fel. A német férfinak a Bank utcai támadásban volt szerepe.

A BRFK ma átadta az iratokat az ügyészségnek, kezdeményezték a gyanúsítottak letartóztatását.

 A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölték, hogy a szintén hétvégi, Széll Kálmán téri támadás résztvevőit is elfogták. A hírek szerint szélsőjobboldaliak támadtak antifasisztákra. Garázdaság, testi sértés a megalapozott gyanú, a nyomozás külön eljárásban folyik, és azt még nem lehet tudni, hogy az Antifa- és a szélsőjobboldali támadások összefüggenek-e vagy sem.

 

Borítókép: a gazdagréti támadás: egy munkába igyekvő trafikost vertek össze kegyetlenül az antifások (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.